zelenjava, zelenjava
Lepo pozdravljeni.
No, pa se je še meni zalomilo. Moja punčka nikakor noče jesti nič zelenjave, pasirane ali juhice…sem probala korenček in ga je zmešanega samo z jabolčno kašo, noče pireja, noče špinače, ne cvetače pa brokolija….vse kar diši po zelenjavi pač ne mara. Sadje in mlečne kaše pa ima rada.
Sedaj bi ji že počasi lahko uvedla meso v jedilnik, pa ne morem, danes sem ji skuhala zelenjavno juhico z mesom in ker ji ni dišalo…si predstavljate, se je prisilila da je vse skupaj lepo zbruhala…groza!
Prosim svetujte mi, kaj naj storim??? Sem že čisto obupana.
Ne vemo, koliko je tvoja deklica pravzaprav stara. Za nekaj časa (tednov) prenehaj s poskusi in ji lepo dajaj mlečne kašice, sadje in podobno. Potem poskusi s po eno vrsto zelenjave, ki jo ješ tudi ti. Lahko ji daš grizljati košček paprike, list solate, košček korenčka. (Seveda jo moraš ob tem nadzorovati.) Moji otroci so prav radi grizljali koščke sira, jabolk, korenja, zelja, vendar le ob družinski mizi. Kašic in podobnih stvaritev brez okusa pa niso nikoli marali. Otroka nikoli ne sili s hrano. Meso ji lahko prav tako ponudiš zrezano na koščke.
Pozdrav!
Nina
Potem pa imaš sploh še dovolj časa. Načeloma naj bi se uvajanje goste hrane pričelo šele po šestem mesecu starosti, vse do takrat pa naj bi glavnino predstavljalo dojenje ali če ne gre – polno prilagojeno nadomestno mleko. Glede na to, da se z zelenjavo že mučiš dva meseca, si z uvajanjem pričela zgodaj.Bila si zelo uspešna s kašicami in sadjem. Super! Moraš pa vedeti, da otroci v začetku sprejemajo predvsem sladke okuse, saj je materino mleko precej sladko.To, ta ti otrok koščke posesa in na koncu izpljune, je normalno, saj so koščki v tej starosti namenjeni predvsem spoznavanju novih okusov. Ni pa še pričakovati, da bo otrok od tega sit. Pa še en nasvet – nikar se preveč ne trudi s pripravo posebnih zelenjavnih jedi za otroka; uporabi tisto zelenjavno jed, ki jo jeste vsi in dodaj malo mleka, vode ali juhe. Če ti bo vse izpljunila, se ne boš pretirano sekirala. Če pa ne kuhaš tudi zase, lahko poskusiš še s HIPP ali Alette kašicami: danes žličko, jutri 2, pojutrišnjem 0, pa spet 2… Isti lonček lahko po odprtju še tri dni hraniš v hladilniku.
Pozdrav! Nina
Pozdravljena!
Moj predlog, ki se je pri nas obnesel:
Morda bi lahko korenček nastrgala čisto na drobno kar surovega – če pa kupiš mladega (baby) korenček, je ta tudi kuhan zelo sladek. Hipp zelenjavne kašice so brez vsakršnega dodatka in so – poskusi! – nagravžne. Fruktalova korenčkova kašica je sladkasta – lahko zmešaš zraven k jabolku in bo kot sadna kašica. Morda bi krompir poskusila z žlico mleka (tvojega ali adaptiranega) tako da ga spasiraš kot pire. Če ji je všeč, dodaš še žlico špinačke, itd. Tudi kuhane in spasirane bučke lahko zmešaš z adaptiranim mlekom, tako je malce sladkasta zadeva in morda ji bo všeč. Kolerabe in podobne stvari, ki so sicer zdrave, imajo precej značilne okuse, ki niso všeč vsem – tudi meni ne. Priporočam ti, da ji sploh ne pripravljaš hrane posebej, pač pa preprosto, družinski hrani dodaš sol tik pred koncem kuhanja, njeno pa poač vzameš stran prej, pa je. Čim manj boš komplicirala in bila pri hranjenju napeta ti, tem bolj bo tudi otrok sproščen. Pa še to: sveto sem prepričana, da je moj otrok zato tako zelo ješč pri obrokih, ker ga nikoli nisem silila (menim, da sam ve, kdaj je lačen), in ker sem mu pustila, da je imel vedno (od 5. meseca naprej) svoj plastičen krožniček in pribor, ter je poleg pitanja z moje strani tudi sam packal. Tako je bilo vsako kosilo sicer precej po tleh, pa tudi v ustih. Predvsem pa je bilo in je še vedno zabavno!
Upam, da bo bolje
Tina
Ne sili otroka v nekaj, česar noče jesti. Tudi moja ni hotela zelenjave. Gledalal sem edino na to, da je pojedla veliko sadja in s tem tudi vitamine. Ali pa sem jo malo prinašala okoli. V pire krompir sem ji zmečkala par koščkov kolerabice ali cvetače, ali kake druge zelenjave. Zdaj je stara pet let in od zelenjave je samo solato in špinačo. Zanimivo je pa to, da sveže zelenjave (vse po vrsti korenček, kolerabo, repo, ….) poje lahko na tone, medtem ko kuhane tudi povoha ne.
No, toliko da pojasnim, uvajat sem začela, ker je kljub temu, da je pri 4 mesecih pri polnem dojenju, ko je na obrok pojedla po 200 g, na teži zelo malo pridobivala…pa se je dojila 6-7 krat na dan in en krat ponoči. Na mesec je dobila samo malo manj kot pol kile, 400 do 500 g. Zdaj pa vsaj normalno pridobiva. Aja, že tako se je majhna in lahka rodila!
Ko sem poskusila zelenjavni pire pomešati z adaptiranim mlekom, smo ga samo spljuvali naokoli. Potem sem začela mešati v skoraj vse zelenjavne recepte žličko kisle smetane in tudi par zrnc soli, delovalo je. Počasi smo jedli vse, od a do ž. za dodatek kalorij in gostoto sem kašicam dodala še malo rižkota in kasneje pšenični zdrob, toliko da ni kapljalo z žlice. Poskusi.
Še vedno jo dojim, vsaj 4 krat na dan, če ne celo petkrat in enkrat ponoči. Pa vseeno poje še ta velik frutek dopoldne ( ker sem iz mesta in zelenjavi in sadju na tržnici pač ne verjamem) ter mlečno kašo pred spanjem in dojenjem. Pa je čista suhica, tako da se mi ne zdi, da pretiravam z gostim. Vsak otrok ima svoje potrebe, kajne?