zelo drobcen 3,5 letnik in skrbi
Pri tej starosti ima namreč le dobrih 13 kil in 95 cm. Ker je bil rojen z dobrima 2 kilama in je bil vseskozi bolj drobižkast, me ni skrbelo. Zdaj pa že resno zaostaja za svojimi vrstniki in tudi raste precej počasi. Skrbi me tudi zato, ker smo vsi v družini (nad)povprečno veliki in ker doslej ni bilo nobenega večjega skoka v rasti. Sicer je kar normalno, kak dan več, kak dan manj, ima vsaj 4 obroke, v vrtcu je baje med večjimi jedci. Predvsem pa ne je nobene packarije in đankfuda, veliko sadja. Razvoj je sicer normalen, kar me je vseskozi odvračalo od slabih misli, a ta zaostanek v velikosti me vse bolj skrbi.
Imate (ali ste imeli) tudi vi takšnega drobižka? Je lahko kaj resnega narobe?
hvala!
Sodeč po tvojem opisu se mi sploh ne zdi, da bi kaj zaostajal v rasti! Po čem pa sklepaš, da zaostaja? Moj je imel na sistematskem pri treh letih 97 cm (kar je malce nad povprečjem) in 17 kg (nad zgornjo “dovoljeno” mejo), pa je precej debeluškast. Niti slučajno ne bi bilo nič narobe, če bi imel kakšen kg manj. Mislim, da je povprečen triletnik ravno nekje okoli 95 cm in 15 kg. Tvoj ima kakšno kilco manj, je pač suhec. Če lepo je, kot praviš, po mojem ni panike.
Lp,
Katarina
Miškolinka, nikakor si ne delaj skrbi! Poglej na tole tabelico in upam, da te bo prepričala, da tvoj miško raste popolnoma dovolj… še prekmalu boš dobila občutek, da služiš samo še za hlače :-)))
Sicer imam doma fanta, ki bo avgusta dopolnil 3 leta in že ima 95 cm, a imam tudi hčero, ki bo dopolnila avgusta 9 let in je ravno zdaj dosegla tistih povprečnih 128 cm za 8 let.
Ja, seveda moram dodati, da se je naš fant tudi rodil s 4,5 kg in 56 cm, kar pa je tudi razlika…
Lep dan in skrbi na stran!
Vladka
Kaj so vam rekli na sistematskem? Povsem razumem tvoje skrbi. Naš je imel tri letih 96 cm, pa je v vrtčevski skupini med manjšimi. Toda ker sva s partnerjem majhna, je to za razumet. Pri otroku, ki ima oba starša velika, bi dedost že morala narediti svoje, kljub nizki porodni teži. Naš se je rodil z dvema kilama in pol, pa je pri pol leta že vse nadoknadil. Če imaš skrbi, se obrni na pediatrinjo. Pred časom sem gledala angleško oddajo o dodajanju rastnega hormona. Fantek je imel sicer pet let, toda ker je v rasti zaostajal za vrstniki, so mu dodajali ta hormon in je hitro nadoknadil. Nočem te sicer napeljevati na to, pravim samo, da ni treba obupavat. Kot praviš ti, je teža manj problematična. Eni so pač suhci in prav posrečeni so. Velikost pa je tudi možnost, da bo nadoknadil sam od sebe in se bo potegnil kot konoplja, da še vedela ne boš, kdaj.
Lp, Monstro
Saj ravno to me skrbi – tudi pediatrinja je bila zadnjič malo zaskrbljena, češ da mali še komaj lovi tazadnje percentile in da bi bi se bilo dobro malo zamislit…dala ga je na kontrolo krvi in urina, pa je bilo vse b.p. Za povrh pa je sestrin tamali pri 1,5 let enako težak in 10 cm manjši – pa sta 2 leti razlike!!!
Zato me zanima, a je še kje kak drobižek kot je naš…
Naš pikec je pri treh pa pol še lažji in manjši od tvojega (90,5 cm) in razumem tvojo skrb. Rodil se je povprečno velik s 3350 g in 51 cm. Po moji strani smo vsi majhne rasti. Dobili smo napotnico za endokrinologa. Mi lahko kdo bolj natančno pove, kako zgleda preiskava in zdravljenje z rasnim hormonom.
Ravno prejšnji teden smo bili na sistematskem in naš fantek je bil pri starosti 3 leta in en mesec velik 97 cm in težak 13,6 kg – približno kot tvoj. Tako zdravnica kot sestra sta rekli, da je vse v redu, tudi izvidi so bili v redu. Ker je bil že od malega bolj droben (eno leto – 8,7 kg) sem se dolgo sekirala, potem sem se pa nehala ukvarjati z njegovo težo – konstantno se redi, ne hujša kar je najpomembneje. Pa to, da je živahen, bister, dobrovoljen in da ima skladen telešček.
Upam, da sem te kaj potolažila.
POzdrav,
Janca1
miškolinka moj dve in pol letnik je ves čas lažja kategorija, visok povprečno, ampak po vsem, kar smo se šli okoli hrane, sem čist srečna. Ne vem, kaj bi lahko bilo tako kritičnega, če otrok v nekem obdobju zaostaja malce za vrstniki?! Meni se 95 cm ne zdi nobena groza, 13 kil pa tudi ne. Če je fant zdrav, ne zboleva, in je z eno besedo povsem normalen triletnik, res ne vem, kaj bi lahko bilo narobe.
Sosedova deklica, ki je nekaj let svojega otroštva preživela skoraj v celoti pri nas, je bila tako suhcena, da so še pajkice opletale na njej. Bolj je bila podobna presunljivi sliki iz 3. sveta, kot “normalnemu” otroku. Za razliko od tvojega fanta tudi jedla ni nič, razen smokijev, čokolade (kinderjajca), vročega pomfrija s kečapom, dunajsko ocvrtega piščanca in to vrelega, naravnost iz olja, normalno toplega ne več, makarone s smetano in bele žemlje. Pila je samo ledeno mrzlo vodo. Nobenega sadja, nobene zelenjave, njena prehrana je bilo živo nasprotje vsega, kar je še približno lahko označeno z “zdravo”. Ker je bila mejna generacija, je v 1. razred niso sprejeli, ker je bila prelahka. Do 7. leta so ji manjkali 5 mes, pri 130 cm je na tehtnici spravila skupaj 16,5 kg. Naslednje leto jih je pri 135 cm okroglih 17. Lahko ti samo rečem, da bolj zdravega in bolj bistrega dekleta ne poznam. Od vseh bolezni je prebolela škrlatinko – na ulici, na kolesu. z menoj je ležala v postelji, ko je mene kuhalo 39 vročine in mi je lilo pri vseh luknjah, vsi okoli mene so pocepali za mano, edina zdrava je ostala ta punčka, z “nikakvo” prehrano in suha kot prekla. Še danes, pri svojih 14 letih, je suhcena, da dol padeš, ima 170 cm in 42 kil, njena prehrana je še vedno enaka, s to razliko, da enkrat na zimo zmlati eno gajbo mandarin, potem je pa s sadjem za celo leto opravila. Prvi razred je začela kot največja, 8. bo očitno tudi zaključila kor največja, vmes je bila na sistematskem v 3. (ali 5.??) razredu najmanjša v razredu….otroci niso “razpredelnica”.
Preden bi jaz svojemu otroku dovolila vbrizgavat kakršnekoli hormone, tudi rastne, bi moral imeti precej več kot 3 leta in precej večji zaostanek v rasti, kot 2 ali 3 cm!!!
meni se to sploh ne zdi nič pod povprečjem. Naš 3-letnik ima 15 kg in 98 cm – pa se mi zdi, da je ravno kar zrasel, prej je bil manjši. Naš sicer je zelo, zelo malo, ampak dokler raste je že v redu.
Sicer pa mislim, da je brez veze,da se kaj preveč sekiraš. Moja mami je tudi zaradi mene krožnike v tla metala in me vozila po injekcije za apetit – pa ni bilo nič boljše (v 1. razredu sem imela 17 kg, v 1. letniku 37). V gimnaziji pa sem začela jest skoraj vse in zdaj nisem niti najmanj zbirčna – ne jem pa velikih količin in imam čisto normalnih 50 kg. Moj mož se pa ubada s shujševalnimi :—-))))
Kar brez panike,
Jasna
miškolinka,
mislim, da so tvoje skrbi pretirane!
Moja punčka se je rodila s 50 cm in 3310 g, pri treh letih je imela 90 ali 91 cm in točno 11kg – lušten drobižek – in zdravnica je rekla, da je krasna, pa precej komplicira s težo. Kmalu bo stara 5 let, kilce so okoli 15, velika je vsaj 106 cm…
Ta mali pa se je rodil s točno tremi kilcami in imel pri letu in pol nekako 10, 5 kg in okoli 80 cm.
Pri naši hiši sem jaz majhen piščanec, ata pa velik petelin – otroci so pa vsi bolj po meni…. Najstarejši ima pri 9 letih nekako 25 – 26 kg, pa le okoli 132 cm, sama sem šla v šolo z bogimi 19 kg, ali pa še manj – vedno zadnja ali predzadnja po velikosti in najvišji dve sošolki sta nehali poganjat v višino in ostali majčkeni, kot jaz….
Še pa še primerov je, in po mojem mnenju si res preveč zaskrbljena. Sinko je čist fajn dečko, bo že nadoknadil!
Lp