ŽE DRUGIČ POVIŠAN TSH V NOSEČNOSTI
Spoštovani dr. Pirnat!
Sem v 20 tednu nosečnosti in imam Hashimoto. Že pred nosečnostjo ste mi predpisali Eutyrox 25 zaradi takratnih mejnih vrednosti in občasnega nihanja do TSH 6. Ob nosečnosti se mi je stanje poslabšalo in sem imela kljub Eutyrox 25 zopet mejne vrednosti TSH, zato ste mi svetovali naj povišam Eutyrox na 50 mcg. Do 3 meseca nosečnosti sem imela TSH konstantno 1,70 in tudi počutje je bilo odlično.
Sedaj že mesec dni opažam da se ponoči zopet potim, čez dan pa čutim omotičnost in zaspanost. Zato sem danes zopet kontrolirala TSH, ki je 3,07 (0,27-4,2). Naj omenim, da si TSH kontroliram pogosto in sem prišla do ugotovitve, da imam pri vrednostih 3 že težave. Glede na to, da sem noseča in vem, da je v nosečnosti najbolj idealen TSH med 1 in 2, hkrati pa se bojim, da se ne bi ponovno povišal preko normalnih vrednosti, ker mi niha, vas sprašujem ali bi bilo smiselno malo povečati odmerek. Sama sem že razmišljala, da bi povečala na 1 tabl. 50mcg + 1/4 50mcg (62,5mcg), vendar ne vem ali bi imela potem TSH prenizek.
Za nasvet se vam zahvaljujem.
Lep dan,
Ana
Spoštovani!
Glede na to, da ste noseči bi svetoval, kot ste napisali, zvišati odmerek Euthyroxa na 62,5 ug (jemanje izmenoma 50 oziroma 75 ug, ali 50 + 12,5 ug dnevno). Ponovna kontrola TSH je potrebna dva do tri mesece po porodu.
Lep pozdrav!