Najdi forum

železo

Na pregledu krvi so mi ugotovili pomanjkanje železa (na te enote se sicer ne spoznam-moj rezultat je bil 4,4, normalno pa je čez 10). Pred kratkim sem končala študij in sem bila v obdobju iskanja službe (zdaj sem jo končno dobila) pod precej velikim pritiskom. Tako mi zadnje čase gre skoraj neprestano kar na jok, sem popolnoma brezvoljna, ne morem jesti. Menite, da je za takšno počutje krivo pomanjkanje železa, ali je vzročno-posledična povezava obratna – pomanjkanje železa kot posledica takšnega počutja?
Edino kar me drži pokonci je rekreacija-zelo rada tečem, zdaj pa mi je zdravnica rekla, da moram zaradi pomanjkanja železa prekiniti s tekom. A res ni načina, da bi se še naprej ukvarjala s športom in hkrati zviševala količino železa v krvi?
Dobila sem železove tablete, zanima pa me, kakšno hrano naj uživam, da bom čimprej rešila svoje probleme s pomanjkanjem železa. Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Vi kar mirno tecite, saj zmanjšano železo samo ne vpliva na vašo telesno sposobnost. Tako izmerjeno železo bolj kaže na zaloge in ker so zmanjšane, na nevarnost, da se pojavi slabokrvnost – anemija (nizke vrednosti hemoglobina). Nič ne omenjate hemoglobina. Če bi bil ta zmanjšan, bi bila vaša telesna sposobnost manjša, kar bi sami zelo dobro občutili. Najbolj pomagajo tablete, drugače pa mešana prehrana z mesom in zelenjavo.

Počutje je posledica depresije in nima nobene zveze z vašim železom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Kolikor jaz vem vitamin C poveča absorbcijo železa, zato pomaga tudi povečana količina sadja oz. C vitamina. Ko sem sama začela dodajati C vitamin (v obliki estra, žal se ga dobi le v tujini) -1 g na dan se mi je železo povišalo do maksimalne ravni.

New Report

Close