Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija zeleno blato po AM BEBA 1

zeleno blato po AM BEBA 1

Pozdravljeni,

zopet se obračam na Vas, tokrat s vprašanjem glede AM oz. barve blata po njem.

Pri 11-tedenskem sinu sem pred dobrimi 14-dnevi zamenjala AM in sicer iz BEBA PRE sva prešla na BEBA 1. Hrana mu drugače odgovarja, krčev nima nobenih (oziroma zelo zelo redko, pa še to traja nekaj minutk, običajno se potem pokaka in je takoj bolje), je dobre volje, na teži dobro napreduje (ob rojstvu 2980 g, pri 9 tednih 5210 g), le blato se je po uvedbi te hrane spremenilo. Postalo je zelene barve, vlečljivo (ne vem, če to že pade pod definicijo sluzastega), zelo močnega vonja, običajno z belimi ali rumenimi delci, včasih tudi bolj tekoče. Drugače odvaja nekje enkrat do dvakrat dnevno, včasih kakšen dan tudi ne, vendar zaradi tega ne zaznam kakšnih težav. Drugače je zelo priden, zadovoljen otrok, ki redko joka (no če mamica ni dovolj hitra pri pripravi flaške, že zna pokazati svojo voljo:)). Ker je mojega mleka vedno manj, ima sedaj že večino obrokov tega mleka, nekajkrat dnevno si črpam mleko in mu ga dodam po steklenički. Tudi spi dobro, ponoči 6-8 ur, čez dan pa je na 3 ure (in se sedaj lepo sam zbuja za hranjenje, medtem ko me je na začetku kar skrbelo, ko je samo spal in spal :)).

Ko sem klicala v posvetovalnico, so mi zaradi omenjenega svetovali menjavo mleka in sicer za APTAMIL CONFORT. Sama sem slišala že nekaj mamic, ki so s tem mlekom imele slabe izkušnje, pa čeprav vem, da vsak otrok drugače odreagira in da to ni neko merilo, me sedaj zanima, katero mleko bi Vi priporočili? Kolikor sem gledala, bi to mleko naj bilo proti krčem, ki pa jih naš tako ali tako nima. Katero AM bi tako bilo najbolj priporočljivo? Sama se še najbolj nagibam k NOVALAC 1.

Hvala za VAšo pomoč,

lep pozdrav, V.

Spoštovana,

po sestavi so vsa AM na slovenskem trgu več ali manj enakovredna in so mnenja o tem, s kakšnimi težavami ali prednostmi je povezano dajanje določene vrste mleka, bolj na ravni “govoric” kot utemeljenih dokazov.

Moji zapisi na tem forumu in mnenje v pogovorih temelji samo na tem, kar mi povedo mame in medicinske sestre. In te pravijo, da je hranjenje z določenim AM (sem je sodil predvsem Milupin Aptamil, očitno sedaj tudi BEBA 1) povezano z intenzivno zeleno obarvanim blatom. Kar sploh ni nič posebnega ali zaskrbljujočega – le dokaz živahne tvorbe in izločanja žolča, ki da kakcu značilno barvo. Tudi struktura blata ne pomeni veliko – pri nekaterih je tudi v normalnem stanju precej vodeno, vsebuje tudi malo sluzi (znak aktivnosti žlez čašic v debelem črevesju), pri nekaterih je kašasta klobasa, spet pri drugih “čikgumijasta” ali celo precej konkretna klobasa z “bobki”. Če ob odvajanju tako raznolikega kakca otrok nima drugih težav (polivanje, bruhanje, napenjanje, zaprtje – odvajanje tršega blata le 1-2x tedensko, preslabo pridobivanje teže), ni nobenega razloga za menjavo mleka. Oziroma je lahko samo “finančni” – v prid prehrane s cenejšim nadomestkom. Če je to Novalac, bo tudi v redu.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pri nas se je zelo obnesel Hipp Pre. Naša punca je bila na njem praktično od začetka in je vedno imela lep rumen drekec kot bi bila dojena. Kupi ga raje v Mullerju, ker je namenjen za nemški trg in je bolj kvaliteten. Pa tudi cenovno je Hipp zelo ugoden. Naša je bila prvi teden na Aptamilu in je imela tudi čisto zelen kakec.

Spoštovani dr. Cerar in muffi,

obema se naprej zahvaljujem za odgovor. Bi se navezala kar na to temo, ker je seveda vprašanje še vedno povezano z blatom dojenčka, ki je medtem dopolnil tri mesece in na teži dobro pridobiva – sedaj ima dobrih 6 kg. Zaradi obarvanosti blata sva tako prešla na novalac 1, že po prvi steklenički je blato postalo svetlo rumeno, kašasto. Zeleno blato se še vedno pojavlja, takrat je blato rumeno in temno zeleno, vlečljivo, z sluzastimi nitkami, dvakrat sem opazila še nekaj svetlo rjavega, kar sploh ne znam opisati, kako je izgledalo (kot neka debelejša sluzasta nit zelo svetlo jave barve). Sinček že od vsega začetka tudi občasno poliva manjše količine, ima obdobja, ko je to bolj pogosto, potem pa spet par dni nič. Drugače je zelo dobre volje, zelo odziven na okolico in izgleda, kot da mu nič ne manjka. Ker berem, da bi lahko sluzasto blato in polivanje bila pokazatelj kakšne alergije, me zanima, kdaj se svetuje kakšen dodaten pregled?

Sin drugače ne kaže znakov kakšnega nelagodja ali kaj podobnega, verjetno bi pri alergiji tudi na teži slabše pridobival?

Vem, da po vsej verjetnosti spet pretiravam, a v tej poplavi takšnih in drugačnih informacij lahko človeka kaj hitro zagrabi panika 🙂

Pa samo še eno razvojno vprašanje: sinček še kar veliko drži rokice v pesti, pa me zanima, do kdaj je to še “dovoljeno”?

Hvala Vam še enkrat,

lep pozdrav.

Draga Vericca,

barva blata je do določene mere res odvisna od vrste mleka – bolj zeleno blato je pri tistih nadomestkih, ki spodbudijo pospešeno izločanje žolča. Dojenčkov kakec pa ni le delno prebavljeno mleko – ampak ga sestavljajo tudi odluščene odmrle celice črevesja. Celice črevesne sluznice se namreč obnavljajo še živahneje kot koža – in ker je črevo že pri dojenčku dolgo, se na metru ali več poti nabere kar nekaj materiala, ki ob primesi sluzi daje takšne “zaskrbljujoče” oblike in barve kakca kot ste jih opisali. Zato bi s kakšnim dodatnim testiranjem na alergije še čakala.

Stiskanje pesti pri dojenčku – če je več ali manj stalno (torej ne le ob joku) in čvrsto (včasih imajo kar bele členke), ni nikdar normalno. Zato bo najbolje, da pomen stiskanja oceni vaš pediater ob pregledu – ki pa se nikakor ne mudi, lahko mirno počakate do termina za pregled pred 2. odmerkom cepiva (če je prvega seveda že dobil, kar je običajno ob 3. mesecu).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana!

Zahvaljujem se za Vaš odgovor, ki me je že ničkolikokrat pomiril. Je že res, da smo starši dan danes čisto preveč obsedeni z vsako malenkostjo, ko pa na internetu lahko najdeš toliko nasprotujočih si informacij.

Ja, cepljeni smo že bili, tako da naslednjič omenim to glede stiskanja pesti, če do takra ne bo izvenelo. Dejansko jih stiska večinoma takrat, ko ga nosim po stanovanju, tudi kdaj v spanju, pa npr.med kopanjem, pa tudi ko si opazuje rokice, so te večinoma v pesti, vendar nikoli močno. Opažam pa, da zadnje dni malo bolj maha proti igračam in se katere dotakne. Tudi sama poskušam čimbolj stimulirati razpiranje dlani in upam, da bo tudi to pripomoglo k temu,da bo stikanje pesti izvenelo.

Kot sem prebirala, bi to tudi lahko bil znak zategnjenosti mišic. Ali to pediater pri pregledu opazi, ker moj je kar bolj hiter pri pregledu, na zadnje ga je sestra samo potegnila v sedeči položaj, kjer se je ustrezno odzval (držal glavico). Ali se že iz tega vidi?

Še enkrat hvala in lep pozdrav.

V.

Seveda se takoj opazi – in ker zdravnik ob na videz površnem pregeldu ne opazi ničesar, kar bi ga motilo, prav tako je z dojenčkovimi odzivi zadovoljna medicinska sestra, se mu zdi natančno premetavanje in izzivanje raznih refleksov “izguba časa in potrpljenja” – in to otrokovega, ne njegovega.

Po opisu sodeč pa ste itak prestrogi – stiskanje peščic v določenih položajih in na način, kot ga opisujete, je povsem normalno.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

Na vas se obračamo s sledečim problemom. Malček star skoraj 4 mesece (16 tednov) zelo slabo pridobiva na teži. Trenutno tehta 5,3 kg pri višini 60 cm. Rodil se je z 3,16 kg. Povprečno je pojedel okoli 800 ml. Večino tega v spanju. Sedaj je začel zavračati tudi v spanju. Poskušamo ga ne siliti vendar ne vemo kakšen pristop naj še uporabimo. Zamenjali smo formulo, probali po žlički, flaške z večjim pretokom,.. najprej smo bili na hippu ar, ki smo ga zamenjali saj se nam je zdelo, da ne pridobiva zadosti  na teži kljub temu, da je pojedel 800-900 ml. Dodatno ga je tudi zvijalo v trebuščku. Sedaj smo na nan complete comfort. Tudi njegova aktivnost se je zmanjšala v zadnjih 2 dneh. Sicer se nasmeji a je bolj razdražljiv in manj aktiven. Manj brcanja, obračanja.. trenutno mu ponujamo flaško na 3 do 4 ure pa ne občuti lakote. Oziroma, če jo, poje kakšnih 30-40 ml potem pa se razburja in noče več sprejeti.

Zahvaljujem se vam za kakršnokoli usmeritev.

 

Pozdrav

Pozdravljena,

pridobivanje teže ni tako slabo, po “pravilih” dojenčki v 5 mesecih podvojijo porodno težo – torej ima še čas, da prileze do 6 kilogramov…

Drug, bolj moteč podatek je zavračanje mleka, ki mu je pridruženo slabše razpoloženje, manjša aktivnost (no, tudi ta ocena je lahko zelo subjektivna, še zlasti ob zaskrbljeni mami). Za takšno oceno bo najboljši pregled v živo, pri izbranem pediatru – ki bo morda vzel še vzorček urina (da se ne kuha kakšen uroinfekt), krvi (da dojenček ni slabokrvn in zato manj živahen), morda se bo odločil še za kakšen UZ pregled. In če po njegovi – njeni oceni ne bo potrebno nič od tega, boste dobili vsaj pomiritev.

Seveda gre za načrtovan pregled, nobene nuje ni, da na vrat na nos tečete v dežurno službo. Dotlej pa poskusite še s kakšnim nadomestkom. Čeprav ne gre za pravo adaptirano mleko, pa večina mam neješčih dojenčkov prisega na dm-ov Babylove :-).

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close