Najdi forum

zelenjavni vrt – se splača?

Imam možnost urediti si vrt solidne velikosti, torej za vrtno zelenjavo, solato, paradižnik, bučke itd., ne pa na primer krompir – zanima me, ali se mi dejansko sploh splača? o kolikšnih prihrankih govorimo?

“splača” se, če imaš veliko veselje s tem, drugače si bolj blizu ničle.

Če primerjaš okus paradižnika, solate in jagod z vrta s kupljeno zelenjavo iz rastlinjaka, ki se je prevažala 1000 km, ni dileme. Če ti je vrtnarjenje v veselje in sprostitev, je super. Druga stvar je, če ti bi bilo le v nadlego in dodatno obveznost.

Ni lepšega poletni odtrgati paradižnik direktno iz vrta kot pa ga kupiti od Mujota :))

Sprašujem v ekonomskem smislu – se pravi, ali pridem kaj bistveno ceneje skozi pri zelenjavi? Ima kdo to resno preračunano?

Imam vrt, ki ni prevelik, pa ne zaradi tega ker bi se splačalo, ampak zato, ker želim jesti domačo zelenjavo in jagode. Ne vem, kdaj sem nazadnje kupila solato v trgovini in brez velike sile je ne bi. Se mi zdi umetna, plastična. V delu na vrtu uživam in tudi ne vzame preveč časa. Tudi otroka uživata, ko mi pomagata na vrtu.

Ja, res, če ti bo v breme, se nikakor ne splača. Itak imaš največ zelenjave z vrta takrat, ko je tudi v trgovinah cenejša zaradi sezone. Izjema je motovilec.
Meni je vrt v veselje, ga ni lepšega kot vzeti nožek in iti na vrt. S štihanjem in drugo pripravo gredic je resda malo več dela, ampak kasneje pa jaz za delo ne porabim več kot 2 uri na teden, imam pa vrt ene 50 m2.

Jaz nimam preračunano, ampak ekonomsko v velikem plusu ne moreš biti.
Sama nimam možnosti za vrt, dobim pa kljub temu precej domačih stvari. Najbolj mi je všeč domač paradižnik.
Jaz bom morda vrtnarila v penziji, če bom prišla do kakšnega koščka zemlje.

Največji “prihranek” imaš pri strupih, ki jih zaužiješ s kupljeno zelenjavo. To je razlog, da imam vrt. Finančno gledano pa ni računice.

Živi in pusti živeti

Poglej, letos sem za seme za krompir (tako za sproti, ne za ozimnico) dala 40 eur, za ta denar sem lani jeseni kupila krompirja za celo sezono. Sedaj ga moraš še posadit, okopavat, tudi kako sredstvo za zatiranje škodljivcev je veseeno potrebno, tako da sem verjetno v minusu, razen pri tem, da je mladi krompir na začteku sezone zelo drag, to malo izboljša izračun, res pa je, da vsaj veš, kaj ješ. Če pa pride npr. suša ali toča ali kaj podobnega, si takoj v minusu, tako da na dolgi rok si nekje blizu ničle.

Finančno se NE izplača, če pa želiš jesti domačo zelenjavo, ki je zelo okusna, se pa Izplača.

Tiste, ki pravite, da se ne izplača, zakaj tako mislite? Če ti ni treba kupiti zelenjave v trgovini ali na trgu, se še kako izplača, ali ne? Posadiš tistih par sadik na primer paradižnika, po potrebi pinciraš, pobereš plevel, zaliješ, če je treba, in pobiraš sadeže celo poletje tja v jesen. Še za šalšo ga je ponavadi. Da o radiču, solati, peteršilju ne govorim. Zakaj se ne izplača? To me res zanima.

Finančno se vrt ne splača. Ker tudi sadike so drage, pa dosti jih ne rata pa to. Pa vreme ti zagode. Tako, da zarad tega da boš nekaj prišparal je bv met vrt.

Vrt se ima če imaš veselje. Če rad prčkariš po njem. Pa če ti je veliko do tega, da imaš domačo zelenjavco, ki je itak čist druga k kupljena.

Ti še pa nisi imela vrta, kaj?

Se strinjam z Gretko!

Se strinjam.

Imela sem njivo, imela sem vrt:) Sedaj se spet odločam za vrt. In bilo je točno tako, kot sem napisala. Posadili smo par sadik bučk, paradižnikov, posejali grah, peteršilj, radič, in potem želi sadove dolgo v jesen. Bučk je bilo na pretek, delali smo jih na vse možne načine, prav tako paradižnika. Če bi pa imeli več časa, bi imeli seveda še kaj. Tako da, ne razumem, kako se ti ne izplača, če greš na vrt in nabereš zelenjavo, namesto da jo kupiš v trgovini. Imam pa prijateljico, ki sploh nobene zelenjave ne kupi, vso pridela sama, ampak ona je doma, ne hodi v službo. Na ta način prispeva svoje k družinskemu proračunu. Kar je viške, vloži ali zmrzne.

mogoče je bilo včasih drugače, moja mami ni lani imela niti enega paradižnika, pa ima 35let izkušenj s tem, ampak je ratal črn takrat, ko bi ga morali začet trgat in vse je bilo fuč, v krompir ti pridejo strune, čebula zgnije, skoz je poleti treba zalivat, ker so skoz suše… skratka bolezni je ogromo, za nameček je lani npr. še toča vse dotolkla. Tak da, če imaš ti s tem dobiček, si dobra, jaz imam to za hobi on ker pridelam kolikortolikor zdravo zelenjavo.

Pojdi v Kalio in si oglej, koliko stanejo semena, komplet osnovnega orodja (ki ni večno), zaščitne mreže, prekle za fižol in paradižnik (ki zdržijo dve leti), zemlja za sadike, kakšen preganjalec voluharja, cokle, žičke za privezovanje (da se uporabljati tudi stare najlonke, ampak je videti skrajno grdo) potem pa seštej in ugotovi, koliko kilogramov paradižnika in fižola bi lahko v visoki sezoni kupila za ta denar. Ena prekla za fižol stane 2-3€, na njej pridelaš na leto največ dve kili stročjega fižola (lahko jo greš iskat v gmajno in tvegaš, da bo lastnik gmajne nate naščuval psa ali streljal nate s šibrami, lahko tudi kupiš plastično v Kalii in ti jo bo garantirano nekdo ukradel izpred nosa)…

Računice ni, le verjemi. Okus je tisto, kar res šteje.

Kaj je to prekla? Mi uporabljamo kanele, ki jih naberemo ob poti:) Tega pa res ne bom kupovala. Ostalo pa: orodje ni večno, je pa sigurno za kar nekaj let. Seme pa spet ni tako grooozno drago, no… Če se tebi ne izplača, meni (nam) se je!

New Report

Close