zelje na vrtu
Sem začetnica na vrtu. Pa me zanima, kako se goji zelje in ohrovt.
Nimam veliko prostora, prd kakim mesecem sem posadila par sadik zelja in ohrovta, se mi zdi, da kar lepo rastejo.
Sedaj pa prosim za nasvet: kaj potrebujeta omenjeni vrtnini; koliko vlage- ali naj zalivam vsk večer- predvsem me zanima, ali lahko zalivam po listih, ker recimo paradižnik in fižol naj ne bi po listih, solata pa ima tako zalivanje rada;kako se gnoji, okopava, itd.
Lepo prosim za nasvet
ko posadim zelje,ohrovt…po tleh natseljem z 5 cm debelo plastjo sena, ki zadržuje izhlapevanje vode in zaduši plevel (kakšen trdoživ že pokuka kje ven).Potem pa 1 x tedensko poškropim s špric kanglo 18 ur narezena in namočene koprive, ki preprečujejo, da bi se gor naselile kakšne gosenice in podobna golaze.Poškropim kar po listih zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.To škropivo je v bistvu insekticid.Te iste koprive še 1 x zalijem in pustim namočeno 3-5 dni da se naredi ena smrdljiva koprivna gnojnica.To gnojnico pa potem mešam z vodo 1 del gnojnice 9 delov vode (ker je sicer premočno in ti bo sadike posmodilo.No zdaj imaš iz enih kopriv in zaščito in gnojilo v BIO oblikiFajn je če pred gnojenjem rastline zaliješ z navadno vodo, da potem gnojilo ne odteče pregloboko-prehitro, ker ga potem rastlin.korenine lažje počrpajo.Seno, pa ti lepo zdrži vodo, ker ni direktnega sonca na zemljo in voda zelo počasi izhlapi, zato ti ni treba zalivati v tej vročini več kot 2 x na teden.
Sadike zelja in ohrovta imajo rade mokro zemljo , sicer vam bodo zrasle majhne glavice.Kot naravna preventiva proti škodljivcem pa je odličen lesni pepel,ki ga potresete po listih rastlin.Brez strahu , ne bo zadušil sadik ,saj ga bo spral dež in tudi z zalivanjem ga boste spravili dol.Zelje rabi tudi hrano , to je gnojenje -uporabne so več dni namočene koprive , uležan goveji gnoj , boratin / posušen kokošji gnoj / in seveda kompost.