želodčna kislina
Sistematično začni uživat začimbo kurkuma. Je živorumene barve, bolj nevtralnega okusa in je lahko tudi ena od sestavin curryja. Dobiš jo v trgovini Jablana v pokriti trgovini BTC, če si iz Ljubljane. Kurkuma regulira izločanje komponente mucin – ta pa ščiti želodčno steno pred prebavnimi kislinami. Po mojih izkušnjah se je stanje začelo normalizirati kakšen teden po rednem uživanu kurkume. Dodaš jo lahko rižu, mesu, krompirju….. Naj ti pomaga!
pozdrav
menda pomaga PELINOV ČAJ… spiješ ga na tešče zjutraj, potem pa še 2 skodelici čez dan. ampak moraš vzet kuro vsaj 3 mesece. menda zelo pomaga kuhan krompir. ker vleče nase kislino. ampak mora biti samo kuhan, olupljen in to ješ- recimo za kosilo (poleg še nekaj) .
jaz študiram glasbo in imam probleme z glasilkami tudi zaradi kisline, ki uhaja iz želodca. predvsem pomaga to, da po 6h zvečer ne ješ.
lp in srečno
Vidim, da še živi tale tema. Torej, zgoraj omenjate prazen želodec kot zdravilo proti kislini, ampak jaz imam težave šele potem, ko sem imela dijeto, zaradi katere je bil želodec večinoma prazen! Prej sem imela refluks, ki sem ga občutila kot zgago, zdaj pa zgage sploh ne čutim več, zato pa imam stalne bolečine v grlu, pekoč jezik, kak dan me žge cela ustna votlina. V zadnjih 3 mesecih sem bila že 3x brez glasu, kar je najbrž povezano. Jemljem ultop 2x dnevno, kadim in pijem ne, mastnega ne maram, gazirane pijače me ne veselijo… Priporočili so mi glino. Ima kdo izkušnje s tem?
Brbra, jaz imam podobne težave kot ti, in verjemi mi, da je vnetje grla sigurno povezano s tem. Jaz ko začutim, da me rahlo praska v ustih, navalilm na Rutacid (do 6 na dan) da na hitro stisnem nazaj kislino. Dolgoročno to ni rešitev.
Kruh je pri povečani kislini zelo dober, vendar kruh, ki se ga poje more biti en dan star in ne sveži.
Skušaj ugotoviti tiste jedi, ki ti povzročajo kislino in jih omeji v svoji prehrani. Vedi, da tudi veliko industrijsko pripravljene harane lahko povzroča kislino (rane konzerve, salame, dodatki k jedem..). Moram povedati, da pitje čaja prav tako povečuje kislino, in jaz je ne pijem. Enako velja za kavo (tej pa se ne morem odpovedati), samo sem prešla na kapučino in dodam mleko. Mleko in mlečni izdelki tudi meni ne pašejo, razen v kavi.
Pozdravljeni,
Kombinacija, ki se je meni osebno (in pri mojih strankah) izkazala za zelo učinkovito z raznovrstnimi težavami z želodcem (zgaga, gastritis, bolečine….) je močvirski oslad, mačja meta, komarček in pa sladki koren (previdno s sladkim korenom, ker v večjih količinah dlje časa lahko dviguje krvni pritisk). Za akutne težave, v obliki tinkture deluje praktično takoj.
Ker sta močvirski oslad in mačja meta zelišči, ki jih težje dobimo “za vsakim vogalom” oz v vsaki lekarni/trgovini, lahko morda poskusite tudi samo s čajem kamilica + komarček + kumina (v enakih količinah), ki ga pijete po obrokih. 2-3 zvrhani čajni žlički te mešanice prelijete s skodelico vrele vode in pustite pokrito 10 min. Precedite. Lahko dodate med, najbolje je, da se pije po požirkih, dokler je čaj še vroč.
Dodate lahko tudi sladki koren, ki bo dodatno pomagal s tem, da obloži želodčno sluznico, deluje protivnetno in pomirja sluznice (tudi požiralnika, grla, žrela…). Sladki koren se doda čaju v manjši količini (če vzamemo ostalih po 50 g npr., dodamo sladkega korena cca 12 g).
Ta čaj je primeren za dolgotrajno uporabo, tudi kot preventiva, ko se stanje že izboljša.
Če se sumi morda na kakšne razjede, ulkuse želodca oziroma je zdravniški pregled pokazal kaj v tej smeri, bi jaz čaju dodala še ognjič in/ali trpotec (vseeno ozko ali širokolistni).
Vse dobro,
Tina
Pozdravljeni,
Podrobno diete za želodčni refluks žal ne poznam, priporočam da se obrnete na zdravnika ali usposobljenega strokovnjaka (na spletu je ogromno informacij za katere nisem prepričana, koliko so verodostojne in se zaenkrat še nisem poglabljala v ta vidik).
Vem, da je dobro jesti večkrat po malo, izogibanje predelani, začinjeni hrani…
Katera je tista hrana, ki ugodno vpliva pri previsoki želodčni kislini – pa najdem različne informacije, med drugim riž, kuskus, kvinoja, ovseni kosmiči; od zelenjave korenje, cvetača, brstični ohrovt, kumara, zelena solata…; potem banane, jabolka…od mesa puranje in piščančje meso, kefir, lahko jogurt,…od pijače pa voda, zeliščni čaji, probiotični napitki.
Lep pozdrav,
Tina