zelenjavni vrt – se splača?
Imam vrt, ki ni prevelik, pa ne zaradi tega ker bi se splačalo, ampak zato, ker želim jesti domačo zelenjavo in jagode. Ne vem, kdaj sem nazadnje kupila solato v trgovini in brez velike sile je ne bi. Se mi zdi umetna, plastična. V delu na vrtu uživam in tudi ne vzame preveč časa. Tudi otroka uživata, ko mi pomagata na vrtu.
Ja, res, če ti bo v breme, se nikakor ne splača. Itak imaš največ zelenjave z vrta takrat, ko je tudi v trgovinah cenejša zaradi sezone. Izjema je motovilec.
Meni je vrt v veselje, ga ni lepšega kot vzeti nožek in iti na vrt. S štihanjem in drugo pripravo gredic je resda malo več dela, ampak kasneje pa jaz za delo ne porabim več kot 2 uri na teden, imam pa vrt ene 50 m2.
Poglej, letos sem za seme za krompir (tako za sproti, ne za ozimnico) dala 40 eur, za ta denar sem lani jeseni kupila krompirja za celo sezono. Sedaj ga moraš še posadit, okopavat, tudi kako sredstvo za zatiranje škodljivcev je veseeno potrebno, tako da sem verjetno v minusu, razen pri tem, da je mladi krompir na začteku sezone zelo drag, to malo izboljša izračun, res pa je, da vsaj veš, kaj ješ. Če pa pride npr. suša ali toča ali kaj podobnega, si takoj v minusu, tako da na dolgi rok si nekje blizu ničle.
Tiste, ki pravite, da se ne izplača, zakaj tako mislite? Če ti ni treba kupiti zelenjave v trgovini ali na trgu, se še kako izplača, ali ne? Posadiš tistih par sadik na primer paradižnika, po potrebi pinciraš, pobereš plevel, zaliješ, če je treba, in pobiraš sadeže celo poletje tja v jesen. Še za šalšo ga je ponavadi. Da o radiču, solati, peteršilju ne govorim. Zakaj se ne izplača? To me res zanima.
Imela sem njivo, imela sem vrt:) Sedaj se spet odločam za vrt. In bilo je točno tako, kot sem napisala. Posadili smo par sadik bučk, paradižnikov, posejali grah, peteršilj, radič, in potem želi sadove dolgo v jesen. Bučk je bilo na pretek, delali smo jih na vse možne načine, prav tako paradižnika. Če bi pa imeli več časa, bi imeli seveda še kaj. Tako da, ne razumem, kako se ti ne izplača, če greš na vrt in nabereš zelenjavo, namesto da jo kupiš v trgovini. Imam pa prijateljico, ki sploh nobene zelenjave ne kupi, vso pridela sama, ampak ona je doma, ne hodi v službo. Na ta način prispeva svoje k družinskemu proračunu. Kar je viške, vloži ali zmrzne.
mogoče je bilo včasih drugače, moja mami ni lani imela niti enega paradižnika, pa ima 35let izkušenj s tem, ampak je ratal črn takrat, ko bi ga morali začet trgat in vse je bilo fuč, v krompir ti pridejo strune, čebula zgnije, skoz je poleti treba zalivat, ker so skoz suše… skratka bolezni je ogromo, za nameček je lani npr. še toča vse dotolkla. Tak da, če imaš ti s tem dobiček, si dobra, jaz imam to za hobi on ker pridelam kolikortolikor zdravo zelenjavo.
Pojdi v Kalio in si oglej, koliko stanejo semena, komplet osnovnega orodja (ki ni večno), zaščitne mreže, prekle za fižol in paradižnik (ki zdržijo dve leti), zemlja za sadike, kakšen preganjalec voluharja, cokle, žičke za privezovanje (da se uporabljati tudi stare najlonke, ampak je videti skrajno grdo) potem pa seštej in ugotovi, koliko kilogramov paradižnika in fižola bi lahko v visoki sezoni kupila za ta denar. Ena prekla za fižol stane 2-3€, na njej pridelaš na leto največ dve kili stročjega fižola (lahko jo greš iskat v gmajno in tvegaš, da bo lastnik gmajne nate naščuval psa ali streljal nate s šibrami, lahko tudi kupiš plastično v Kalii in ti jo bo garantirano nekdo ukradel izpred nosa)…
Računice ni, le verjemi. Okus je tisto, kar res šteje.