Najdi forum

Sem se malo razgledala po forumu in tudi sama ugotovila nekatera dejstva. Želvica se zaenkrat počuti dobro. Neki znanec ima že želvo in tudi manjši ribnik. Samo še moram priti do njega in ne vem kako bi se dve želvi ujeli. Ne vem niti kakšno ima on doma, moram preveriti. Pa tudi po trgovinah smo se malo razgledali in ugotavljam, da nam ponujajo-predlagajo premajhne posode za takšno živalco.
LP

Zmajčka, za katero vrsto želve gre? verjetno najverjetneje rdečevratka, kot je že TV napisala?

drugače pa me je groza kakšne pogoje nudijo ljudje – nikakršne :((

ste bodoči posvojitelji želvic pripravljeni nuditi vsaj kaj takšnega:
http://shrani.si/f/19/xU/1hUITbCh/slika-5425.jpg

http://www.shrani.si/f/3L/ba/4YgJ2UN1/24052008609.jpg

Zgornji pogoji niso popolni (kaj pa je sploh idealno za žival v ujetništvu :P), so pa primerni. Torej??

bi še napisala par zadev;
– želve niso za vlačenje po rokah (posledično se otroci hitro znajo nav eličat)
– želve so najbolj srečne v zunanjih ogradah oz. ribnikih
– želve živijo zelo dolgooooooo
– njihov življenjski prostor mora biti velik, da se lahko normalno razvijajo (beri rastejo…) Ne zapirat želvo v majhne akvarije :(((
– nujen je kopni del s sončno (ali umetno 😛 ) svetlobo oz. toploto
– želve potrebujejo (za optimalen življenjski ciklus) zimsko spanje. Koliko ljudi je pripravljenih se ubadat s tem??

zanima me ce mi kdo podari kaksno zelvico in akvarij

[email protected]

zelo si želim malo večje želve rdečevratke – 15 cm, eno že imamo 12 let in dvema bi bilo lepše skupaj. Za njo zelo lepo skrbimo, ima tudi ribnik na vrtu.
Če jo je kdo pripravljen oddati, bi mu bili zelo hvaležni.

lp

[email protected]

Tukaj iščejo nov dom za dve:

Jaz bi si želela vodno želvico, doma imam dva ribnika, eden manjši in eden večji. Imam pa tudi velik prazen akvarij.
Zato bi si želela, če bi mi kdo podaril vodno želvo ali pa jo za simbolično ceno prodal.

pišite mi na mail: [email protected]

LP

Zdravo
Pred kratkim sem dobila dve rumenovratki želvi za rojstni dan
Pa sem malo gledala po internetu in zasledila da potrebujejo zimski spanec.
Zanima me v kakšnih pogojih morajo biti med spancom in kako dolgo.

Hvala
Lp Neja

Moj sin je dobil od moje tašče (čeprav sem prepovedla kupovanje kakršnekoli živali, pa verjetno jo je ravno zato kupila) želvico, kolikor sem zdaj ugotovila je zemljevidovka. Pojma nimam o tem kako ravnati z želvo in šele sedaj sem zvedela da potrebuje zimsko spanje. Kako pa ji sploh omogočiš zimsko spanje, ali mora biti v temi, v hladnejšem prostoru ali kako to zgleda? Se že v naprej oproščam za “butasta” vprašanja, vendar o želvah nimam pojma. Pač poskrbeti hočem zanjo kolikor dobro morem, medtem ko bom poskušala sina pregovoriti, da jo podariva nekomu, ki ima več prostora (vsaj upam da jo bo želel kdo imeti).

Živjo!Imamo zelo velik ribnik in v njem že domuje 7 želvic,če kdo ne more kakšno oddat jo mi z veseljem sprejmemo.Smo iz okolice Ptuja.Hvala

@suzy_86

prezimujejo v ribniku? kdaj pa jih prenehaš hraniti in kakšno dno je v ribniku? iščem nasvete, kako pripraviti na zimo svoje.

anna_

Ja prezimujejo v ribniku.Dno je mulj.Hraniti jih prenehamo istočasno kot ribe v ribniku,takrat ko so že temperature blizu nič al takrat ko se na ribnik začne nabirat led,ponavadi takrat tudi same nehajo jest ker se pripravljajo na zimo.

nujno oddam veliko zelvo staro 5 let

mi pa imamo rdečevratke (brez skrbi, to ni v SLO, ampak v HR) in me zanima kaj se zgodi z želvami ko jim lastnik umre?

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

ne zaradi tega ampak zato ker zrastejo zelo velike – kar pripelje do tega, da se jih lastniki naveličajo in izpustijo. Razlog za to da jih nebi prodajali ne sme biti ‘ko so velike niso več ljubke’

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Kolikokrat sem že povedal da se otrokom za rd ne kupuje živali niti ribice, vsaka žival potrebuje posebno nego in ima svoje zahteve posebej eksoti!!!
Zdaj pa k nasvetom. Želve skoraj vseh vrst prezimujejo.
Ko je še lepo in toplo želvo hranimo po občutku ne preveč ne premalo
mlade želve hranimo večkrat na dan z manjšimi obroki starejše pa 2X na dan, če imamo želvo doma v stanovanju potrebujete dovolj velik akvarij, filter, uv žarnico(pospešuje presnovo vitamina D3), primerno hrano…
Če imamo dovolj velik akva-terarij lahko kupimo tudi 2 želvice veliko bolje se bodo počutile skupaj.
Želve ne prezimujemo 1 leto, saj jih velik odstotek pogine počakamo do 2 leta pred prezimovanjem pripravimo primeren prostor za prezimovanje to naj mo plastična posoda 2X dolžine oklepa želvice prb. 20cm.
Približno en teden pred začetkom počivanja želve ne hranimo!!!!!!!!!!, če ostane hrana v črevesju “zgnije”, želva zboli in čez čas pogine.
Postopoma znižamo temperature do 8 stopinj želvo postavimo v posodo v katero smo prej posuli malo prsti.
Prezimovanje je odvisno od vrste prb. od Novembra do Februarja.
Po koncu prezimovanja temperature postopoma zvišujemo do 25 stopinj.

Pozdravljeni, sprejeli bi želvo, če nam jo gdo podari bi bili zelo veseli. Najraje Rumenovratko lahko pa tudi Rdečevratko. Če jo gdo pdari me lahko kontaktera na gsm 041/757-833.

Lp, Roman

Če vam je želva že prevelika nimate prostora zanjo oziroma ste se jo naveličali nikar jih ne mečite v ribnike oziroma jezera zato sem jaz pravi naslov za posvojitev vaših želv mail: [email protected] tel:041435945

Pa imaš status azila ali zooja; ali gre spet za nezakonito preprodajo?

amm, statusa glih nima, ampak če je treba si ga bo 100% zrihtu. vem pa da je obseden z tem živalcim in da je razkiral že veliko kvadratov na travniku pre hišo samo zaradi njih.
čez dan je biu pri meni in samse spet, ponovno pogovarja o želvah.
no da preidem k bistvu. Človek se na ževle spozna, na rumenovratke in rdečevratke ja pa neke vrste specjalist. ves čas ki ga ima izkoristi za njih in se trudi da bi jim čim bolj olajšal živlenjenske pogoje in razmire. v roku 1 meseca pa ima v planu še projekt z katerim bo naredil “en full urnk hud zunanji bivalnik” kar jim bo tudi koristilo.

tak da ne ga preveč obsojat ali pa mu volje zbijat, kr je brez potrebe 🙂

Lp. pa brez zamire

Ne gre le za voljo in veselje, to ima marsikdo in prav je tako, ampak še vedno se moramo zavedati svojih zmožnosti. Tu gre predvsem za sredstva (predvsem finančna) ki jih potrebuješ za nek “azil” za želve, saj to da zgradiš nek objekt (ribnik, zunanja ograda) je šele začetek. Takšnih primerov (“osebnih azilov” ali kako naj rečem) je pri nas ogromno in so bolj neka sramota in zapor za želve, kot pa nek pohvale vreden projekt. Saj sprva gre, mogoče leto ali dve, kasneje pa en sam človek, mislim da ni sposoben upravljati vsega tega. Sicer pa je osnova, kakor je že Bojan dejal, da si priskrbiš vse potrebne papirje in status azila oz. zavetišča oz. kakorkoli bi že temu rekli.
Tako da, prav če ima rad želve in ostale živali, lepo, tudi sam sem eden izmed tistih zagrizenih ljubiteljev vseh živali, predvsem pa želv (jih imam tudi doma kar nekaj in še kup drugih živali, vendar le toliko, da vem da lahko vsem nudim kar se da najboljšo oskrbo, in ljubiteljstvo ne sme prerasti v zbirateljstvo! saj sta si to dva zelo nasprotna si pojma), vendar se moramo zavedati, da ljubiteljstvo ni odvisno le od tega koliko živali imaš (saj v naših vodah velja neko načelo “manj je več”), torej važna je kvaliteta ne kvantiteta.
Torej upam, da nista tega razumela kot nek napad na vaju, gre le za dobro živali, kar pa upam da vsi želimo, mar ne?
Lp Jure

New Report

Close