Najdi forum

želodec?

Spoštovana dr!
Že kar nekaj časa imam težave z bolečinami v zgornjem delu levo pod rebri,čisto zraven žličke.
Zjutraj bruham samo slino,večkrat odvajam mehko sluzasto blato-driska.Bolečina se mi pojavlja tudi v hrbtnem delu in v prsih-pekoča.Boli me tudi leva roka.Najbolje počutim,če ne jem.Jemljem Ranital 150 mg.Žolčnika že nimam 30 let.Imam kisel,grenak okus v ustih.Februarja sem bila na gastroskopiji,kjer so mi ugotovili pordelo želodčno sluznico-kronični gastritis in manjšo drsečo hiatalno kilo.Je smiselno ponoviti gastroskopijo? Kako naj se rešim vsakodnevnih bolečin?
Za odgovor najlepša hvala.

Spoštovani!

Glede na opisane težave gre najverjetneje za GERB (gastroezofagealno refluksno bolezen), pri kateri se vrača kislina nazaj v požiralnik in žrelo. Kadar pa človek nima žolčnika, se kislini lahko pridruži še žolč. Od tod kislo-grenak okus. Drsna hiatalna kila olajša takšen refluks. Pekoča bolečina se lahko širi za prsnico, manj pogosto v levo roko, zato morate biti pozorni, da ne gre za morebitno angino pektoris. Bolezni je med seboj včasih nemogoče ločiti.
V terapiji GERB-a se uporabljajo zaviralci protonske črpalke, Ranital je nekoliko slabše učinkovit. V primeru refluksa žolča dodamo še prokinetik (Tametil, Reglan), včasih tudi Rupurut kot vezalec žolčnih kislin. Če težave ne bodo popustile, je potrebno opraviti tudi diagnostiko s strani srca.

Lp;Nataša Smrekar

New Report

Close