Zelo razočarana
V preteklosti sem že dobila pomoč in spodbudo na tem forumu. Spet jo potrebujem.
Po 15. letih molka sem lani uspela urediti očetovstvo za svojega sina in plačevanje mizerne preživnine. Biološki oče mojega otroka je prijavil sina kot vzdrževanega družinskega člana v napovedi za odmero dohodnine za leto 2007. Z mano se o tem ni dogovoril. Ali je res že samo plačevanje preživnine (naj omenim, da le-ta znaša mesečno nekaj več kot 70 € – sploh ne vem, če kdo v Sloveiji plačuje tako malo za svojega otroka???), omogoča, da sina prijavi kot vzdrževanega družinskega člana? In kakšne pravice ima pri vsem tem moj mož, ki dejansko prispeva za preživljanje v družinski proračun?
Spoštovani!
Žal nisem pravnica, vendar v Zakonu o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/2006) je navedeno:
“114. člen (posebna olajšava)
(12) Za otroka, za katerega zavezanec na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju, sklenjenega po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prispeva za njegovo preživljanje, lahko zavezanec uveljavlja posebno olajšavo. Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče posebne olajšave prizna staršu, kateremu je otrok zaupan.
115. člen (vzdrževani družinski člani)
(8) Za otroka se šteje lasten otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja. Za otroka se šteje tudi vnuk, če ima zavezanec pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali če vnuk nima staršev ali če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča. Za otroka se šteje tudi druga oseba, če zavezanec zanjo skrbi na podlagi sodbe sodišča.”
Iz tega razumem, da oče otroka, v kolikor plačuje preživnino, lahko uveljavlja olajšavo za otroka.
Ko bi bilo možno, bi bilo najbolje, če bi se vsi trije, ki preživljate otroka, sporazumeli, kdo bo uveljavljal olajšavo zanj pri dohodnini ali pa da se starša (biološka) dogovorita, da se vama izplača sorazmerni del.
Za bolj točne informacije se obrnite na DURS ali na PiC!
Do te “boleče” resnice sem se prikopala tudi sama. Da bi se o tem, kdo uveljavlja olajšavo, sporazumeli, niti ni potrebno – DURS priporoča le, da se sporazumemo. Otrokov biološki oče je pridobil sinovo davčno številko – le ta ni navedena v sporazumu o preživljanju – pravočasno izpolnil obrazec in DURS mu je priznal olajšavo. Posledično moram jaz doplačati dohodnino v višini dveh preživnin otroka. Moj mož, ki dejansko preživlja otroka, ga potemtakem niti ne mora uveljavljati kot olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, ker z njim ni v sorodstvenem razmerju. Torej sklepam, da ga ni dolžan niti preživljati. Zakaj pa se potem možev dohodek šteje pri otroškem dodatku? V vsakem primeru nastrada moj otrok, dejansko so to sredstva, ki so namenjena za njegovo preživljanje. Vse to me napeljuje k temu, da bom poskušala doseči spremembo oz. še bolje razveljavitev sporazuma, ki očitno ni v otrokovo korist. Bi pa hkrati pozvala vse tovrstne biološke očete, ki plačujejo preživnino, da premorejo toliko morale in ne oddajo vloge za vzdrževanega družinskega člana, ker s tem “kradejo” lastnim otrokom. Sem zelo ogorčena nad tako zakonodajo, ki to omogoča brez kakršnegakoli dogovora – dovolj je, da otrokov biološki oče pravočasno odda vlogo za vzdrževanega družinskega člana.
Da pa ne bi vseh očetov stavila v en koš, naj dodam, da močno upam in verjamem, da je takih očetov, kot v mojem primeru, ki se okoriščajo na otrokov račun, bolj malo.
žal ali na srečo kakor za koga – tako je, da če plačuje oče preživnino potem ga ima pravico uveljavit kot olajšavo.tvoj mož pa lahko tvojega otroka uveljavlja kot družinskega člana -( če ste prijavljeni v skupnem gospodinjstvu) seveda razliko od tega kar uveljavlja biološki oče, s tem da ga pač ti ne prijaviš.
po novem ga lahko uveljavljate vsi trije.
mi smo letos naredili tako, da je sinov oče uveljavljal olajšavo kolikor je pač plačal preživnine, ostalo je uveljavljal moj mož, ker ima večje dohodke kot jaz in se je tako najbolj splačalo.
pa da še dodam – moj otrok prejema tudi komaj 80 e preživnine, tako da še zdaleč nisi edina. veliko nas je takih.
Da se vam spet malo oglasim, ker je 31. 1. 2009, datum, do katerega je treba oddati vloge za vzdrževane družinske člane. Vsem v podobni situaciji sporočam, da se bom še naprej borila za pravičnejšo zakonodajo v smislu spremembe Zakona o dohodnini vsaj v toliko, da bi bil sporazum o uveljavljanju družinskega člana obvezen za DURS ob predložitvi vloge za vzdrževane družinske člane oz. da bi ga vseboval že sam dogovor o preživnini ali pa da zgolj plačevanje preživnine ne bi bil zadosten razlog za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov. Moj namen je obvestiti varuha otrokovih in varuha človekovih pravic. Če je katera izmed vas pripravljena kaj povedati na to temo in ima kakšen predlog, naj se mi javi zasebno.
Moram vam tudi razkriti, zakaj sem bila tako ogorčena (in sem še vedno), da je sinov takorekoč “biološki” oče uveljavljal olajšavo za vzdrževanega družinskega člana – ker ga 15 let sploh ni želel priznati in zato tudi preživnine ni plačeval. Lansko leto je bilo prvo, da je po priznanju očetovstva (polovico stroškov izvensodne DNK preiskave sem nosila sama!) in dogovoru o preživljanju začel plačevati skromno preživnino. V našem dogovoru o preživljanju tudi ni navedene otrokove davčne številke, ki bi mu omogočala popolno vlogo za vzdrževanega družinskega člana in jo je pač nekako pridobil. Letos ga bo spet uveljavljal, nesramno mi je celo priporočil, da naj si ga jaz že med letom vzamem iz olajšave.Po mojem sporočilu, da bi me lahko vsaj obvestil, da je sina uveljavljal za vzdrževanega člana, je prekinil tudi vse stike s sinom.Rada bi namreč dosegla tudi nov sporazum o preživnini(tožbe oz. spodbijanja sporazuma si resnično ne želim), saj mi je medtem umrla mama, ki je precej prispevla k sinovemu (in tudi našemu) preživljanju, s katero smo živeli v skupnem gospodinjstvu, za povrhu pa se je v družini sinovega “biološkega” očeta zaposlila njegova žena, ki sedaj lahko precej prispeva v družinski proračun.
Za vzpodbudo naj vam zaupam še prijetno novico, da po dolgih 18.letih sredi marca pričakujemo novega družinskega člana.