zelo hitro večanje dioptrije
Pri okulistu sem bil letos januarja in namerili so mi večjo dioptrijo: iz 0,25 in 0,5 sem prešel na 0,5 in 0,75 (slabše vidim na daleč). Občutek imam, da spet ne vidim več dobro, da se je vid poslabšal. Ali je to normalno, da se dioptrija tako hitro povečuje? Očal ne nosim neprestano. Ali bi bilo boljše, če bi jih nosil čimveč. Ali se vid lahko še poboljša z rednim nošenjem očal? oči me pogosto tudi zelo bolijo, še posebno če nosim očala ves dan. Ali bi bilo možno, da so te težave povezane tudi z mojo alergijo na pršice in cvetni prah. Kaj lahko svetujete?
Če ste v fazi rasti je normalno, da se vam zvišuje dioptrija. Glede rednega nošenja očal je bilo na forumu že veliko povedanega:
Glede tega obstajajo dve teoriji, katere pa še niso povsem potrjene.
Prva teorija je ta, da če ne nosite redno očal z mišicami vzdržujemo oko v takem položaju, da nam posreduje čisto sliko (ob tem lahko boli glava). Seveda se oko ne poleni, ker so mišice vedno aktivne (kot bi trenirali nek šport, ter če ga opustimo se nam sposobnost za ta šport tudi zniža).
Druga pa pravi, da če ne nosite očal se z napenjanjem lahko dioptrija tudi poslabša.
Upam, da nam bo znanost z novimi tehnologijami hitro potrdila pravilno teorijo.
V vsakem primeru se vam kratkovidnost ne bo, kar sama popravila.
Če vas oči bolijo, ko nosite očala, je to lahko znak, da imate nepravilno dioptrijo, kar pa pomeni, da je lahko tudi premala, kot je v vašem primeru. Če pa vas je glava bolela tudi na začetku, ko ste to dioptrijo dobili, pa pomeni da je napačna.
Lp.