Najdi forum

železo

Zanima me, katera živila vsebujejo železo in kakšne so posledice in znaki pomanjkanja železa. Sama imam nivo železa nizek (najnižja še normalna vrednost), zato me zanima, kako naj si povečam količino le-tega v krvi. Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Pri približno 10% žensk je presnova železa v negativni bilanci, kar pomeni, da ga izločite več, kot ga je z običajno preharano možno vnesti. Razloga sta dva: močnejše menstruacije in uživanje manjše količine hrane kot pri moških.

Živila, ki glede na svojo težo vsebujejo več železa so kri (ki jo uživajo le redki), jetra, redeče meso, živila z dodatkom železa (kar piše na omotu), različni farmacevtski pripravki in seveda tablete, ki vsebujejo železo. Če vprašate mene, se s prehrano ne bi pretirano obremenjeval, ker je le malo verjetno, da boste lahko napolanili izpraznjene rezerve. Bolj smotrno je pregledati kri enkrat letno (ali na pol leta, če je hemoglobin nizek) in jemati tablete železa, s katerimi je mogoče učinkoviti nadomestiti izgubljeno železo in napllniti rezerve. Spremljanje take ženske zahteva obdobne (pol do enoletne) meritve hemoglobina in vseh skrbi je konec.

Znaki hudega pomanjkanja železa in posledične anemije je utrujenost, težko prenašanje napaorov, npr. hoje po stopnicah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close