Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina želodčne težave

želodčne težave

Spoštovani!

Prosim da mi pojasnite kaj pomeni to:

Na gastroskopiji mi je bilo ugotovljeno da imam zjutraj na tešče približno 30 ml regurgitata žolča v želodcu, kljub temu PH 1. Slunica korpusa je rožnata, peristatika ni prisotna. Zdravnik mi je predpiusal zdravila Controloc, pred tem pa sem jemala Tametil za pospešitev prebave. Sedaj pa ne vem ali naj jemljem oboje, ali samo zdravilo, ki ga je predpisal zdravnik.Apetita nimam nobenega.

Hvala za odgovor!

Ana

Spoštovani!

Omenjena težava se pojavi po operaciji žolčnika, včasih pa tudi sama od sebe. Žolč, ki se praviloma izloča v dvanajstnik, zateka navzgor v želodec, ker je alkalen draži želodčno sluznico in povzroča povečano izločanje želodčne kisline, ki tudi škodi želodčni sluznici. Vneta želodčna sluznica pa povzroča bolečine. Contorloc naj bi ugodno vplival na gibanje črevesja v smeri od ust in tako preprečil zatekanje. Tametil pa ima predvsem vpliv na zmanjšanje občutka slabosti in na preprečevanje bruhanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Ali lahko na to moje vračanje žolča vpliva tudi živčen želodec. Namreč za prvi maj ko sem imela dopust in sem se sprostila teh težav ni bilo, ko pa sem šla v službo so se težave čez kakšen teden ponovno pojavile. Kaj bom potem v nedogled morala jemati Tematil in Controlok.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Seveda. Ob stresnih situacijah, tudi zaradi večje »živčne napetosti« (nekateri menijo, da je to celo prevladujoči dejavnik) se pod vplivom živcev, ki oživčujejo želodec, poveča izločanje želodčne kisline, hkrati pa tudi oslabi odpornost želodčne sluznice. Posledice so vneta sluznica, rane in bolečine, ki jih občutimo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Ali lahko zaradi stresa dobimo tudi napad žolčnih kamnov?

Za odgovor se lepo zahvaljujem.

Max.

Spoštovani!

Praviloma ne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close