Najdi forum

Pozdravljeni,

prosim vas za pomoč, nasvet…Znašla sem se v težki oz. zelo čudni situaciji in nikakor nevem, kaj naj si mislim in kako naj uredim vse skupaj, da bo moje in življenje obeh otrok potekalo čimmanj naporno.
Skratka, s partnerjem (nisva poročena) sem že 22 let. Od tega živim 11 let pri njemu v stanovanjski hiši, katera ima na vrhu taščo in tasta, spodaj živim jaz, partner in dva še šoloobvezna otroka. Hiša je v celoti prepisana na taščo, midva imava pač spodnje stanovanje, katerega sva takrat, ko sem rodila prvega otroka prijetno opremila. Imamo ločen vhod, gospodonjstvo, tako da je za vse to poskrbljeno.
Glede na moj nizek osebni dohodek, plačuje položnice partner, jaz poskrbim za hrano in del stroškov za otroka (obleke, šolske potrebščine). S partnerjem sva se vedno dokaj dobro razumela (vsaj mislila sem, da je tako), problemi so začeli nastajati takrat, ko sem se pred 11 leti dokočno preselila k njemu in mu predlagala, da spodnje stanovanje prepiše na njega/naju, da bom/bova imela občutek, da imava nekaj svojega. Partner za to nima posluha, na momente se obnaša zelo flegmatično v smislu, kaj nam tega treba. Ima svoj dom, ni doživel spremembe selitve, ima svoj prostor, kamor se lahko umakne, ima svoje prijatelje. Jaz sem zamenjala komplet okolje, ljudi, navade. Nikoli mu tega nisem oporekala, zelo hitro sem se prilagodila, saj sta mi otroka vzela večino časa. Tega mu nikdar nisem očitala, ker sem se v veliki meri posvetila otrokoma, še vedno je tako, zame sta tista, ki me polnita, dajeta smisel življenja. Tudi ureditev okolice hiše partnerju ne diši, ne čuti potrebe, pravi, da on vsega ne zmore, da ni potrebe, da je že dobro tako, kot je. Jaz si želim spremembe, želim nekaj novega, da bi se tega veselila, ko pridem iz službe, da tudi otroka vidita, da se nekaj dogaja, če me razumete. In tako se je z leti najin odnos začel hladiti. On mi ponuja streho nad glavo, v veliki meri plača tudi počitnice na morju…Jaz v to zameno moram oz sem hvaležna, da je tako kot je, da smo vsi zdravi. In pri tem se konča…Pogovarjava se zelo malo, nimava več skušpnih interesov, zdi se mi, da sva si eden drugemu v napoto. Naj povem, da se s taščo in tastom razumem, partner pa ima zelo rad otroka. Ker se v zadnjem času zelo veliko kregava in so najine poti, sanje zelo različne, žal do njega ne čutim nič več.
Glede na to, da nimam kam iti, da nimam financ za najem drugega stanovanja in se tja preseliti, mi je partner ponudil možnost, da ostanem v spodnjem stanovanju z otrokoma, on se bo preselil gor, k staršema. Naj povem, da je od vedno zelo navezan na njih, včasih je bilo stanje že tako kritično, da nisem več vedela, kam kdo sodi. Torej, jaz bi bila spodaj z otroki, on pa mi nudi stanovanje, katero last je od tašče. Preživnine zato ne bi plačeval. V bistvu bi bila sama z otrokoma v njihovi hiši. Hrano, šolo, del položnic bi tako plačevala jaz. Hiša ima samo en naslov, čeprav smo v njej dve družini. In sedaj sprašujem, kaj in kako naj kaj uredim na Centru za socialno delo. Kaj si bojo mislili? Jaz vsekakor sama z mojo 600 eur plačo vsega tega ne bom zmogla. Resda mi ne bo treba plačevalti najemnine stanovanja, ampak otroka rabita precej in jaz se bojim, da vsemu temu ne bom kos. Za bruhat mi gre ta kombinacija, druge rešitve pa zaenkrat ne vidim. Bom sploh upravičena kakega otroškega dodatka, glede na to, da sem v njihovi hiši? Partner za drugo varianto noče slišati. Rekel je, da kar mi lahko pomaga je samo to, da ostanem v spodnjem stanovanju, da drugega mi ne bo pomagal. Kaj naj naredim? Mislim, da hoče imeti tudi otroka na vidiku, konec koncev ga tukaj razumem, saj sta v šoli zelo uspešna in priljubljena. Tudi sama ne želim, da bi ju na kak način prizadela, po drugi strani partnerja nočem več ob sebi. Hvala za bilokak nasvet. Res sem zmedena nad situacijo. Hvala.

Spoštovana,

žalostno, da je zaradi materialnih zadev prišlo do takšnega razkola med vama s parnerjem, da nič več ne čutita drug do drugega. Ste razmišljali, če bi se skupaj vključila v partnersko svetovanje ali terapijo, kjer bi ob tretji, nevtralni osebi morda lahko drug drugemu pojasnila svoje različne poglede?

Formalno gledano je tako, da boste ob selitvi partnerja v zg.nadstropje in vajinem razhodu imela ločeno gospodinjstvo, zaradi česar bi vi mogoče bili upravičeni do pravic iz javnih sredstev. V ta namen je potrebno vložiti na Sodišče Sporazum o varstvu in vzgoji otrok, stikih ter preživnini ali pa Tožbo. Ko boste imeli potrdilo, da ste to vložili in plačali takso, lahko greste s tem na CSD in oddate Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ki zajemajo Denarno socialno pomoč, otroški dodatek, subvencijo malice in kosila za otroka. Na CSD bodo preračunali vaše dohodke in na novo določili višino otroškega dodatka ter morebitne ostale pravice.

Vse dobro vam in vaši družini v tem težkem obdobju,

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close