zelva
Pozdravljeni!
Živim v bloku, in verjetno bom dobila zaenkrat še majhno kopensko želvico, ki se je že zelo veslim!
Prosila bi vas, da mi poveste kako naj ji pripravim bivališče, imam sicer terarij cca 70×30 pa ne vem, če bo to dovolj.
Ne bi jo pripravljala na zimsko spanje, zato me zanima, če je za želvico dovolj da je samo na toplem, ali potrebuje grelno luč?
Ker me ob vikendih ni doma, me zanima, če bi morala biti grelna luč prižgana cel vikend, ali je želvica lahko nekaj časa brez grelne lučke!?
Hvala!
tenina
Se opravičujem, ampak mi gre na živce, ko preberem…MA pa od kje vam, da je rdečevratka izpodrinila močvirsko sklednico??!?! Kot pomnim, jo lepo še imamo, ogrožena pa je kvečjemu zato, ker ji krčimo življenjski prostor in jo plašimo, ker pač človeški kraki morajo povsod poseči.
Seveda tujerodnih vrst ne gre spuščati v naravo, jasna stvar. Ni pa nihče nikogar izpodrinil – govorim o tem primeru namreč. Rdečevratka je resda bolj navajena na ljudi in pogumnejša, kar ji omogoča uporabo lepših prostorov za sončenje. Brez skrbi, tudi sklednica dobi svoje prostorčke, le vidite jih ne kar tako pri sončenju. Ostalo ni problem. Poleg tega se rdečevratka pri nas ne razmnožuje, ker je zanjo premraz. Daljnoročno torej ne predstavlja grožnje. Poudarjam, za tiste, ki slabo in površno berete, vseeno ni ok in nikoli nikoli nikoli dopustno spuščanje tujerodk med avtohtone vrste.
Rumenovratka, sorodnica in alternativa rdečevratki, odkar je prodaja le-te prepovedana, ima podobne – a ne iste- navade.
Upam, da se bodo ljudje že enkrat začeli zavedati, da imeti živo bitje JE VELIKA ODGOVORNOST. Da ne gre za plastične igrače, ki jih lahko odvržejo. Če dobro pomislim, se to verjetno ne bo nikoli zgodilo, če marsikomu še za lastnega otroka ni to jasno…
moja sestra si zeli majhno pritlikavozelvo za v svojo sobo ne vem kaksno naj ji kupim in prosila bi ce mi lahko svetujete.koliko priblizno zrastejo koliksna je njihova starost in kaj vse potrbuje za zivljenje v stanovanju.videla sem da so zelve lahko vodne in kopenske kaj priporocate.
hvala in LP
a3a
Če si želi žival bolj kot “dodatek” oz. okras, ti v takem primeru želvo odsvetujem. Kupi ji hrčka, ta vsaj manj časa živi. Če pa si res močno želi želvo, se je sigurno kaj o tem pozanimala in bi ti znala sama kaj več o tem povedat.
Pritlikave želve ne vem, če sploh obstajajo. Tisto kar prodajajo v trgovniah za živali, so mladički želv, katere zrastejo tudi do 30 in več centimetrov v dolžino! Želve pa živijo 20+ let, tako da nosijo veliko odgovornost!
Sicer je veliko manj dela s kopenskimi kot pa z vodnimi želvami, vendar še vedno zelo dolgo živijo! Moja prijateljica (stara 22) ima doma (oz. je od staršev) kopensko želvo, ki je starejša od nje! Verjeno živijo tudi 50+, vendar se več kot toliko na želve ne spoznam.
LP
NIKAR ne kupuj želve na takšen način.
Pritlikave želve ne obstajajo, če kupiš majhno želvico, je to samo mladič, ki bo zrasel. Želve živijo v primernih pogojih desetletja. Kam boste z želvo, ko bo dolga 25, 30 cm?
V stanovanju je želvi zelo težko ustvariti primerno okolje, ni je mogoče imeti v nekem premajhnem akvaterariju.
Podobno je s kopenskimi želvami. Niso hec. Potrebna je pravilna osvetlitev, da se jim ne zmehča oklep, primerna prehrana, ki je povsem drugačna kot pri vodnih želvah ipd.
Sestri raje kupi knjigo o želvah. Če si želvo res želi, bo naštudirala vse, kar je potrebno vedeti in si jo šele nato umislila.
Tudi nobene druge živalice ji ne kupuj. Pomagaj pri nakupu opreme, če se za žival odloči, prinesi kakšno knjigo, živali pa se nikoli ne podarja za darilo, saj so živa bitja, ki imajo svoje potrebe in so zaradi tega velika odgovornost za obdarovanca, večinoma za veliko let.
zdravo
doma imam rumenovratko že okol 10 let že eneparkrat sem videla da ji zadaj pod repom nekaj zleze ven kot nekakšni hemeroidi in zraven nekaj črnega v obliki kaj pa vem oblaka rožce to pa je na sredini pokjeno tam pa ven gleda kot nekakšni mehurči belo prozorni to ima nekaj časa zunaj potem pa vse skupi pospravi kaj je to me zelo zanima
hvala za odgovor in lep pozdrav
Živjo
Rada bi oddala 3 približno 6 let stare rumenovrate želve,če bi jih kdo rad imel mi naj piše na email: [email protected]
Zdravo.. Tudi jaz imam doma želvo rdečevratko (10 let), ki ima na zadku tumor, ki neprestano raste, prav tako pa opažam, da mu iz zadnjične odprtine pogleda nekakšna roza stvar, ki predvidevam, da je črevo, ki pa se čez čas skrije. z njim sem bila pri živinozdravniku, ki mi je priporočil, da ga uspavam, saj postaja utrujen in ni več razigran kot nekdaj 🙁 , Jaz pa nikakor nočem, da se moja želva muči in trpi. Kaj pa vi mislite o tem, bi bila to prava odločitev?? 🙁
Hvala za odgovore!
Moja hči pa z veseljem proda akvarij za želvo, ki ga je uporabljala približno mesec dni. Akvarij je velikosti 50 x 30 cm in 20 v višino. Spodnji del svetlo modro obarvan zgornji pa prozoren z rešetko na vrhu. Seveda plastičen. Grelec in ostale pritikline pa so romale k prijateljici. Pri 12 si je hči noro želela želvo in jo dobila od prijateljice za rojstni dan. Po dobrem mesecu je ugotovila, da ji je dejansko dolgočasna, saj res ni ne vem kakšen hišni ljubljenček za crkljanje. Je pa zanimiva za opazovati. Osebno imamo raje kosmate živali.
[email protected]