Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca želodec, trebuh

želodec, trebuh

Lepo pozdravljeni,

stara sem 34 let in že nekaj let imam težave z želodcem – izmenjajoče se bolečine, slabosti, driske, pa spet zaprtje, nekaj dni močan apetit (vendar se kontroliram, teža mi ne niha), pa spet slabosti itd. Bila sem na gastroskopiji, vse je b.p., tudi krvne preiskave so vse b.p. Ne pijem alkohola, ne kadim, ne jem mesa, nobenih ocvrtih ali začinjenih jedi, skratka nič takega kar bi povzročilo težave. Pa vendar mi to že otežuje vsakdanje življenje… V literaturi sem zasledila tudi “hernijo želodca” katere simptomi nekako spominjajo na moje stanje. Ali obstaja kakšne preiskava (ne gastroskopija) s katero se da potrditi diagnozo?
Iskrena hvala za vaš odgovor!

Spoštovani!

Pri gastroskopiji, ki ste jo že opravili, bi hernio opazili in to napisali na izvid.
Vsekakor morate razmisliti, ali bi na vaše težave lahko vplivalo jemanje kakšnih zdravil ali na primer čajnih mešanic. Ali morebiti jemljete hormonsko kontracepcijo? Ali pogosto žvečite žvečilni gumi? Ali imate zobovje urejeno, ali bi potrebovali kakšno zalivko? Kako se počutite po uživanju mlečnih izdelkov? Ali so vaše težave sočasne s pojavom nespečnosti?

Kot vidite, se ob vsakem zdravstvenem problemu sproži kopica dodatnih vprašanj, ki jih moramo odgovoriti, da razjasnimo vzroke težavam.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Pozdravljeni še enkrat,
hvala za vaš odgovor. Glede zdravil – res da sem 5 let jemala kontracepcijske tablete (Trinovum), zato sem tudi sama pomislila na to. Zato sem prekinila za eno leto, vendar brez izboljšav. Zdaj uporabljam kontracepcijski obliž, stanje je nesprmenjeno. Od pijač pijem le vodo, metin ali janežev čaj (1- 1,5 l dnevno). Zobe imam urejene, brez problemov, zobozdravnika redno obiskujem na vsakih šest mesecev oz. po potrebi. Tudi težav z nespečnostjo nimam, res pa sem pogosto zelo utrujena in brez energije. Pomislila sem tudi na možne težave s ščitnico (?).
Ne najdem povezave s hrano, tudi ne z mlečnimi izdelki. Naj omenim še to, da si zaradi pogostih slabosti pomagam s tabletami Torecan – čeprav vem da to ni zdravilo, pa vendar mi omogočajo vsaj dokaj normalno delo.
Hvaležna vam bom za kakšno dodatno razlago oz. menenje.
Lepo vas pozdravljam.

Spoštovani!

Svetujem vam, da zaradi stalnega pomanjkanja energije opravite laboratorijski pregled ščitničnih hormonov.
Pri stanjih, kjer se v želodcu sprošča več kisline, kar povzroča slabosti, se kot dražljivec izločanja kisline pojavlja tudi meta (prav tako na primer tudi pepermint). Zato vam svetujem, da zmanjšate uživanje metinega čaja.
Preidite na bolj mešano prehrano, predvsem v smislu zelenjave, saj se utrujenost lahko pojavlja zaradi zelo ozkega izbora živil. Nekateri, ki imajo podobne težave kot vi, poročajo o izboljšanju, če zjutraj popijejo nesladkano limonado, kar naj bi uravnalo kislost želodca.
Pogosto jemanje torekana in to daljše obdobje ni preizkušeno. Ker ste še mladi, vam svetujem, da to čim bolj omejite.

Na koncu naj dodam, da ste verjetno že opravili ultrazvočno preiskavo trebuha ter da verjetno niso ugotavljali žolčnih kamnov?

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Pozdravljeni,

hvala za vaš čas ki ste ga namenili odgovoru.
res bom zmanjšala uživanje metinega čaja, čeprav mi ta pogosto pomaga pri slabostih. Naj omenim, da mi pri težavah ne pomaga Rupurut oz. Ranital, zato sem tudi v dvomih da je to zaradi kisline. Pa še glede žolčnih kamnov – kamne + žolčnik so mi odstranili pred tremi leti, vendar je stanje nespremenjeno. Poskusila bom s pregledom ščitnice (moram verjetno pridobiti napotnico?), vendar to verjetno ni povezano z želodcem. (Ali pa?). Pa še nekaj glede Torekana – kaj pomeni pogosto uživanje? To poskušam tudi sama omejiti, vendars e mi težave pojavljajo skoraj vsak teden, kar pomeni 2-4 tabl./teden. je to res veliko?

Hvala za vaš odgovor!

Draga gospa Petra!

Za pregled ščitničnih hormonov potrebujete napotnico ali pa labolatorijsko naročilo izbranega zdravnika. Glede Torekana pa naslednje: 4 tablete na teden ni veliko, če bi bili stari 60 let in več. Ker pa ste mladi in so pred vami še desetletja, vam nihče ne more zagotoviti učinkov Torekana po tako dolgotrajnem jemanju. Vse raziskave zdravil so opravljene v največ nekajletnih preizkusih.
Osebno vam vsekakor svetujem vedenjsko terapijo – avtogeni trening, jogo, ali kaj sorodnega.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close