Pozdravljeni,
na vas se obračam z verjetno precej nenavadnim vprašanjem, saj nikjer nisem zasledila podobnega problema ali odgovora. Sama pečem kruh, ker tako najbolje vem, kaj je v njem, saj imamo v družini alergike na mleko in jajca. Včasih spečem “pravi kruh” (s kvasom in vzhajanjem), pogosto pa kar s pecilnim praškom iz vinskega kamna (sestavine: pirina moka, mešanica semen, radenska, sol in olivno olje). Včeraj sem spekla takšnega, le da sem pirino moko zamenjala s krušno moko. Danes sem kruh prerezala in opazila, da je ob nekaterih zrnih (sončnice in laneno seme) nenavadna živa temno zelena barva. Tega prej nikoli nisem opazila. Vsebina kruha je, razen moke, ista, kot že kakšno leto odkar pečem sama kruh. Kaj bi to bilo? Je kruh vseeno v redu ali bi ga bilo potrebno zavreči? Ker dojim, ne bi rada, da kakšna potencialno nevarna snov preide v mleko.
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor. Lp.
Verjeto gre za neko reakcijo med semeni in ostalimi sestavinami. Tudi sama sem to opazila pri uporabi lanenih semen.
Če ste uporabili kakovostna živila, ki niso kazala znakov kvara, potem ni s kruhom nič narobe in ga lahko uživate.
V primeru pa da ti zeleni madeži nastanejo zaradi plesni (natančno poglejte, saj se opazi plesen), pa morate živilo zavreči, saj je zdravju škodljivo.