železo
Pozdravljeni,
lepo prosim za nasvet v zvezi s pomanjkanjem železa.
Ne spomnim se, da bi kdaj imela veliko železa (vrednosti nad 125 pri standardnem testu). Zadnji standardni test krvi je pokazal, da imam železa 104, zaradi česar smo izvedli podrobnejši test krvi glede železa. Feritin je bil 4, železo 6, B12 so mi rekli, da je vredu. Vem, da gre za zelo nizek feritin, da se priporoča vsaj 50 za ženske.
Kako lahko izboljšam stanje? Kljub takšnemu stanju sicer nimam občutka, da bi bila utrujena, brez energije, zaspana, brez moči. Dejansko vsako jutro brez težav izvedem tibetanski vaje, vseh 21 ponovitev.
Prva stvar bo zagotovo sprememba prehrane. Sedaj jem ogromno zelenjave in sadja, meso sicer jem, a redko, še redkeje rdeče meso. Mlečnih izdelkov jem zelo malo, predvsem jem skuto iz nepasteriliziranega mleka in kefir, ki ga delam doma. Vsako jutro že kakšni dve leti popijem 0,5 – 1 l zelenega smootha (z najrazličnejšo zelenolistnato zelenjavo), ampak očitno to ni dovolj za zadostno količino železa. Šibka točka so sladkarije, pojem precej črne čokolade. To bom skušala opustiti ali vsaj določiti samo en dan v tednu, ko lahko jem čokolado, ker sem brala, da kakav tudi zmanjšuje absorpcijo. Kave in pravega čaja ne pijem.
Prehranske spremembe, o katerih razmišljam: rdeče meso vsaj enkrat tedensko, fige, namočeni mandlji, namočene suhe marelice, koprive, koloidni minerali. Priporočate še kaj?
Verjetno se ne bom mogla izogniti dodatkom železa. Kaj priporočate s tega vidika, ker si ne bi rada naredila škode na kakšnem drugem področju. Z zaprtjem ne bom imela težav (po izkušnjah izpred par let, ko sem jemala legofer med nosečnostjo), sem pa brala, da se dodatki železa nalagajo v jetrih in da lahko škodujejo. Velja to samo, če ga je preveč ali tudi če ga imaš premalo? Kaj je s tega vidika najbolj priporočljivo: sirupi, tablete, injekcije in če da kakšne, so različne?
Naročena sem sicer v vaši ordinaciji na pregled, ker moram očitno nekaj trajno spremeniti, ampak šele septembra, tako da upam, da boste utegnili svetovati glede tega vprašanja prej in da odgovor pomaga še komu drugemu.
Lep pozdrav,
Barbara
Pozdravljeni!
Niste napisali, kako močne so menstruacije, saj je anemija pri ženskah pogosto posledica intenzivnih menstruacij.
Pozitivne izkušnje imamo z uživanjem sokov po receptu Normana Walkerja – knjiga Sadni in zelenjavni sokovi.
Preverjen preparat je izdelek podjetja Terra Nova, ki ga dobite v Sanolaborju.
Dodatki škodujejo le, kadar so jetra poškodovana zaradi hujših bolezni – takrat se kopičenje tudi ugotavlja na zelo visokem Feritinu.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
najlepša hvala za tako hiter odgovor. Menstruacijo imam redno na 27 dni in po mojem mnenju ni preveč močna (intenzivnejša krvavitev zgolj en dan, 2-3 dni šibkejša, nato zadostujejo za še nekaj dni najtanjši dnevni vložki – mišljeni za beli tok).
Zdravnik mi je izdal napotnico za pregled želodca in za pregled blata zaradi ugotavljanja event. krvavitev. V vmesnem času sva se dogovorila za jemanje dodatnega železa s preparati, za prehrano s poudarkom na železu in čez tri mesece delamo ponovno kontrole krvi.
Sokovnik bom kupila po počitnicah, v knjižnici si pa sposodim še knjigo g. Walkerja.
Hvala za vse nasvete.
Lep pozdrav,
Barbara