zelišča
Hej!
S partnerjem bi rada imela sveža zelišča,ki bi jih lahko sproti trgala in uporabljala predvsem pri kuhanju ipd.Če gledate kdaj Jamie Oliverja,potem ste na njegovi okenski polici lahko zasledili to,o čemer vam govorim.Je pa tko,da nič ne vem o tem,tko da,če bi bil kdo tolk prjazn,da bi mi povedu katera zelišča sploh posaditi,kdaj,kako jih vzdrževati…Hvala lepa za odgovore!
maja
Predlagam, da obiščeš stran o zelenjavi na Slonepu, kjer imaš tudi razdelek o zeliščih. Ker je napisanega kar nekaj, boš verjetno našla vsaj nekaj uporabnih informacij.
Naslov:
http://slonep.net/subareas.html?lev1=11&lang=&lev2=118
Ker vidim, da tale forum ne omogoča nekaterih znakov in naslov ni pravilno izpisan je tu pot, kako prideš do tja:
Najprej vtipkaj http://www.mojvrt.net nato izberi “Zelenjava” in na levi strani boš imela kazalo, kjer boš našla zelišča.
Se opravičujem za zmedo, ki sem jo napravil.
Poglej, najlažje bo, da spomladi, ko se bo v vrtnarijah že dobilo majhne začimbe, da se odločiš katere želiš in si jih nasadiš v skupni lonec ali posamezno. To bo najlažje in najhitreje. Same začimbe se med seboj ne tepejo, se vse vredu prenašajo, pozorna moraš biti le na trajnice in enoletne.
Napiši mi, katere začimbe te zanimajo in ti bom lahko napisala kaj več.
Poglej bazilika je enoletnica, če pa bo samo notri bo zdržala malo več. Vse ostale, ki si jih naštela pa so trajnice in zrastejo v kar lep grmiček ,
Sama uporabljam: drobnjak, peteršilj, rožmarin, timijan-materina dušica, šatraj.
Bazilike ne maram, ker ima sveža preveč močen okus zame zato jo raje uporabljam suho. Obstajata rdeča in zelena bazilika. rdečih semen pri nas še ni, so zelo redke, zelena pa je v izobilju. Veš kaj en nasvet, Delo izdaja revijo rože in vrt in vsi novi naročniki bodo prejeli semena rdeče bazilike. Naročnina za eno leto stane okoli 4.000,00 sit in ta revija je zelo praktična, vedno kaj novega, še posebno za takšne, ki se uvajajo v vrtičkarstvo, tudi začimbnice in dišavnice so notri. Če te količkaj zanimajo rože in vrt, se ti jo splača naročiti.
Vse začimbe se lepo reže ali ščipa tako, da vedno sproti oblikuješ njihovo rast, zaliva se jih normalno enkrat na teden, en krat na 14 dni pa doda recimo substral ali kaj podobnega.Samo pazi, da boš dognojevala samo zemljo in ne po zeliščih, saj boš potem to jedla. Poišči si lepo korito katero bo lahko stalo na okenski polici ali kjerkoli ga bos zelela imeti, samo pazi, da bo dovolj svetlobe. Baziliko bi jaz posadila posebej, v lonec zase. Ker je pač enoletnica. Odloči se, katere začimbe res potrebuješ največkrat in predvidevaj, da v koritu potrebujejo dobrih 10 cm prostora. Sama imam moje začimbe posajene v navadnem plastičnem koritu, ta pa stoji v lepem lončenem okrasnem koritu. Čez poletje pa so na zunanji okenski polici.
Sedaj spomladi si najdi cvetlicarno-vrtnarijo in ti lahko kar oni nasadijo, če pa ne moreš počakati, pa kupi semena in prični. V lones spodaj najprej malo kamenčkov ali črepinj od lon. posod, saj veš za drenažo, nato zemljo in na vrhu semena in čez še malo zemlje, res malo. Semenčka polagaj enega zraven drugega in nato drugo seme, vmes okoli 10 cm prostora in tako naprej. Semena res polagaj, ne stresi kar iz vrečke, ne bo vredu. Pridno zalivaj, se bolje je škropiti in to je to. Lahko pa najprej vsako začimbo posebej poseješ v lonec in ko je velika toliko da ima okoli tri prave liste, prepikiraš v korito, odloči se, ampak še vedno je najlažje in najbolj ziher vrtnarija spomladi, no malo kasneje, ko že imajo nove sveže začimbe. malo povprašaj, kajti lahko, da jih kdo drži skozi celo leto…
Dovolj, uživaj, malo si prelistaj kakšno knjigo, revijo saj jih je dovolj na to temo in uživaj v ščipanju svežih začim ter seveda v hrani, ki bo vsebovala tvoj “pridelek”.
Čao