Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija že en mesec povišana temperatura

že en mesec povišana temperatura

Pozdravljeni!

Malce sem že brskala po forumih in sem zasledila, da je povišena temperatura iz različnih vzrokov kar pogost pojav.

Pri meni se je vse začelo pred enim mesecem s klasično gripo. Po enem tednu sem si gripo pozdravila, ostala pa je vročina 37,6 (popoldan, jutranja 37,4). Pri pregledu urina so opazili nekaj bakterij, zato je zdravnica posumila na vnetje sečil, čeprav značilnih bolečin za to okužbo nisem imela. 5 dni sem jemala Primotren, rezultat Sanford pa je bil negativen. Na ginekološkem pregledu je bilo vse BP. Tretji teden sem opazila motnje v prebavi, dobila sem drisko, ki je po enem tednu izginila. Zadnje dni driske so me spremljale tudi močne bolečine v trebuhu. Izvide blata in izvide iz infekcijske klinike še nisem prejela.

Zadnji teden pa sem opazila tudi močne psihične težave. Ne morem se skoncetrirati, pozabljam sveže podatke, enostavno mi nič več ne ostane v glavi. Postala sem hudo nervozna, lomim prste, opažam tudi občasne napade trzanja. Drugače sem oseba, ki se je sposobna zelo kontrolirati, vendar tega zadnje dni nisem več sposobna. Imam čustvene napade, kjer me kar nenadoma oblijejo solze, čeprav za to nimam nobenega vzroka. Slabše je, kadar sem dejavna in v družbi drugih ljudi.

Tovrstnega čustvenega nihanja nisem do sedaj opazila pri sebi nikoli, tudi ne v času menstrualnega cikla. Pred tem nisem imela 8 let povišane temperature, sem pa ob večjih psihičnih naporih bolehala za bolezen sečil (približno enkrat do dvakrat na leto), ki sem jo občasno zdravila z antibiotiki, največkrat pa kar z rednim pitjem vode. Moram še dodati, da sem v zadnjem času pod hudimi stresi na vseh področjih življenja in da sem pred napadom gripe delala prekomerno in močno izčrpala telo tako fizično kot psihično. Stara sem 29 let.

Zanima me vaše mnenje o mojih težavah. Ali menite da so moje težave posledice stresa ali virusa ali kakše druge bolezni?

Najlepša hvala za pomoč,

Lep pozdrav, Damjana

Draga Damjana!

Organizem vam sporoča, da pritiski vseh vrst, ki jih nosite v sebi, iščejo različne izhode.
Bolezen vedno pride, kadar česa ne zmoremo več. Skoraj vsaka telesna bolezen je tako ali drugače povezana tudi s čustvenimi dejavniki.

Ničesar ne poveste o svojih življenjskih zadovoljstvih. Povezave med življenjsko radostjo in zdravjem so vzajemne: če smo permanentno nezadovolj(e)ni, se počutimo tudi telesno nezdravi – in obratno – če smo primarno nezdravi, smo posledično tudi duševno zlovoljni, nesrečni (potrti, jokavi, depresivni, “nervozni”, jezljivi, …).
Tukaj bo v vašem primeru smiselno pretehtati odnose med vzroki in posledicami.

Bolezni so lahko izhodišče za zastavljanje vprašanj samemu sebi: Koliko sem zadovoljen sam s seboj? Kako visoke zahteve si postavljam v odnosu do sebe in do drugih? H kako visokim ciljem težim? Kako se počutim življenjsko “izpolnjen”, samorealiziran? Kako me osrečuje partnerski odnos? Kolikšno srečo mi prinašajo družina in otroci? Kako rad imam svoj poklic? Kako in koliko so se mi uresničili življenjski ideali, o katerih sem sanjal … ? In tako naprej … (Zakaj jaz, zakaj to, zakaj zdaj …?)
Nobenega dvoma ni: raziskave kažejo, da imunski sistem ljudi, ki so srečni in dobre volje, deluje bolje od imunskega sistema nesrečnih in zagrenjenih ljudi. Pri oslabelem organizmu se pogosto sklene krog: ker je oslabel, se ne more boriti proti virusom bolezni, in ker se ne bori, je vedno bolj oslabel … ( Kot zanimivost: raziskave so pokazale, da imajo depresivne osebe, kot tudi osebe, ki so preživele pomembno izgubo bližnjega, pogosto moteno hipotalamično regulacijo imunskega sistema …)

Draga Damjana, prisluhnite sporočilom svojega telesa in duševnosti in imejte posluh do same sebe. Morda bo smiselno opraviti kakšno temeljito inventuro. Mogoče preurediti vrednostni sistem … (Naravni zakoni so dosledni, če jih kršimo in živimo v nasprotju s svojo naravo, nas prej ali slej udarijo nazaj.)

Ker ste že poiskali strokovno pomoč, smeva zaupati, da boste diagnostično in terapevtsko usmerjeni v pravo smer. Potrebujete strokovnjaka, ki vas bo obravnaval c e l o s t n o (holistični pristop) in ne zgolj ozko specialistično. (Predvidevam, da je to vaš izbrani zdravnik / ali vsaj naj bi bil/. ) Ne pozabite spregovoriti tudi o vaših duševnih simptomih.

Lep poletni dan vam želim in vse dobro!

( … “Nasmehni se, nekdo te ima rad!” … )

Veronika

New Report

Close