zelišča na balkonu
že nekaj mesec skušam gojiti peteršilj na zasteklenem balkonu, pa mi nikakor ne uspe.
čeprav imam posajenih veliko lončkov in celo dve koriti, ne uspem nabrati nobene uporabne vejice peteršilja: ali so lusti rumeni, na nekaterih sem opazila majhne bele uši (??), na nekaterih lsitih so bele lise… skratka popoln neuspeh.
prav tako mi ne uspeva rožmarin, bazilika raste kak mesec potem pa je tudi z njo konec.
ali mi lahko kdo da kak pameten nasvet?
hvala
Hm, rekla bi, da če nič drugega, imajo morda korenine premalo zemlje. Pri zelenjavah in podobnih zadevah je ponavadi potrebno vzeti precej večje lonce kot za rože, poleg tega zemlja za rože ni dobra (preveč šote), mora biti takšna za zelenjavo, najbolje z vrta. Pri nas tako vzgojimo peteršilj in majaron spomladi in ga nato presadimo na vrt, da zraste do konca. Če pa bo celo sezono v loncu, potem bi morali pa še bolj paziti, da bo lonec dovolj velik ali pa pogosto gnojiti. Pa dovolj svetlobe.
Mojim znancem peteršilj dobro uspeva v globokem koritu na zunanji strani balkona. Poskusite, enkrat vam bo že ratalo. Če začne rumeneti, morate gnojiti.