Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Želja po tujini, strah pred neuspehom

Želja po tujini, strah pred neuspehom

Že od malih nog imam željo, da bi nekaj časa živela v tujini. Zaenkrat si ne predstavljam, da bi šla ven in tam ostala celo življenje, ampak kdo ve, kako se obrne. Sem precej navezana na družino, ampak v SLO je moja prihodnost zaenkrat še zelo negotova.

Kot diplomirana jezikoslovka obvladam dva tuja jezika, ampak to je pa tudi vse. Tukaj se pojavi problem, ker ne vem, kako bi sploh prišla do kakšne v službe v tujini. Sem še mlada, zaenkrat pa imam delovne izkušnje iz šolstva. Eno leto sem poučevala v OŠ, druga dela pa so bila preko študentske napotnice (vse živo).
Nekako oklevam, ker ne vem, ali bom lahko zdržala zunaj brez kakšne konkretne službe. Za začetek mi ni problem delati v kakšni trgovinici, ampak da bi pa par let cunje prodajala, to pa ne (to lahko delam tudi v SLO). Rada bi šla ven zaradi izkušnje, ampak glede na to, da se bližam 30. letu, bi rada čimprej začela delati na karieri. Ne morem 2 leti živeti v tujini, se preseliti nazaj in potem ko bom iskala službo, bom rekla, da sem delala kaj – stregla v kafiču? Da ne bo pomote, to delo mi ni pod častjo, saj sem to delala v času študenta, ampak ni neka resna kariera.

Kako ste vi prišli do resnejše službe? Ste najprej začeli pri dnu ali ste že takoj štartali na kakšno boljšo službo?

Jaz sem ze takoj dobila boljso sluzbo, po vezah. Naslednjo sem si nasla sama.
Odvisno kam zelis iti. Naceloma je pa trg dela zelo diskriminatoren in moras imeti trdo kozo.
Verjetno bos pa v tujini prej dobila delo v trgovini kot pa v Slo, boljse sluzbe pa naceloma niso za tujce, razen ce imas ponuditi kaj, cesar domacini nimajo.
Jaz imam neskoncno sreco, da sem dobila malo boljso sluzbo, vendar se znam tudi dobr obrnit, sem iznajdljiva in zelo odprta. Vsi tujci, ki jih poznam, delajo v trgovini, v restavraciji, gradbenistvu, cistijo, prozivodnja ali so brezposelni.
Jaz sem bila po prvi sluzbi (dolocen cas) 7 mesecev brezposelna. Takrat sem si sicer nasla delo v trgovini, ki pa ga nisem sprejela, ker so mi ponujali placo, ki je bila manjsa kot podpora za brezposelnost.
Sicer pa tudi v boljsih podjetjih zacnes na dnu z zacetnisko placo in ce so zadovoljni s tabo, po parh letih napredujes, ali zamenjas delovno mesto znotraj podjetja z vec nalogami, odgovornostjo itd.Z razliko od Slovenije tu velja kako delas in ne koga poznas. V istem podjetju dela tudi direktorjev sin, ki pa je na najnizjem in najslabse placanem delovnem mestu. Pac, pocasi se dalec pride 🙂

Aja se to, tu diplomirajo zelo zgodaj in imajo pri 23. ze resno sluzbo, tako da se ne cuditi, ce bo tvoj mentor mlajsi od tebe kar nekaj let. V bistvu te cudno pogledajo, ce prides na razgovor za 1. sluzbo, ko si ze vec kot 28.

Ravno tega se bojim. Ne bi šla rada v tujino, pa bila tam brezposelna in bi se vrnila domov kot luzerka. Delovne dobe nekaj že imam, torej ne bi bila to moja prva služba. Vem, da v tujini začnejo delati že pri 23, ampak pri nas so faksi štiriletni, poleg tega imaš še možnost absolventa, ki jo izkoristi vsak in potem še kakšno leto dodatno povleče, da dela preko študenta. Tega v tujini ni in so na boljšem, ker začnejo prej “zaresno” delati. Pri nas študentsko delo nič ne velja, pa čeprav sem v podjetju delala po 40 ur na teden in sem bila po odgovornosti praktično enakovredna zaposlenim. Jaz sem začela pri 25. letih delati na avtorsko pogodbo, kar se mi tudi ni štelo v delovno dobo, ampak verjetno bi v tujini drugače gledali na te izkušnje.

V kateri državi pa delaš, če ni skrivnost? Si imela primerno izobrazbo za to delovno mesto?

Ravno tega se bojim. Ne bi šla rada v tujino, pa bila tam brezposelna in bi se vrnila domov kot luzerka. Delovne dobe nekaj že imam, torej ne bi bila to moja prva služba. Vem, da v tujini začnejo delati že pri 23, ampak pri nas so faksi štiriletni, poleg tega imaš še možnost absolventa, ki jo izkoristi vsak in potem še kakšno leto dodatno povleče, da dela preko študenta. Tega v tujini ni in so na boljšem, ker začnejo prej “zaresno” delati. Pri nas študentsko delo nič ne velja, pa čeprav sem v podjetju delala po 40 ur na teden in sem bila po odgovornosti praktično enakovredna zaposlenim. Jaz sem začela pri 25. letih delati na avtorsko pogodbo, kar se mi tudi ni štelo v delovno dobo, ampak verjetno bi v tujini drugače gledali na te izkušnje.

V kateri državi pa delaš, če ni skrivnost? Si imela primerno izobrazbo za to delovno mesto?[/quote]

Jaz sem v Belgiji. Jaz imam uni izobrazbo. Vendar tu izobrazba ni tako pomembna, vazno je, kaj znas in kako delas.
Ce si brezposelna, imajo kar veliko tecajev. Lahko se presolas v medicinsko sestro, ki jih primanjkuje in bos takoj dobila delo (poznam enega iz Peruja, ki zakljucuje 3-letno izobrazevanje in ze ima zagotovljeno sluzbo). Verjetno je tako po celi Evropi 🙂 Potem bi verjetno lahko dobila sluzbo v recepciji v hotelu, ce znas jezike (pri nas moras znati nizozemsko, francosko, anglesko, nemsko in ponekod tudi spansko). Ravno zaradi tega, ker je tudi delo za vikend. Z lahkoto se dobi tudi sluzba v pekarni.

Ce delas v trgovini z oblekami, imas se tak smotan urnik 10-18, iz trgovine ob 18.40 Ostane ti nic od dneva in ce imas druzino, ni fino. In to je tudi najslabse placana sluzba, s ciscenjem in gostinstvom na celu. Proizvodnja je ze bolje placana, saj delas v turnusu in dobis tam ene 1300 neto.

No, pa sem spet nekaj pozabila. Tu ze nekaj casa iscejo v komerciali nekoga, ki zna slovensko (poleg malo nizozemscine in anglescine). Nas ni veliko tu. Jaz sem izvisela pri tem podjetju. Ce e zanima, ti posredujem link, je pa v nl. LP

Tole mi ne gre skupaj… Prvo povzames tekst:
“Vsi tujci, ki jih poznam, delajo v trgovini, v restavraciji, gradbenistvu, cistijo, prozivodnja ali so
brezposelni.”
“Ravno tega se bojim. Ne bi šla rada v tujino, pa bila tam brezposelna in bi se vrnila domov kot luzerka.”
Potem pa pravis da bi bila luzerka?!
Vsi ki delajo v omenjenih poklicih niso nobeni luzerji ampak zelo delavni ljudje ki ze prispevajo svoje davke. Luzerji so tisti ki kradejo oz. ne delajo nic! Ali pa jih je strah ziveti zivljenje!
Mislim da si prevec zahtevna. Eno je da si postavis cilje, ampak moras pa biti tudi realna.
Zato ker imas pac solo pricakujes ne vem kaksno sluzbo? Lej greh je ne probati, in ce das vse od sebe potem nisi luzerka. Sicer ne vem kako so te vzgojili ampak to je napacno misljenje.

Živio Nelči,

Mislim,da imava podobne “sanje”,le da sem jaz že čez 30 let,ampak mislim,da to ni ovira za delo v tujini.tudi sama razmišljam kaj bi počela tam,rada bi zapustila Slo,vsaj za nekaj let.V katero državo si pa želiš iti?

Lp

FB, pismenost ni tvoja najjača strana, a? Malo heca. Še enkrat preberi odebeljen del besedila. Nikjer nisem bila kakorkoli žaljiva do katerega koli poklica. Jaz bi bila zase luzerka, če bi bila v tujini brezposelna, samo to sem napisala. Napisala sem tudi, da mi ni pod častjo opravljati nizkokvalificiranih del, saj sem kot študentka delala tudi v proizvodnji, v kafiču ipd. Samo ne bom šla zdaj v tujino, pa tega delala tam, potem sem lahko tudi v Sloveniji in to počnem, a ne? Narobe si me razumel, samo to je.

neja la, šla bi nekam v EU, tudi izven, ampak tu so postopki za pridobitev vize precej dolgi in dragi. Mogoče kakšna VB ali Nemčija, glede na to, da govorim ang in nem. Kakšno izobrazbo imaš pa ti? Nič zato, če si čez 30, verjetno imaš toliko več delovne dobe kot jaz.

moja izkušnja, žal nizozemsko ne znam, tako da očitno tisto delo zame ne pride v poštev, ali pač?

FP, ne FB. Ampak ok.
Gre se za to da stvari potekajo drugace v tujini kot doma. V Sloveniji lahko delas do konca zivljenja brez objektivnih moznosti za napredovanje. To je zato ker ce ne poznas tega in tistega oz. ce nimas diplome itd. V tujini kot je napisala predhodnica je pa vazno kaj znas in kako delas.
Na osnovi tega lahko realno pricakujes da bos scasoma napredovala.

Zdaj; to je lahko trnova pot, lahko pa da bos imela sreco in takoj uspela.
Ampak ce ti ni niti do tega da poizkusis, potem pac pozabi…

Nelči,

Mene mikajo le angleško govoreče države,ker to obvladam,sicer pasivno tudi Nemško ampak…
Torej nekako razmišljam o VB,Kanadi,za Avstralijo(kot sem prvotno nameravala),pa nimam ustrezne izobrazbe-sem ekonomski tehnik,vzgojiteljica predš.otrok.Strinjam se z FP popolnoma!
Vsekakor moraš poizkusiti,sicer ti bo lahko nekega dne(ko bo že prepozno) lahko žal,da nisi šla.Vsekakor pa so seveda s selitvijo povezani tudi stroški,brez tega ne bo šlo.Torej,če imaš trden namen boš zagotovo odšla in tudi uspela tam kjer boš.Ampak pregovor pravi:če ne vidiš tarče,je ne moreš zadeti-torej potreben ti je jasen in trden plan-cilj.Le pogumno!

Si sigurna, da za Avstralijo nimaš šans kot vzgojiteljica predšolskih otrok? A ni ta poklic na seznamu za skilled worker vizo?

Jaz sem šla v tujino pred 30.letom in brez kakšnih namenov ostala in delala po pisarnah za preživetje. Potem sem šla malo ven iz Evrope na izobraževanje in se vrnila v Slovenijo, kjer sem dobila službo-nadomeščanje za eno leto(preko vez). Na vseh razhovorih so vihali nos, zakaj neki sem šla v tujino, moje izkušnje v tujini jim niso bile najbolj všeč. Odšla sem nazaj, dobila službo, dobro in ostajam.
Izkušnje štejejo, začni bolj pri dnu, da se navadiš jezika, države, kulture in potem začni iskati kaj tebi primernega. Jaz mislim, da se vedno da dobit!

pogum, hvala za tvojo izkušnjo. Čudi me to, da delodajalcem tujina predstavlja tak problem. Verjetno se bojijo, da boš spet šel in da boš pri njih samo za kratek čas. Čeprav meni se pa zdi pozitivno, da človek nekaj časa dela v tujini, je tako bolj odprt, ima manj predsodkov ipd. Ne vem, očitno so naši delodajalci čudni ali kaj.

Kako si pa našla delo v tujini? Si pošiljala prošnje že iz SLO? Jaz se bojim iti, ker ne vem, če bom sploh dobila kakšno delo-čeprav sem za začetek pripravljena delati marsikaj. Zdaj je kriza povsod.
Torej si se odločila, da ostaneš v tujini? Kakšno izobrazbo pa imaš? Omenila si nadomeščanje – si delala v šolstvu?
LP

Nelči,

imaš prav poklic-vzgojitelj predš.otrok je definitivno na seznamu iskanih ampak jaz imam samo 5 stopnjo,oni pa iščejo višjo ali visoko izobrazbo,pa še del.izkušnje rabiš na tem področju…žal izvisim.Sem kar zelo na tekočem s tole Avstralsko migracijo,sicer obstaja preko 150 različnih viz za “down under”,ampak meni je bilo povedano,da ne izpolnjujem pogojev….sicer pa verjetno,se da iti dol,če si vztrajen. In imaš res kar nekaj pod palcem,ker stroški pa res niso majhni.

Ja delam v solstvu, ceprav sem na zacetku delala vse kot sem rekla. Prosnje nisem posiljala vnaprej ker te zelijo videti na razgovoru. Za informatike je mogoce lazje, ce delas kot profesor ne bo slo.
Imam univerzitetno izobrazbo, ampak moj faks so moje izkusnje. Delam pa z odraslimi in ja ostajam tukaj, ne samo zaradi sluzbe, ampak ker ni splosno bolj ustreza stil zivljenja tukaj. V slovenijo pa na dopust.

Če si tega res želiš, potem ti preostane edino to, da narediš še faks za vzgojiteljico, vmes pa delaš in si nabiraš izkušnje. Potem lahko kandidiraš tudi za to vizo.

Jaz sem najprej razmišljala bolj o evropskih državah, ker si bližje domu, če se kaj zalomi in tudi vize ne rabiš. Mogoče lahko s svojo izobrazbo probaš v UK, mislim, da tudi rabijo vzgojiteljice. Edino plača najbrž ni ne vem kaj (ampak v primerjavi s slovensko, ki je porazna, je v redu).

Jaz vedno bolj obupujem, vsak dan dobivam zavrnitve in mi je tega res počasi dovolj. Zdi se mi, da je polovica razpisov samo fiktivnih in da so dela oddana že vnaprej.

Nelči,

Ja vsekakor se popolnoma strinjam s tabo.V Slo je trenutno takšna situacija,da dobre službe ne dobiš brez veze in poznanstev,slabih služb je pa dovolj in jo dobiš takoj-jasno,saj ni kandidatov zanje! Razpisi so v Slo največkrat zgolj formalnost-ki je zakonsko določena,ljudi pa že imajo za objavljena del.mesta-torej začaran krog iz katerega ni rešitve.V Slo zame ne vidim nikakršne prihodnosti(razen če se sprijaznim z minimalno plačo) in dejstvom,da bom delala vse življenje zgolj za preživetje.Vendar,pa mislim,da je vredno tvegati in poskusiti v tujini.Si se vprašala kaj ti preostane,če si itak brezposelna?! Nimaš kaj izgubiti,v Slo se boš lahko še vedno vrnila ali ne?Mislim,da gre pri tebi zgolj za pomanjkanje samozavesti,ampak glede na to,da imaš višjo oz.visoko(?) izobrazbo bi morala biti bolj samozavestna.Jaz o študiju naprej kot si omenila ne razmišljam(Faks) le čemu? Ko ga bom končala se bodo pa itak zopet spremenili kriteriji za pridobitev AUS vize,sicer pa itak si ga trenutno ne morem privoščiti zaradi del.časa.

Mogoče bi skupaj kaj naštudirali za v tujino?! Kam si pa sploh želiš iti?
LP

Draga Nelci
Poroci se z Ozijem in bos dobila vse naenkrat, problem resen.

Nelci, ce ti je Avstralija zanimiva, ucitelji anglescine kot drugega jezika so na seznamu, ki jih sponzorirajo vlade zveznih drzav, ne vem sicer, ce se kvalificiras, ampak ce te zanima…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close