Železo
Spoštovani, koliko je mejna vrednost železa, mislim na spodno mejo, ko ti ga primanjkuje in ga zato telo prične črpati iz tebe?
Katera je tista meja ko res moraš poseči po zdravilih?
In morda še to, kaj se zgodi človeku, ki npr. doseže tako nisko raven železa pa nič ne ukrepa? Kako bodo potekaletežave?
Hvala.
Premalo je nekje pod 10, za oceno zalog železa v telesu samo vrednost železa ni dovolj. Pomanjkanje pa povzroča slabokrvnost (mikrocitno anemijo) in ta je tiste, ki lahko povzroča težave (in ne železo neposredno).
Zdravila so v bistvu preparati železa, ki so potrebni, če s hrano ni možno zagotoviti dovolj velikega vnosa, kdaj v številkah, pa ni odvisno le od vrednosti železa.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Že več kot pol leta, se mi vrti, sem utrujena, veliko spim in koncentracija je na nuli.
Šla sem k zdravniku, ki je ugotovil, da sem slabokrvna. Namreč količina železa v krvi je bila 7. Predpisal mi je tableto ferum, ki sem ga jedla 2meseca, vsak dan eno. Po dveh mesecih sem šla na kontrolo in količina železa se je dvignila komaj do 8. Ne morem verjet. Ob zaužitju tablete sem pila še C-vitamin v obliki šumeče tablete.
Kaj naj naredim oz kako najhitreje zvišam količino železa v krvi?
Hvala za odgovor.
Simona
Imam perniciozno anemijo in dobivam injekcije 0H B12, vendar se mi tudi železo ne absorbira v kri. Jemala sem tablete Retafer, Hematopana ne prenašam. Nekaj časa je bilo v redu in se mi je železo povečalo, zadnja tri leta pa se mi železo tudi prek tablet ne absorbira v kri. Opravila sem kolonoskopijo, izvid je v redu, pred 7 leti, ko sem že imela ta problem pa tudi gastroskopijo. Tudi ta izvid je normalen. Hemoblobina imam 106.Ne vem, ali lahko tudi stres vpliva na to, da se mi železo ne absorbira v kri?
Zanima me, kaj bi bil lahko vzrok, da se mi železo kljub normalni prehrani ne absorbira v kri?
Lep pozdrav,
Andreja
Absorpcijo železa slabšajo mlečni izdelki jajca, askorbinska kislina (vitamin C) jo izboljšuje, vplivajo lahko določena zdravila. Tudi z menjavo preparata železa bi bilo vredno poskusiti, če je res problem v absorpciji železa. Se pa zgolj iz nekoliko nižje vrednosti hemoglobina¸ne da soditi o vrednostih železa, koristen podatek bi bil še železo, TIBC, MCV.
Lep pozdrav
Železa v krvi imam samo 1,7.Ko sem jemala retafer tablete, se mi je za nekaj let povišalo največ do 8, hemoglobin sem imela normalen. Nato se mi tudi iz tablet ni več absorbiralo v kri in sem ga brez tablet imela 3. Po 2- letni prekinitvi jemanja tablet pa mi je padlo na 1,7, hemoglobina pa imam 106. Jemljem tablete cipralex proti depresiji in imam zelo stresno življenje. Mleka in mlečnih izdelkov pojem zelo malo, jajc tudi ne veliko, rada pa jem meso. Imam normalno prehrano, tudi hujšam ne. Drugače pa sem zelo zaspana, predvsem popoldne in nimam veliko fizične kondicije. Bolijo me tudi mišice po rokah in nogah. V zadnjem času se mi je dvakrat pojavila huda bolečina v nogah in tresla me je mrzlica. To ni trajalo dolgo, ker sem vzela tablete proti bolečinam.
Stara sem 46 let, perniciozno anemijo so mi odkrili pred 7 leti.
Kakšne tablete za železo pa še obstajajo glede na to, da sem retafer že jemala, hematopana pa ne prenašam, od ferrum leka pa se obarvajo zobe?
Za odgovor hvala lepa,
Andreja
Če govoriva o možnostih, obstaja še npr. legofer, a menim, da bi se bilo vredno poglobiti predvsem v to, zakaj zdravljenje ni dalo zadovoljivih rezultatov: morebitne spremljajoče bolezni, ki motijo absorpcijo železa, primernost odmerka preparata, ki ga jemljete in časa jemanja (da se napolnijo tudi zaloge železa v telesu lahko traja več mesecev), kje se “izgublja” železo (močne menstruacije). Če je res problem v absorpciji železa, je možno tudi parenteralno (infuzija) zdravljenje. Sama vrednost hemoglobina sicer ni dramatično nizka, težave z utrujenostjo in zaspanostjo so lahko povezane tudi s stanjem, zaradi katerega jemljete Cipralex in ne nujno s slabokrvnostjo
Lep pozdrav