Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina želodčna bakterija

želodčna bakterija

Pozdravljeni,

Pri želodčni preiskavi so v mojem želodcu odkrili prisotnost bakterije. Osebni zdravnik mi je razložil, da je po novejših medicinskih raziskavah bolje, da se bakterija ne odpravi iz telesa, ker lahko potem nastopijo še večje želodčne težave. Predpisal mi je 6 tedensko terapijo z 20mg ULTOP kapsulami. Med jemanjem kapsul so se želodčne težave umirile.
Zanima me, kako vplivajo te kapsule na bakterijo. Ali se po jemanju ULTOP-a želodčne težave zopet ponovijo? Kaj menite vi o tem ali naj se bakterija odpravi iz želodca ali naj ostane v želodcu.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Domnevam, da nimate rane na želodcu ali dvanajstniku, temveč bolečine v želodcu brez kakšnih sprememb (dispepsija). Za vas sem poiskal citat iz Cochraneove zbirke sistematičnih anlaiz velikih randomiziranih kliničnih raziskav, v katerih niso uspeli dokazati nobene posebne koristi pri antibiotičnem zdavljenju Helicobacter Pylori po 12 mesecih po začetku bolezni, če ima bolnik samo dispepsijo, čeprav zaključujejo, da bi lahko bilo učinkovito. To, kar vam je zdravnik razložil, da je po novejših medicinskih raziskavah bolje, da se bakterija ne odpravi iz telesa, ker lahko potem nastopijo še večje želodčne težave, pa je nekoliko neosnovano. Nobenega razloga ni, da bi bilo bolje imeti bakterijo kot ne, temveč: V primeru, če nimate rane dvanajstnika lai želodca, je vseeno, če jo imate:

Moayyedi P, Soo S, Deeks J, Delaney B, Harris A, Innes M, Oakes R, Wilson S, Roalfe A, Bennett C, Forman D. Eradication of Helicobacter pylori for non-ulcer dyspepsia (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 4, 2000. Oxford: Update Software.

H pylori eradication may be an effective therapy for H pylori positive non-ulcer dyspepsia. This result is not robust and further evidence on the efficacy of H pylori eradication in non ulcer dyspepsia would be helpful. The effect is modest and economic models would help establish whether this approach is cost-effective. This review will be updated as results from other ongoing trials (Malfertheiner 2000) are made available.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close