Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in imam že iz otroštva težave z želodcem. Jemala sem tablete Ultop, ki so mi nekaj časa zelo pomagale, nato pa sem pričela dobivati stranske učinke. Trenutno jemljem Ranital S, ki sem ga kupila v lekarni, pred tem pa sem uživala kapljice Iberogast, za katere lahko rečem, da so moje stanje, kar lepo mirile. Kolikorat na dan se mi želodčna kislina vrača nazaj v usta, je čisto odvisno od dneva. Na primer: včeraj sem se cel dan počutila zelo dobro, danes pa je kislina bolj prisotna. Stanje blažim z Rupurutom. Moje počutje pa je odvisno tudi od prebave, ki je zelo lena in neurejena. Odvajam vsak drugi dan, če mi le uspe, a pred tem in po tem (še kakšno uro, dve) imam zelo močne krče, pikajočo bolečino v želodcu in čutim slabost. Je lahko prebava povezana z mojim želodcem in teževami? Kajti pričenja me skrbeti, da bi bilo kaj narobe z žolčem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Refluks je normalen fiziološki pojav. Večina ljudi nima težav, ker traja kratek čas. Težave nastopijo, ko traja refluks dlje časa kot je to normalno oz se tekočina vrača dlje kot običajno. Najverjetneje ima pri tem pomembno vlogo spodnja zapiralka požiralnika. Na pojav refluksa lahko vpliva določena hrana ali zdravila. Ravno tako ga olajša prekomerna telesna teža, nošenje tesnih oblačil….Skratka, pri nekaterih ljudeh trajajo težave vse življenje, zato morajo občasno ali redno jemati zdravila, ki vplivajo na izločanje kisline. V primeru vračanja žolča v požiralnik bolniki čutijo grenek in ne kisel okus v ustih.Težave z želodcem in prebavo so lahko posledica funkcionalnih motenj.
Lp,Nataša Smrekar
Hvala za odgovor. Skrbijo me še predvsem ti krči in slabost pred odvajanjem in po odvajanju? Je možno, da bi imela žolčne kamne? Mi predlagate kakšno terapijo? Drugač lahko rečem, da živim kar zdravo, pijem samo vodo, ne kadim, ne pijem alkohola in kave, ter imam normalno telesno težo. Je mogoče čas, da ponovno obiščem zdravnika?
Najlepša hvala.
Pozdravljeni!
Napad žolčnih kamnov nima nobene povezave s motnami v prebavi. Ponavadi so sprožilec mastna hrana, jajca, potica, orehi. Pojavijo se bolečine pod desnim rebrnim lokom, ki jih spremlja bruhanje. Bolečine so tako hude, da bolniki poiščejo pomoč pri zdravniku. Krči med in po defekaciji so ponavadi posledica krčevite peristaltike, ki zeli izločiti blato-težave so toliko večje, če je blato trše ali če jemljete odvajala, tudi Donat lahko povzroči podobne težave.
Lp,Nataša Smrekar