Najdi forum

Železo

Pozdravljeni!

Bil sem na preventivnem odvzemu krvi, železo je bilo na meji med referenčno vrednostjo in primanjkljajem. Zdravnica mi je zaradi vegetarijanske prehrane, športa (vsak dan tečem) in starosti (19let) predlagala jemanje železa kot prehranskega dopolnila. Jemljem New iron že mesec in pol, zanima me ali priporočate jemanje tega dopolnila (vsebuje še vit. B12) še naprej ali naj preneham z jemanjem za določen čas. Proizvajalec trdi, da to dopolnilo ne povzroča neželenih stranskih učinkov in absorpcija železa naj bi bila le tolikšna kolikor ga primanjkuje telesu.

Hvala in lep pozdrav

Poleg prehranskega dopolnila bi svetovala prehrano bogato z železom. Ker ste vegetarijanec, so to predvsem stročnice, pa tudi nekatera žita, npr. prosena kaša, suho sadje (marelice, slive), … Pomembno je, da ob tem hkrati uživate tudi živila, ki vsebujejo vitamin C (ta pospeši absorbcijo nehemskega železa), ki se nahaja predvsem v svežem sadju in zelenjavi.
Več o prehrani in železu na spletni strani:
http://anitakos.com/2011/01/20/zelezo-sport-in-prehrana/

Odgovor kako unčikovita je sprememba v prehrani ter kakšna je potreba po dodatkih, bodo dale redne kontrole krvi pri vaši zdravnici. Vsebnost železa v prehrani in ustreznost vaše diete pa lahko ocenimo z analizo vašega prehranjevanja.

Lep pozdrav,
Anita Kos, dipl.dietet.

New Report

Close