Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina želodec

želodec

Dober dan!
Zanima me nekaj, že kar dolgo časa imam težave s kislino in bljuvanjem. To se mi že vleče 3 leta. Vzrok za to je bilo namerno
bruhanje in s tem sem si verjetno pokvarila prebavni trakt. Rutacid in rupurut mi ne pomagata. Kaj mi svetujete?
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Po vsej verjetnosti gre pri tebi za bulemijo (ali celo anoreksijo nevrozo) in zato poleg omenjenih zdravil zelo verjetno potrebuješ tudi posvet pri psihiatru, še zlasti, če imaš tudi dodatne težave, kot so shujšanost, odsotnost ali neredno menstruacijo, čustvene težave ipd. Žal o tebi ne vem kaj več in je zato zelo težko trositi pavšalne nasvete.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani
Zanima me vaše mnenje glede nadaljnega zdravljenja želodca. Rad bi vedel, ali bo potrebna operacija, oz. bo možno ozdravljenje z zdravili.

Na gastroskopiji mi je bil ugotovljen prepilorični ulkus. Slznica požirlanika je vse do nad kardije intaktna. Meja med sluznicama je zabrisana. Kardija je odprta, opazna je herniacija želodčne sluznice v požiralnik. Antralni del želodca je zglajen.

Skrbi mi predvsem ker so v prepiloričnem antrumu opazne 3 umbilicirane polipoidne tvorbice, največja v velikosti 12 x 12 mm.

Pred tem sem že bil na gastroskopiji želodca v drugi ambulanti, kjer so bile najdene zadebeljene sluznične gube parapilorično.

Pozdrav! Janez

Spoštovani

Zdravljenje takega ulkusa poteka najprej z zdravili in le v primeru, da bi po več mesečnem zdravljenju z njimi ne bilo nobenega uspeha in bi nastale v želodcu brazgotine, ki bi ovirale normalen prehod hrane v dvanajstnik bi ev. prišla v poštev operacija. Kar se tiče polipov, so verjetno odvzeli koščke tkiva in bodo ugotovili ali gre za vnetno ali rakavo spremenjeno sluznico in na podlagi tega ustrezno ukrepali. Pojav sluznice črevesa v požiralniku kaže na to, da mišična zapiralka med požiralnikom in želodcem ne tesni dovolj in zato je ta sprememba sluznice pravzaprav zaščita pred jedko kislino.

Jaz bi počakal do kontrolne gastroskopije in videl, kako se želodec zdravi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Že včeraj sem poslala pismo, vendar ga ne najdem na vaših straneh.

Skrbi me namreč ko so mi pri ct jeter ugotovili lisaste jetre. Ker imam težave z zdravjem, hujšanje, pa bruhanje, mi bodo pregledali še črevesje. Obljubljena mi je bila tudi punkcija jeter.

Ves ta čas se izredno slabo počutim, hrana mi ne diši, kar pojem na silo bruham, vendar izbruhana hrana nima kiselkastega vonja, ampak enostavno nepredelana gre iz želodca. Vkolikor ne bruham mi je slabo tako, da si potem pomagam sama.Imam tudi težave z želodcem, vendar to menda ni krivo, saj so preglede okrog tega že opustili. Tudi s trebušno slinavko ni nič narobe.

Skrbijo me jetra.

Prosim za odgovor

manja

Spoštovani,

Pri mojemu partnerju, je prišlo do močne herniacije želodca. Cel želodec je bil v prsnem košu. Pred leti je imel pretrgano diafragmo in nas doktorji na to niso opozorili. Žal je prišlo do takšnega zapleta, da so ga morali operirati in operacija je bila zelo zapletena, saj je bilo zelo rizično tudi zaradi stisnjenih pljuč.

Pravzaprav me zanima, kakšne so možnosti da bi se to lahko ponovilo in kako naj bi potekala njegova rehabilitacija v naprej. Kaj lahko počne, kakšne vaje lahko izvaja pri telovadbi in kaj lahko je in koliko časa mora imeti dieto. Tudi sami doktorji mu niso dali nič konkretnih navodil in je nekako v negotovosti. Vem, da to ni prav pogost pojav in da na tem področju ni prav mnogo informacij o nadaljnem zdravljenju, zato vas prosim za konkreten nasvet.

Že v naprej se vam iskreno zahvaljujem
lep pozdrav
Gordana Krajšek

Spoštovani!

Uf, to je bilo pa resno – nevarno. Preveliko odprtino v diafragmi je prazparav težko odkriti.

Nič konkretnega vam ne znam povedati. Kako bo naprej, je odvsino od tega, kako dobro se bo zabrazgotinilo operirano mesto in kako dobro bo vzdržala fikasaicja želodca in požirlanika. Tega vam ne bodo mogli napovedati niti torakalni kirurgi, saj je vsak tak primer povsem individualen in izjemen primer.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani,

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor. V Upanju, da bo v prihodnje z njim vse dobro, vas lepo pozdravljam.

Gordana Krajšek

New Report

Close