Spoštovani,
probleme imam že skoraj eno leto: slabost po določeni hrani (surova čebula, jajca, česen, mastna hrana in še kaj bi se našlo) oziroma bolj občutek težine v želodcu. Zelo pogosto in mislim, da ni odvisno od hrane me spremlja napihnjenost, spahovanje. Skoraj vsak dan se zgodi, da se mi želodčna vsebina dvigne nazaj gor, še posebej takrat, ko spijem kakšen kozarec vode (pa ne naenkrat), včasih tudi kadar je želodec že na pol prazen. Prebavo imam dokaj redno, le vsake toliko se mi zgodi, da sem par dni zaprta potem pa imam kakšen dan ali dva drisko. Trebušnih krčev nimam nobenih, razen po mleku, pa še to blage (občutek kot pri driski) in ne vedno. Želodec me nikoli ne boli, bruham tudi ne, zgaga me ne peče. Edino zjutraj, ko je želodec prazen večkrat čutim močne krče. Stara sem 26 let in primerne teže. Hujšam ne, prej kot to mi teža hoče malo naraščat. Se pa velikokrat počutim utrujeno, brez energije. Če omenim še to, da ne morem bit dolgo lačna, ker se začnem trest in slabo mi je.
Povejte, je moj želodec le preveč občutljiv ali bi bilo smiselno opraviti kakšne preiskave? Se moje stanje sploh lahko pozdravi?
lep pozdrav, tinas
Pozdravljeni!
Pri vas gre za t.i dispepsijo, ki je najverjetneje funkcionalne narave. Najprej bi vam svetovala prokinetik Reglan in če ne bo boljše morebitne preiskave.
Kadar se v telesu zniža nivo krvnega sladkorja (v primeru lakote), se ponavadi pričnemo tresti, postanemo agresivni, lahko nas boli glava… Surova čebula, česen in mastna hrana-vse to lahko povzroči napihnejnost, poveča refluks želodčne vsebine nazaj v požiralnik.
Lp,Nataša Smrekar