Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Zeleno in sluzasto blato

Zeleno in sluzasto blato

Pozdravljeni. Prosim za pomoč. Dojenček bo star 5mesecev, že nekaj časa ima zeleno in sluzasto blato. Je izključno dojen, dobre volje, rad jé, pleničke so polulane.
se samo zelo napenja – pritiska, sicer prda, ampak se mu vidi, da ga muči.
Sama nisem na kakšni posebni dieti. Naša pediatrinja meni, da je to OK in da naj z gosto hrano počakam do 6meseca.

Bi bila hvaležna še za kakšno mnenje.

Se opravičujem za zamudo pri odgovoru, se je tema “skrila” v nezaželeni pošti…

Zeleno blato ni nič neobičajnega, kaže na dobro izločanje žolča iz jeter in malo tistih bakterij v črevesju, ki s kemično reakcijo spremenijo žolčne pigmente v rjavo barvo (ki je za nas bolj “sprejemljiva”).

Sluz pa kaže na draženje žlez, ki v debelem črevesju izločajo sluz z namenom, da je blato bolj “gladko” in ima dojenček manj težav pri izločanju blata. Če je sluzi res veliko, je lahko tudi znak, da je izločanje preveliko – kar opažamo tudi ob premajhni kolonizaciji črevesja z dobrimi, probiotičnimi bakterijami ali pa ob draženju z neprebavljeno laktozo (mlečnim sladkorjem), kar ni redko pri dojenčkih, ki dobivajo veliko nefermentiranega mleka, pa imajo že manj laktaze, encima, ki sodeluje pri razgradnji mlečnega sladkorja (ti imajo tudi več plinov, ki nastajajo ob razgradnji laktoze s strani baketrij – in so napihnjeni ter na veliko prdkajo). Pomaga torej dodatek kakšnega probiotika, pa tudi manjšanje mleka v prehrani – bodisi z večanjem deleža fermentiranih mlečnih izdelkov (jogurt, kefir, skuta), predvsem pa z bolj zgodnjim uvajanjem goste hrane (po trenutnih priporočilih se uvajanje itak prične že pri 4 mesecih starosti).

Verjamem, da bodo težave kmalu mimo, “čas dela za vas”…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close