Najdi forum

Spoštovani,

imamo kronično GERB. Zadnji izvid gastroenterologa iz leta 2019 (3. gastroskopija v zadnjih 14 letih): “Diagnoza: gastroezofagealna refluksna bolezen brez ezofagitisa K21.9. Nekaj erozij antruma, dvanajstnik normalen. lzvid sluznice želodca kaže le blage znake vnetja, brez prisotnosti bakterije HP. Vzorčki sluznice dvanajstnika kažejo na normalno sluznico, brez znakov za celiakijo. Sluznica kardije oz. požiralnika ne kaže znakov za Barrettovo sluznico, kontrolo priporočam čez 5 do 7 let.”

Stanje se mi je v zadnjih dveh mesecih spet zelo poslabšalo, skupaj s psiho (imam tudi panično oz. anskiozno-depresivno motnjo, ki se podobno kot GERB izboljšuje in poslabšuje, odvisno od obdobij). Za mano je bolj žalostno in tesnobno obdobje oz. še vedno traja. Danes je 12. dan, ko sem spet na controlocu, a se stanje še ni znantno izbojšalo. Poleg controloca moram čez dan jesti tudi rutacid ali reflustat, ingverjeve tablete, včasih zvečer vzamem kak reglan, preizkusila sem celo buscopan, čeprav vem, da je to bolj za krče … Kak dan je ok, potem pa spet iznenada pridejo napadi hude slabosti in tiščanja v želodcu. Danes npr. po nesladkanem ingverjem čaju. Zdravnica mi je začasno predpisala majhno dozo lorazepama pred spanjem, ki mi res edini pomaga, da se vsa umirim, in če v roku 10 dni ne bo bolje, se bom znova odločila za AD.

Tudi prebava je “zmešana”, imam že več mesecev obdobje zaprtosti (ki jo tudi rešujem na vse mogoče načine), to pa se je začelo kmalu po opustitivi antidepresivov lani. Pred tem sem namreč imela zelo dolgo in ves čas pospešeno prebavo. Verjetno imam tudi IBS, ampak z osbeno zdravnico nisva še vsega izključili, zato je zaenkrat to samo sum. Kakorkoli, naveličana sem vseh teh težav, ki jih v skoraj 20 letih še vedno ne zmorem preprečiti, saj se pojavljajo neodvisno od hrane. Jem zelo zmerno in urejeno in približno isto ves čas, pa lahko minejo tedni brez težav, potem pa kar naenkrat huda poslabšanja, čeprav nisem ničesar spreminjala. Alergij nimam, sem bila testirana na skoraj vse pred par leti, edino na test ta laktozo nisem šla, a sklepam, da nisem netolerantna, saj bi sicer imela težave po vsaki mlečni hrani, pa temu, kot že rečeno, ni tako.

Vsako nelagodje v telesu sproži v meni paniko in ta vse skupaj samo še psolabša. Strah me je, da imam blokado črevesja ali razjedo/začetek raka na črevesju ali na slinavki, a si hkrati dopovedujem, da bi potem imela še kakšne druge simptome. V teh dneh, ko se je stanje poslabšalo, se skoraj vsak večer pripravljam za odhod na urgenco, a potem presodim, da nima smisla, saj ni dovolj hudo in verjetno mi nihče ne bo naredil urgentne gastroskopije. To bi me verjetno najbolj pomirilo – takojšen UV in endoskopija prebavil. Je smiselno, da prosim za novo napotnico za gastroskopijo po tako kratkem času? Bi lahko ugotovili kaj novega? Je 12 dni jemanja controloca (trenutno jemljem 40 mg zjutraj) še prezgodaj za izboljšanje?

Stara sem 43, ITM imam 21.5, vsejedka, imam redne obroke (zajtrk, kosilo in malico/desert slabi dve uri po kosilu, potem pa ne jem več). Ne kadim že več let, alkohola popijem zelo malo (cca dve mali pivi na teden). Kot rečeno pa nimam nobene “trigger” hrane, saj te slabosti s tiščanjem pridejo včasih po kosilu (ni važno, kako želodcu prijaznem), včasih pa na prazen želodec (npr. 4 ali več ur po zadnjem obroku). Obupavam. Prosim za nasvet.

Najlepša hvala!

Spoštovana,
Delovanje prebavil ni odvisno od naše volje, je pa precej odvisno od našega splošnega psihofizičnega stanja. Kot ste omenili imate veliko skrbi, ki morda niso jasno utemeljene. To se odraža tudi pri delovanju vaših prebavil. Če je gastroskopija opravljena 2019 pokazala GERB, sicer neerozivni brez znakov kile, v spodnjem delu želodca so opisali le blage spremembe, potem to ni tako zaskrbljujoče. Hp ni bil dokazan.
Pri tako blagih spremembah svetujemo le dietne ukrepe in IPČ (zaviralec protonske črpalke-npr. Controloc) po potrebi. Če se težave bojo nadaljevale pa seveda lahko ponovite gastroskopijo z ponovnim odvzemom vzorcev sluznice želodca za patohistološki pregled.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Spoštovani,

koliko časa traja, da se situacija izboljša?

Namreč v nedeljo sem zaradi vseh težav šla na urgenco. Dobila sem močan “koktejl” zdravil, ki so nekoliko ublažila tegobe (nolpaza+spasmex+reglan+analgin) in napotnico za gastroskopijo pod zelo hitro. Imela sem srečo in pregled imam v torek. Od nedelje tudi jemljem 2x 40 mg controloca, plus po potrebi čez dan še antacidi (z alginati), spasmex, lekadol in reglan, ampak težave se slabšajo, danes je sploh slabo, vse od kosila dalje, čeprav nisem jedla ničesar težkega ali začinjenega. Čutim poplavo kisline, obhaja me slaboszt v valovih … Predvčerajšnjim sem šla tudi k zdravnici, tisti dan me je še neprestano črvičilo po črevesju in sem se spet povsme prestrašila. Pretipala mi je trebuh in poslušala prebavo – vse ok. Nekoliko me je zabolelo v žlički ob pritisku, to je pa vse. Na urgenci so mi pregledali kri, vse je bilo v mejah normale. Kaj naj naredim, kako naj zdržim? Od kod toliko kisline?

Začela sem tudi že terapijo s fluoxetinom in začasno, kot rečeno, zvečer vzamem tudi lorazepam, da imam vsaj ponoči bolj mir.

Bojim se iti spat, spet razmišljam o urgenci, čeprav mi je zdravnica zagotovila, da zelo verjetno ni drugega gastritis in da naj se poskušam sprostiti. Dala mi je tudi bolniško. V preteklosti mi je controloc pomagal bolj in prej, zdaj ga skupaj jemljem že skoraj 3 tedne, res pa da sem na začetku jemala samo 20 mg. Kot rečeno, danes je 6. dan na tej povečani dozi in me samo zanima, ali se lahko nadejam, da bo v parih dne že bolje?

Hvala vam že vnaprej za vse dragocene informacije!

LP

Spoštovana,
Iz opisa verjetno pri vas ima pomemben vpliv na težave vaša anksioznost. Pogosto smo v ta namen dajali Eglonyl tbl. Posvetujte se o tem z vašim zdravnikom.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Spoštovani,

mislim, da lahko zanemarite moje zadnje vprašanje – kot kaže, je bil dejansko vzrok Caricol. 🙂 Pa samo eno vrečko na dan sem jemala po kosilu! Včeraj sem prenehala z jemanjem in stanje se je takoj spremenilo, tako po pogostosti odvajanja kot barvi (danes zjutraj). Upam, da bo tako ostalo. 🙂

Hvala ponovno!

Prijazen pozdrav

New Report

Close