Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Železo v krvi

Železo v krvi

Spoštovani, kakšne so lahko posledice preveč zalog železa v krvi?
Nimam veliko, ampak vseeno ravno malo nad zgornjo mejo.
Hvala.

Spoštovani!

Lahko pride do nalganja železa v živčne celice in jetra, kar lahko vodi do možganskih okvar in do jetrne ciroze. Odvečenga železa se najlaže znebite s krvoodajalskimi akcijami na 3-6 mesecev (če so tudi vrednosti Hb 150 in več).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pijavke in puščanje krvi bo pomagalo…

Pozdravljeni!

Že dolgo sem slabokrvna, 10 let.Trenutno pa imam hemglobin 95, Sželezo pa 2,5. Ali je to zelo zaskrbljujoče. 14 dni sem pila sirup Legofer po 2x 15 ml na dan in se stanje NI povišalo niti na 96. Imam težave ki spremljajo anemijo, pa mam občutek da me vse boli in shujšala sem skoraj 2 kg, blato je tudi iz kroničnega zaprtja prešlo na bol tekoče in vsakodnevno.
Sedaj hodim v bolnico na aplikacijo železa.Glede na to da se trudim tudi pri prehrani (tudi prej…sirup na tešče in zadaj vsaj pol ure nič…)…kaj bi lahko bilo narobe. Krvi na blatu (3x) negativno. Čaka me še gastroskopija – da izključimo celiakijo. Bi lahko šlo tudi za levkemijo – ali sem samo preveč v strahu? 🙂
Hvala in lep pozdrav, Taja

Spoštovani!

Taki izvidi praviloma niso povezani z levkemijo. Z infuzijami železa je v takih trdovratnih primerih lažje napolniti manjkajoče zaloge. Pa nimate pospešene sedimentacije oz. revmatizma?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi sama sem slabokrvna že več kot 10 let. Pila sem sirupe, jemala tablete, hodila na transfuzijo in nisem vegeterijanka!!!
Zavedam pa se, da imam 7 dnevne močne menstruacije…in verjetno imam zaradi tega slabo kri. Kontracepcijskih tabletk ne jemljem, ker sem imela hude stranske učinke (bolečine v ogah, +10 kg).

Spoštovani!

Izgube večje kot vnos železa. Brez infuzij železa ne bo šlo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Če ste slabokrvni zaradi menstruacij, bi lahko poskusili z materničnim vložkom Mirena ali Jaydess. Ne vsebuje estrogena, le gestagen, ki se sprošča lokalno, in bi lahko zelo pomagal, pomenite se z vašim ginekologom.

Matjaž

New Report

Close