Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca ŽELODEC

ŽELODEC

POZDRAVLJENI!

ŽE DALJ ČASA IMAM TEŽAVE Z ŽELODCEM(OKOLI DVA MESECA).ČE VZAMEM ULTOP MI JE BOLJE, PREDPISAL MI GA JE ZDRAVNIK.MAJA IMAM ULTRAZVOK ŽELODCA, VERJETNO PA BOM MORALA TUDI NA GASTROSKOPIJO. KER SEM PRED LETI ŽE BILA VEM KAKO JE TO NEPRIJETNO. ZANIMA ME, ALI SE KJE V SLOVENIJI ŽE POSLUŽUJEJO BOLJ PRIJAZNEJŠIH METOD PREGLEDA.

KAJ MI SVETUJETE, DA ODPRAVIM PEKOČ IN TEŽKI OBČUTEK V ŽELODCU. ALI JE OLIVNO OLJE, KI GA PRODAJAJO V “SANOLABORJU” PRIMERNO ZA UBLAŽITEV IN ZDRAVLJENJE?

ZAHVALJUJEM SE VAM ZA ODGOVOR.
LEP POZDRAV.

Draga Maša!

najprej vam posredujem nekaj informacij, kdaj se gastroskopsko preiskavo ponavlja:
– kadar je v rodbini zabeleženo pogosto rakavo obolenje želodca in prebavil
– kadar se je pri prejšnji gastroskopiji opazilo takšno nepravilnost sluznice, da je potrebno opraviti kontrolo zdravljenja
– kadar se sumi na ponovno okužbo z bakterijo Helicobacter pylori in tega nimamo možnosti preveriti z urea C dihalnim testom.

Če ni zgoraj navedenih značilnosti, potem nadaljujemo z zdravljenjem s pomočjo zdravil, ki jih že imate (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol …).
Vsekakor svetujemo zdravljenje s 40 miligrami dnevno. Če gre za biliarni refluks, to pomeni, da v požiralnik ne zateka le kislina, ampak tudi žolč, dodamo še Ranital. Če je zaradi težav prizadeta zobna sklenina, ugodno vpliva jemanje Rupuruta.

Glede ublažitve težav pa je najpomembneje, da zvečer ne uživate velikih obrokov. Veliko ljudi čez dan nima časa jesti, zvečer pa si naložijo vse, kar se jim zdi, da so čez dan zamudili. Hrana (že v obliki kisle mešanice) se potem, ko se vležejo, z vso silo zapelje po požiralniku. Po 19. uri torej le voda!

Lepo vas pozdravljam in vam želim uspešno okrevanje.

Danica Rotar Pavlič

HVALA ZA ODGOVOR.

JAZ SEM BILA NA GASTROSKOPIJI PRED DEVETNAJSTIMI LETI, KO SEM IMELA SEDEMNAJST LET, V KLINIČNEM CENTRU IN TAKRAT NISO NAŠLI NIČ, TUDI NA RENTGENU IN ULTRAZVOKU NIČ. OD TAKRAT IMAM POGOSTE TEŽAVE, KI SO SE ZDAJ MALO POOSTRILE.
MOJA ZDRAVNICA MI JE DALA ULTOP ZA PREVENTIVO, KI SEM GA JEMALA 3 TEDNE. EN TEDEN PO DVE KAPSULI, DVA TEDNA PO ENO KAPSULO NA TEŠČE.
ZDAJ, KO SEM PRENEHALA JEMANJE JE SPET SLABŠE. ČAKAM NA ULTRAZVOK, GASTROSKOPIJE PA ME JE RES STRAH. ALI SE NA ULTRAZVOKU VIDI RANA NA ŽELODCU IN ALI SE BAKTERIJA NAJDE SAMO Z GASTROSKOPIJO?

ŠE ENKRAT LEPA HVALA!
POZDRAV

Spoštovani!

Rane se v zgodnjih oblikah ne pokažejo na ultrazvoku. Bakterijo Helicobacter pylori lahko preverjamo tudo v izdihanem zraku (urea dihalni test), vendar priporočamo, da se ta test uporablja po zdravljenju, to se pravi kot kontrolna preiskava.
Vsekakor se ne morete izogniti gastroskopiji, ki pa je sedaj manj zoprna, kot pred desetletjem, saj so aparati – gastroskopi izpopolnjeni.

Po opravljeni preiskavi mi sporočite, kakšne izvide ste pejeli.

Srečno!

Danica

Danica Rotar Pavlič

HVALA ZA VAŠE INFORMACIJE, 7.5. IMAM DIHALNI TEST, 18.5 PA ULTRAZVOK, POTEM PA VERJETNO ŠE GASTRO, SE BOM PSIHIČNO PRIPRAVILA, KER SEM PO NARAVI RES “ZAJEC”.
VAM SPOROČIM.
LEP POZDRAV!

New Report

Close