Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija želodčna kislina in zobje

želodčna kislina in zobje

Zanima me ali prekomerna želodčna kislina, ki prihaja ponoči iz želodca do ust škoduje zobem&zobni sklenini.
Imam želodčne težave in me sredi noči zbuja kislost v ustih in moram popiti nekaj vode, da lahko spet zaspim.

Pozdravljeni,

seveda, vaše razmišljanje je pravilno. Želodčna kislina ravnotako kot ostale kisline povzročajo takoimenovano kislinsko erozijo zob; topljenje zobnih struktur, kar vodi v preobčutljivost zob. Pomembno je čimbolj nevtralizirati vrednost pH v ustih. To dosežemo z odstranjevanjem vzroka. Pomembno je tudi zaščititi zobe pred raztapljanjem, kar dosežemo z uporabo primernih zobnih past (Pronamel, ipd), uporabo mehkih zobnih ščetk, remineralizacijskih premazov pri zobozdravniku. Preberite si še odgovor v temi “občutljivi zobni vratovi”.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pronamel vsebuje fluorid (fluor). Za tega pa je že znano da je škodljiv.

Pred nekaj dnevi sem bral kaj ima karies (bakterije) rad in kaj ne.
Med tem kaj nima rad je tudi sir. Sir obenem če se ne motim tudi zmanjša ali nevtralizira kislost.
Razmišljam če bi zvečer po umivanju zob, pred spanjem pojedel košček sira. Ta bi mi zaščitil zobe pred bakterijami in tudi pred kislino, ki mi ponoči prihaja iz želodca.

Kaj vi mislite o tem?

Pozdravljeni,

fluor v količinah, ki ga vsebujejo zobne paste, ni škodljiv, pač pa je odlična zaščita pred kariesom, saj se veže v površinske plasti sklenine, jo utrjuje, poleg tega pa deluje baktericidno.
Če sir zmanjšuje kislost, vam priporočam uživanje le tega, vendar pred umivanjem zob. Sicer prehranjevanje pred spanjem ni ravno primerno, saj povzroči izločanje prebavnih sokov, tudi želodčne kisline.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close