Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Želodec-helicobacter

Želodec-helicobacter

V začetku novembra se mi je pojavila slabost v želodcu,diagnoza ydravnice je bila živci,dobil sem ORTANOL pa se zadeva ni nič popravila.Po dveh mesecih sem si (priboril) gastroskopijo,ker se zadeva ni nič popravila kvečjemu poslabšala (zdravnica je menila da itak ne bojo nič našli).Po preiskavi so ugotovili prisotnost bakterije Helicobacter,ter predpisali zdravljenje 7dni z antibiotiki(efloran,lekoklar)ter ortanol ter dieta.V začetnih dneh sem se ravnel po brošurci da vzameš zdravila pred hrano zjutraj,zvečer v lekarni pa sem po 5 dneh zvedel da bi moral jemati ORTANOL 1 uro pred jedjo antibiotike pa po jedi,seveda pa sem potem antibiotike že porabil,ORTANOL pa imam še za en mesec 2x na dan.Občutek v želodcu se je popravil,vendar imam po jedi v požiralniku kiselkast občutek ki s časom izgine.Od začetka zdravljenja je sedaj že 14 dni,pa me zanima do kdaj se je potrebno držati diete,po kakšnem času naj bi izginil kiselkast okus po jedi,ali obstoja možnost še nadaljne prisotnosti bakterije glede na nepravilno jemanje tablet,občasno še vedno čutim bolečino-napetost v žlički ki se potem prenese pod prsnico kot tiščanje.Najlepša hvala za odgovore.

Tone

Spoštovani!

Režim jemanja zdravil ni tako bistven, da bi se vma bilo zaradi tega potrebno vznemirjati. Z antibiotiki ste opravili z bakterijami. Kiselkast okus je lahko posledica zatekanja želodčne kisline v požiralnik, včasih pa kar posledica razpadanja hrane v ustih. Nič ne govorite o kakšni rani na želodcu ali dvanajstniku, tako da naj bi se vaše težave umirile v naslednjih dveh mesecih. Verjetno pa ste tako in tako naročeni na kontorlo vsaj po potrebi.

Napetost, stres… bistveno prispevajo k poslabšanju stanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor,zanima me pa še kaj menite o prehranjevanju (dieta da ali ne)kajti sem tudi miselno obremenjen,tako vem da veliko mojih težav izhaja iz tega naslova.

Spoštovani!

O pravilni prehrani pri ulkusni bolezni se lahko zelo natančno poučite iz prospekta, ki jih delijo ob predpisanih zdravilih. Iz izkušenj bolnikov, ki mi povedo, kako obvaldujejo svojo bolezen pa lahko rečem, da morate poleg nekaj splošnih načel, ki jih bom kasneje naštel, najti svoj izbor hrane, ki vam bo ustrezal.

Izogibati se je potrebno: stresu, kajenju, pravi kavi, pravemu čaju, alkoholu, ostrim začimbam, prežganju, zažgani hrani, jedem z ražnja, in jedem, ki VAS ali napenjajo, ali povzročajo bolečine. Jedi, ki ste jih navaejni uživati, najprej preizkusite v manjših količinah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

No saj nekaj časa se že držim teh stvari okrog prehrane,tako da se je stvar malo umirila.Od takrat ko se mi je pojavil kiselkast okus sem postal zelo žejen,usta imam suha,jezik je postal lisast(bele lise in razbrazdan),ton glasu se je spremenil-dobil sem le neko mazilo za jezik.Zanima me če je to lahko posledica zdravil Ortanol jemljem 2x na dan,na gastroskopiji(pred 14 dnevi) so mi ugotovili tudi vnetje požiralnika (to sem izvedel šele sedaj ko so prišli izvidi do zdravnice).

Hvala za odgovor

Tone

New Report

Close