Pozdravljeni!
Približno eno leto opažam težave z želodčno kislino. Težave niso neznosne, rupurut vzamem recimo enkrat na 14 dni.
Od januarja letos sem se odločila za spremembo sloga življenja. Začela sem se zdravo prehranjevati, v tem času izgubila tudi 5 kg telesne teže (namerno), saj imam nekoliko preveč kg.
Težave z kislino so se malce umirile, vendar ne popolnoma. Imam precej stresno službo, zato kislino bolj ali manj pripisujem stresu na delovnem mestu, saj sem si prehrano uredila.
Od nedelje jemljem Nolpaza Control tablete in od takrat nimam več nobenih težav. Izginile so že po vzeti prvi tabletki. Glede na to, da je v škatli 14 tablet me zanima ali je pametno, da jem kljub temu, da so težave izginel tole naprej in pojem vseh 14 tablet?
Kaj lahko pričakujem po prenehanju jemanja teh tablet?
Bi zadeva morala izginit ali se lahko ponovi?
Kaj če se ponovi? Moram k zdravniku?
Lepo prosim za več informacij kako sedaj naprej in kaj lahko pričakujem:)
Najlepša hvala za vašo pomoč!
LP!
N.
Pozdravljeni!
Glede na to, da so vam težave popustile že po eni tableti zaviralca protonske črpalke in še tega v nizki dozi, vam zdravnika ni potrebno obiskati. Obisk je nujen, če po 14 dneh jemanja ni izboljšanja oz se pojavijo znaki alarma-hujšanje, kri na blatu, črno blato, slabokrvnost.
Priporočljivo je 14 dnevno jemanje, ni pa nujno. težave s kislino bodo najverjetneje prisotne vse življenje, izogibajte se predvsem čokoladi, gaziranim pijačam, alkoholu, kavi, pravemu čaju…
Lp,nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Zaradi hripavosti boste morali obiskati otorinolaringologa, ki bo opravil določene preiskave. V primeru, da bodo posumili, da je hripavost posledica zatekanja kisline v požiralnik, je potrebno opraviti 24-urno pH metrijo in manometrijo požiralnika. Včasih zadostujejo le zaviralci protonske črpalke, v hujših primerih je potrebno razmisliti o operativnem posegu-laparoskopski fundoplikaciji.
Lp,Nataša Smrekar
Ponovno se javljam.
Do sobote sem jemala tablete. V soboto sem vzela zadnjo. (14. tableto).
V vsem času jemanja od prve tablete naprej sem bila brez težav. Prav tako dan po tem (nedelja)
V ponedeljek dopoldan je bilo prav tako ok. Popoldan pa sem ponovno začutila težave. Prav tako danes popoldan in zvečer. Ne peče konstatno, vendar ko se mi spahuje. Takrat zapeče, nato je ok. Težave niso tako hude, da bi morala jemati recimo rupurut.
Pazim pri prehrani in se prehranjujem zelo zdravo.
Kaj je lahko vzrok mojih težav?
Drugih težav nimam. Na stranišče hodim normalno, bolečin nimam, prav tako nimam slabosti.
Bi bilo nujno stopiti do zdravnika?
Zakaj so mi tablete takoj pomagale, nato pa so se težave vrnile?
Lahko čez nekaj časa ponovnim jemanje?
Hvala za vaše odgovore.
Pozdravljeni!
V želodcu normalno obstaja kislina, ki ima zelo nizek pH. Sluznica želodca je zaščitena pred njenim delovanjem. To pa ne velja za sluznico želodca. V primeru, da postane ohlapna spodnja požiralnikova zapiralka, prihaja do refluksa želodčne kisline v požiralnik, ki traja dlje kot je to normalno. Zaradi tega nastopijo težave. Z zdravili samo zaviramo izločanje kisline in tako omilimo težave, ne odstranimo pa osnovnega vzroka. Obisk pri zdravniku je nujen, če se pojavijo znaki alarma-hujšanje, težko požiranje, anemija, kri na blatu oz odvajanje črnega blata. Vsekakor boste morali k zdravniku, če težave po samozdravljenju ne bodo prenehale.
Lp,Nataša Smrekar
Mene pa zanima sledeče, pred 7 tedni mi je bila na gastroskopiji ugotovoljena bakterija Hp, dobila sem Lanzul in antibiotik Fromilid, pet tednov sem jemala Lanzul, sedaj sem pa na tridedenskem obdobju brez tablet, potem pa moram poklicati za dihalni test, težave so se izboljšale vendar me občasno še rahlo peče v želodcu in po jeziku, ali je možno da bakterija ni bila odpravljena, ali pa da je želodčna sluznica še vneta? Hvala