Zelo hiter, nereden srčni utrip
Pozdravljeni,
že 10 let imam ekstrasistola in občasne tahihardije. Imela sem vse sorte preiskave (UZ srca, Holter, obremenitveni test, EKG). Hodim na redne kontrole h kardiologu (na 2 leti) zaradi majhnega prolapsa. Zadnji EKG sem imela januarja, vse je bilo bp.
Ekstrasistola me ne skrbijo več, ker jih imam že sto let. Problem je, da se mi je danes (že drugič letos) pojavil nenaden, nereden in zelo hiter srčni utrip v službi, ko sem šla gor po stopnicah. Trajalo je nekaj sekund in se je potem umirilo. Počutila sem se v redu.
Skrbi me, ker je bil utrip nereden (ko imam tahihardije je čist drugačno). Kolega mi je povedal, da gre lahko za atrijsko fibrilacijo in sem se kar prestrašila. A mislite, da je smiselno iti spet na pregled? Pri kardiologu sem aprila dobila Concor, ampak nisem še začela jemati tablete, ker sem bila kar v redu do danes.
Pozdravljeni
Glede na opisane simptome gre za nenavarne ekstra sistole (prezgodnje utripe). V vašem primeru pride do prezgodnjega utripa, ko prekat še ni zadosti napolnjen s krvjo, potem pa pri naslednjem utripu prekat ima več časa za polnitev zato močneje “udari” pri naslednjem utripu. Skratka, menim, da ni razloga za skrb.
Prezgodnje utripe občasno doživlja večina ljudi.
LP