Najdi forum

Želim zanositi

Lepa hvala za vašo stran, saj sem dobila že veliko koristnih informacij.

Z možem načrtujeva družino in bi rada čimprej zanosila. Začela sem jesti folno kislino, skrbim za redno in zdravo prehrano. Sedaj pa vprašanje. Katere dneve, glede na to, da imam menstruacijo na 28 do 30 dni, morava imeti spolne odnose. Slišala sem, da je najbolje, da od 11. do 17. dneva v ciklusu vsak drugi dan. Ali je to res?
Imam sindrom PCO, ki pa upam da mi ne bo preveč ponagajal. Bila sem na pregledu pri endokrinologu, dobila sem tablete Diane 35 in hormonska slika je sedaj v meji normale. Tablet ne jem že peto leto, vendar sva z možem vedno “pazila”. Sedaja mi je ginekolog svetoval pol leta spolne odnose brez zaščite, če ne bom zanosila, pa terapijo s klomidi.

Pa še nekaj kratkih vprašanj:
Ali v prvih mesecij nosečnosti oz. takrat, ko sploh še ne vem, da sem noseča, sončenje v solariju škoduje?

Ali je smortno oditi na pregled za toksoplazmo še pred zanositvijo?

V službi so v zraku tudi hlapi alkohola, acetona, perkloretilena in trikloretilena. Kako to lahko vpliva na plod in na samo nosečnost ter na nosečnico v prvih mesecih nosečnosti? Kje lahko dobim o tem problemu kaj več litrature?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas prosim, da mi izčrpno odgovorite!

Lep pozdrav Stella

DRaga Stella,

če imate res PCO, bi bilo smiselno okrog ovulacije z UZ preveriti ali imate tudi ovulacije. Če ne, nima smisla čakati 6 mesecev s klomifenom. Hormonska slika je seveda pod vplivom KC tablet takoj po prenehanju jemanja lahko v redu, ne ve pa se nikoli, po kolikšnem času se PCO “obnovi”. To ni prehlad, ki ga preboliš in je potem vse O.K. To je neravnovesje, ki ima zelo verjetno svoj stalno obstoječi vzrok. Ta pogosto ostane skrit zato zdravimo samo simptom PCO oziroma posledico “vzroka” za PCO.

Solarij nosečnici ne škodi, če gre za sodoben nadzorovan solarij z ustreznim prezračevanjem in če z njim ne pretiravate.

Če imate enkrat izvid, da ste nekoč, nekdaj preboleli toksoplazmo, ptem vam tega izvida ni potrebno več ponavljati, sicer pa ga je potrebno v nosečnosti narediti 3 krat, v vsakem trimesečju enkrat. Nevarna je samo prva infekcija, če se zgodi v nosečnosti.

Vsa organska topila so potencijalno škodljiva zato svetujem spremembo delovnega mesta oziroma vsaj takoj, ko boste ugotovili nosečnost. V prvih 4 tednih, torej do pričakovane menstruacije kakršenkoli strup lahko povzroči le splav, če plod preživi pa je tako, kot da ne bi prišel v stik s škodljivo snovjo oziroma zaradi tega morebitnega stika zagotovo ne bo imel posledic. Kakšnega obširnega branja v smeri “teratogenih učinkov različnih snovi na plod” vam ne priporočam, ker boste samo zbegani in od vsega ne boste imeli nobenih koristi.

New Report

Close