Najdi forum

zelenjavni vrt – se splača?

Ste imeli srečo, ker ima tudi trstičje (=kanele) lastnike…

Kanele je itak treba obnavljati, hitro spet zrastejo. In, prav vse nimajo lastnika.

Z vrtičkom se ti splača ukvarjat samo, če imaš veselje, drugače pa ne.
V sezoni je zelenjava v trgovini poceni, pa še vsi sosedje imajo cele grede solate in ostalih stvari, ki jih delijo naokrog, samo da jim ne zgnije in ne gre v nič. Vsaj pri nas je tako.
Pozimi pa itak moraš v trgovini kupit, ker tudi na vrtu ni nič.

Na splošno nisem ljubitelj zelenjave (razen izjem), pa po pravici povedano, jo 100x raje kupim v trgovini, ker je že očiščena in lepa. Najhujša mora mi je čistiti tisto blatno solato in iz nje pobirati polže in žužke. Bljak.

Dvomim, da je na Primorskem prav dosti zemljišč brez lastnika, pa tudi če gre za trstičje.

pri nas se je to začelo dogajat pred par leti. vsaka letina paradižnika je bila fuč.

finta je v tem, da paradižnik izgleda ne prenese več dežja (ali pa je dež kisel?). mama ga je posadila pod polivinilasto streho, tako, polkrožno, spodaj je odprto, da se zrači. od takrat ne počrni več.

če misliš ali se finančno splača. potem ne.
Ker boš imela svoje pridelke v vrhu sezone ob najobilnejši ponudbi.
Če misliš na pridelavo, kjer veš, kaj ješ. potem pa.

sem slišala nekaj o tem ja. Bo letos probala tako, pa tudi jaz, bomo videli.

Meni se splača. Celo zimo sem imela radič, blitvo, peteršilj. Iz skrinje jemljem paradižnik, papriko,stročji fižol, zeleno, imam za prikuho, za mineštre. Zgodnji krompir pridelam sama. Ga imam do pozne jeseni. Jagode mi še v pozno jesen zorijo. Da ne govorim o bučkah, jajčevcih.

Če bi posadila vsa semena kumaric, kolikor jih je v vrečki, bi lahko prodajala tudi na tržnici. Koliko paradižnika poberem iz ene sadike. Veliko. Ne mi govorit, da se ne splača.

Vam je ljubše v trgovini kupovati umetne paradižnike, kot se sklonit in posadit sadiko. Vsaj tiste, imate nekaj zemlje.

Kaj pa vse tiste pesticide vam ni bljak jesti? Kupite domač paradižnik, pa ga povohajte. In potem ugriznite. Je boljši ali ni?

lp

saj vsi govorimo, da je domače boljše, manj pesticidov, boljši okus, le glede finance mene ne more nihče prepričat, pa da ne bo pomote – zaradi prej naštetega se še vedno ubadam s tem.

Kot pravi vrtnarka. meni se finančno splača, ker ves preostanek konzerviram, zblanširam (npr. pri nas pojemo ogromne količine špinače, peperonate, paradižnikove mezge….), korenje mi v kleti zdrži do marca, krompir do junija, feferonov sem imela lani oh in sploh veliko, najboljša vložena rdeča pesa…bilo jo je ogromno in jo imam še sedaj, veliko vloženih kumar…..ja se splača, je pa treba tudi malo migat za vse to.
In jaz tudi veliko prijateljem in žlahti radzajam, pač namesto čokolatinov ali kave, nesem domačo pridelano zelenjavo. verjemite, da so zadovoljni, pa še kupit jim ni treba.

…a vi niste imeli črnih paradižnikov,gnjilega krompirja,fižola …če je vreme ta pravo mogoče še dobiš kaj, drugač pa se NE izplača!

Mi leta in leta migamo na vrtu, pa se večkrat zgodi, da ne dobimo želenih pridelkov.

nikoli nisem računala, ampak najbrž se tudi finančno splača. Jaz tudi vse kar je poleti viška vložim, dam v skrinjo.
Sicer pa je tudi meni najpomembneje, da s tem pojemo manj strupov.
Če pa nimaš veselja s tem je pa njbrž kriza, ker dela je dosti, med sezono gotovo več kot 2 uri na teden, jaz imam velik vrt.

Tudi meni ni lepšega kot iti na vrt in narezati svežo zelenjavo. MI smo do prejšnjega tedna imeli motovilec. zdaj jemo berivko, je pa tudi že drobnjak, žajbelj, peteršilj…

Na Primorskem velika večina parcel nima fizičnega lastnika – so v lasti občine ali pa Republiškega sklada kmetijskih zemljišč. Bi rekla, da je takih kar 3/4 nezazidalnih površin, če ne še več.
Toliko v informacijo.

Vrt se finančno ne splača. Prvo leto seveda lahko sadiš v zemljo, ki si jo samo prelopatal, potem pa je potrebno to zemljo pognojiti. Domač gnoj je drag (predvsem prevoz), draga so gnojila, ki niso umetna, draga so fitosanitarna sredstva, ki niso strupena oz. imajo nizko karenco. Zelenjave imaš veliko takrat, ko je tudi v trgovini poceni. Če hočeš sezono podaljšat, to spet stane.
Pustimo cene raznih frez, dobrih lahkih lopat,…
Ampak kljub temu se splača. Zaradi okusa in zato, da vem, kaj jem.

Se splača, se, samo je treba malo migat.

Se, ker je petešilj celo leto, drobnjak tudi prezimi, pa motovilec,POR, solata, brstični ohrovt … bROKOLI DOBRO RODI
Bučke smo imeli skoraj cel oktober … Morda se edino krompir ne splača
saditi in ga poceni lahko kupiš na eko.kmetijah.

Za 50 sadik jagod in kilo gnojila sem plačala 75 eur. Koliko jagod dobim za to?
Sadike naj bi rodile 3 leta. Če počakate do jeseni, vam povem, koliko jagod je rodilo:(

Jaz pa sem mnenja, da se splača – najprej je vrtnarjenje balzam za dušo (!), veliko je oportunitetnih stroškov, ki jih sploh ne vidimo – ko je treba vžgati avto in iti na tržnico -kaj pa bencin in naš čas? Poleg tega si lahko določene stvari sami priskrbimo npr. mi ne kupimo sadik, ampak jih “pridelamo” doma (npr. paradižnik, paprika, feferoni), prekle za fižol, paradižnik – smo jih dobili v gozdu in jih uporabljamo že več kot 10 let. Sicer je treba na vsake toliko napolniti kompost, ampak to tudi ni tako drago. Osnovno orodje pa se da dobiti za max 100 EUR (lopate, vifle, manjše orodje) in je tudi za stalno. Mi imamo solato in peteršilj tudi spomladi, jeseni in pozimi, ko je dražja, po drugi strani pa pridelamo toliko npr. paradižnika (in 10 sadik), da ga damo na pol in v skrinjo in ga skorajda ne rabimo kupovati.

Kolikšen pa je strošek skrinje? Jaz se je zaenkrat še vztrajno otepam, ker sem naračunala, da me letno stane (amortizacija+porabljena elektrika) enih 40 eur. Jih je težko prišparat?

Dejstvo je, da tisti ki jim ni za delat trdijo, da se ne isplača. Splača se, pa še kako, dajte si malo preračunat, koliko pustite letno v trgovini za zelenjavo, vrečka semena pa stane 1 evr in pobiraš pridelek vso leto.

Da se pa o škodljivosti s pesticidi polne zelenjave sploh ne menimo, pa še vaša duša in telo vam bosta zelo hvaležna, pa otrokom ste dober vzgled in jim privzgajate delovne navade, ko vam kaj pomagajo in še bi lahko naštevala….

Jaz vidim cel kup koristnosti in niti ene stvari, ki bi me prepričala v nasprotno…..

Jaz kupim samo semena, vse sadike sama vzgojim, umetnih gnojil in škropiv ne poznam. Celo leto ne kupim nobene zelenjave. V glavnem pojemo svežo, nekaj dam v skrinjo ali pa vložim. Mislim, da se splača.

Povej po resnici, ali si v taki stiski, da moraš zaradi preživetja vse preračunati, ali spadaš med “škrteže”?

New Report

Close