Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Zelenjava v prehrani otroka

Zelenjava v prehrani otroka

Najprej zahvala vam in vsem na med.over.net za vzpostavitev tega foruma. Odkar imamo doma dva nadebudneža, je vprašanje zdrave prehrane vedno bolj aktualno.

Trenutno se ubadamo z neješčnostjo hčerke (3 leta), predvsem kar se tiče zelenjave. Rada ima sicer vse vrste zelenjavnih juh, vendar morajo biti te pretlačene (kremne juhe). Sicer pa vso zelenjavo zavrača. Že vnaprej pove, da ona tega ne mara. Poje pa veliko sadja, a to najbrž ni zamenljivo?

Ker bi ji rada nekako ponudila vsaj nekaj zelenjave vsak dan, jo skrivam v v juhe in omake tako, da zelenjavo naribam, nato pa pripravim v omaki. A se bojim, da na ta način zelenjava izgubi vse tisto, zaradi česar jo pravzaprav uživamo.

Rada bi slišala vaše mnenje, ali se taka priprava sploh “splača” – ali ima od prekuhanega korenčka in bučke v mesni omaki ali pasirani zelenjavni juhi otrok sploh kaj koristi?

Hvala za odgovor in za to, da ste se odločili sodelovati na forumu. 🙂

POzdravljeni,
naj vas najprej pomirim. Zagotovo se splača tako pripraviti otroku zelenjavo, če jo sicer v drugačni obliki zavrača. Seveda zelenjava s pripravo tudi nekaj izgubi, toda bolje tako kot, da mu je sploh ne bi ponudili. Korenček bi mu v vsakem primeru skuhali, v čem pa je potem razlika ali ga poje pasiranega ali v koščku. In če otrok je sveže sadje potem je njegova prehrana lahko polnovredna, ustrezna.
Velikokrat otroci zavračajo zelenjavo in jo začenjo sprejemati šele kasenje, morda že kar v odrasli dobi, do takrat pa se morate takole “znajti”. Kasneje lahko otroka animirate z vključitvijo v pripravljanje obrokov, da mu bo to igra, morda bo tako tudi lažje sprejel in pojedel zelenjavo.
Sicer pa, ko pripravljate zelenjavne juhe in omake, pazite da zelenjave ne prekuhate preveč. Takoj, ko je dovolj kuhana, jo pretlačite in ponudite tako bo izgub manj.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close