Zelenjava ali vitamini v tabletah?
Ta tekst je bil pisan za forum, ki ga najbrz ne bere ravno veliko ljudi. Ker se tukaj v vecini trudite z vrtom, bom z njim mogoce komu pokazal, da se ne trudi zastonj in da ga ni cez doma cimbolj ekolosko pridelano zelenjavo..
Ko ze govorimo o vitaminih in substancah, ki delujejo na povečanje moci imunskega sistema, sem jaz osebno velik zagovornik uporabe rastlin in hrane v cimbolj naravni obliki. Menim, da izvlecki, tudi koncentrirani in vitamini nimajo enakega ucinka kot v naravni obliki, ker preprosto ni mogoce odkriti vseh povezav elementov in sestavin, ki vplivajo na farmakološko ucinkovitost preparatov. Bojim se, da formacevtska industrija danes zelo izkorisca spoznanja o delovanju antioksidantov za svoje enormne zasluzke.
To moje prepricanje se je se posebej okrepilo, ko sem nedavno bral o rezultatih velike študije z nekaj tisoc udelezencev in ki je potekala kar nekaj let ter jena koncu pokazala, da ni bilo bistvene razlike med obolevanjem tistih, ki so vsakodnevno jemali vitamine v tabletah in tistimi, ki so prejemali placebo. Avtorji so na osnovi tega zakljucili, da je preventivno jemanje vitaminov v obliki tablet v glavnem metanje denarja.
Ameriski nacionalni institut za rakave bolezni priporoca naslednja zivila:
Cesen, cebulo, zelje, cvetaco, brokoli, ohrovt, sojo, ingver, gomoljno zeleno, korenje, jabolka, pomarance, limone, grenivke, rjavi riz, laneno seme in laneno olje, , krompir, melone, jecmen, psenico, oves, drobnjak,
Sam niti malo ne dvomim v zdravilnost strocjega fizola, regrata, endivije, radica, blitve, rdece pese, redkve, kumar, buck, spinace, paradiznika, articok, spargenjev, oliv in oljcnega olja..
Baje z polnovredno hrano lahko zmanjsamo rizicne faktorje za nastanek raka celo do 50 procentov. Sam pa v tako visok procent nisem ravno preprican, ampak kdo ve?