Najdi forum

Železniški pragovi

Kako vzdrževati žel. pragove, ki jih imam na dvorišču (dež, sonce…) v vlogi ograje.
Že res, da so zaščiteni, a so starejši od mene in jih že načenja.

To bi pa bilo najbolje uprašat na kakšno želežniško postajo kakšne vzdrževalce kako jih impregnirajo !Saj tudi sedaj jih morajo po istem postopku !!!

Ponavadi so impregnirani s kreozotnim oljem. Se pravi da so mastni in ponavadi tudi malo globinsko impregnirani. Na zunaj so s časom lahko načeti-v razpadanju (ker so sprani od dežja), od znotraj pa bi moral kar zdržat še kar nekaj časa, sploh če so hrastovi in ne bukovi, ker hrast že tako brez zaščite zdrži kar nekaj desetletij- sredica, zunanjost pa je manj obstojna oz. sploh neobstojna če je nezaščitena. Moral bi spraskat strohnjeno stran pa spet premazat, tudi s silvanol-om bi šlo, samo je pa dela še in še. Sej pravim, če je hrast z jedrovino (razpade le zunanji del, sredica pa je zdrava), bo gotovo še zdržal…

So hrastovi in trohnjenje je načelo komaj kakšnega – a zečelo se je, zato tudi sprašujem. Glavnina je še čist ok.
A silvanol ni predvsem proti črvom za ostrešje ipd.?

Silvanol je dober tudi za ograjo na prostem ipd. Telefonski in električni drogovi so tudi impregnirani s silvanolom, (so zelene barve) sicer gobinsko, ampak silvanol se po ca 1 mesecu fiksira v lesu in ga dež ne izpira, ščiti pa pred insekti in pred trohnenjem. Da ne bo kdo mislil da sem od te firme in da delam reklamo. Sam sem rabil zaščititi hrastove kole za ograjo, koli so direkt zabiti v zemljo. Kar je v stiku s zemljo sem namočeno cunjo (rjavi silvanol ovil okoli in ovil – zaščitil s folijo. Ostalo pa 2x premazal in seveda zaščitil pred dežjem za 1 mesec. Tebi ostane polivinil pred dežjem in mazanje poleti, ko je fiksiranje v les hitrejše. Vendar so pregovi verjetno še mastni od stare impregnacije, vsaj kakšen cm v notranjost, boš pa lahko s premazom vsaj malo upočasnil / preprečil trohnjenje od zunaj že spranega lesa.

Prodaja železniških pragov kontakt 031 289 968

MIHA

New Report

Close