Najdi forum

želodčna kislina

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let. Moje težave so se pričele pred 2 leti,najprej sem več tednov imela pekoč občutek v želodcu, ki se mu je kasneje pridružilo še napihovanje in hude bolečine v zgornjem delu trebuha. Na gastroskopiji so ugotovili blag antralni gastritis in povečano izločanje kisline. Predpisali so mi Nolpazo 20mg za 2 meseca, kar pa ni zadostovalo, zato mi je osebna zdravnica povečala dozo na 40mg dnevno. Ko sem po 2 mesecih prenehala z jemanjem, bolečin in napihovanja ni bilo več, ostal pa je občutek močne kisline, zgage, pekočine v želodcu. Zato sem z zdravili nadaljevala še okoli 3 mesece, potem pa mi kar nekako niso več pomagala-tudi ko sem menjala za Ultop sem spet čutila pečenje, kisel okus v ustih… Pričela sem piti Donat in korenčkov sok, kar je začuda pomagalo in kislina je izginila. Kasneje sem imela še eno gastroskopijo, ki je pokazala da vnetja ni več.
Od takrat pa do danes so se mi izbruhi kisline ponavljali na približno 2 meseca, vendar sem jih z Donatom uspešno zavrla.
Pred mesecem dni so težave postale izrazitejše, tudi vsi ukrepi ki jih poznam ne delujejo več, zdravila pa mi tudi ne primejo kot bi morala. Čez dan težav niti nimam, kislina se mi začne najbolj izločati zvečer in potem ponoči, zjutraj se zbudim s čisto kislimi usti. Tudi če zvečer vzamem Rupurut ali kaj podobnega, je isto.
Naj še omenim, da sem se v vsem tem času držala dietnih navodil, poskusila tudi z Rupurutom, Ranitalom, dvignjenim vzglavjem..bistvene razlike ni bilo. Pod stresom nisem nič bolj kot sem bila pred začetkom težav, niti nimam občutka da bi težave s stresnimi obdobji sovpadale. Pojavijo se povsem brez kakršnegakoli razloga.
Zanima me,zakaj se kljub vsemu trudu do danes nisem popolnoma pozdravila, saj do predlani nisem imela prav nobenih težav z želodcem, gastritisa pa tudi nimam več.
Je preveliko izločanje želodčne kisline dedno, ali se sploh ne da nikoli pozdraviti? Skrbi me tudi za zobe, saj nimam še nobene luknje, slišala pa sem, da jim refluks zelo škoduje…Jih lahko na kakšen način zavarujem?

Hvala za odgovor!

Vprašala bi vas, če ste imela preiskavo na prisotnost bakterije HP v želodcu? Če so infestacijo izključili, nimate hiatalne hernije, niste premočna, jeste zdravo, predvsem več manjših obrokov zdrave hrane, potem gre za funkcionalno dispepsijo, ki se zdravi simptomatsko. Mogoče bi pogledali trebuh še z UZ, da se izključi npr. žolčne kamne. Z istimi zdravili, kot se zdravi premočno izločanje želodčne kisline, se zdravi in preprečuje tudi refluks, če ga imate.

Lep pozdrav! M.Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close