Zeleno blato – 6 dni star dojencek
Pozdravljeni,
Prejsnji teden sem s cr rodila. Takoj so mi ga pristavili, ves cas se izkljucno doji. Ob rojstvu je tehtal 4290 ob odhodu domov 3970. Zadnji dan teza ni vec padala. Imam pa sedaj tezavo, ker se vedno izloca le zelen kakec. bil je temno zelen, sedaj je svetlo zelen…brala sem da bi moral po 5 dnevu ta prehodni kakec postati rumenkast oz vsaj zenfasto zelen. Kaj je lahko razlog temu? Doji se veliko, plenicke so polulane. Izloca tudi po 9x dnevno, sicer to niso zelo polne plenice, bolj je vse skupaj vodeno. Glede teze ne vem ali je zrastla, ker ga patronazna ni tehtala. Njej je bila barva nenavadna in je rekla naj preverim pri pediatru…
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Zanesljivo sem prepozna z odgovorm in je barvna paleta kakca vaše dojenčice že v povsem drugih odtenkih, zelene je vse manj, zato pa več rumene in rjave, tudi vonj bo postal vse bolj konkreten.
Barvo kakcu dajejo predvsem sestavine žolča – ta vsebuje barvilo, ki ob stiku z bakterijami v črevesju, sestavinami hrane (razlike so ne le med materinim in adaptiranim mlekom, ampak tudi formulami različnih proizvajalcev…), pa tudi glede na čas zadrževanja v vijugah prebavil spreminja barvo: vsi odtenkli zelene, rumene, rjave so dovoljeni. Bojimo se le belega blata (kot kreda, kaže na okvaro jeter) ter primesi krvi – krvavitev iz zgornjih prebavil daje temno, skoraj črno blato (zlasti pri starejših dojenčkih), svetla je pri krvavitvah iz spodnjega dela črevesja ali ragad ob ritki. Tudi manjša količina sluzi, ki jo izločajo železe čašice v zadnjem delu črevesja, je dovoljena.
Pozdrav,