ŽE CELO LETO-POVEČANE BEZGAVKE,PROSIM POMOČ
POZDRAVLJENI,
Prosim vas za pomoč, kakšen nasvet..
Pa naj povem svojo zgodobo. Meseca junija 05 sem opazil povečane bezgavke desno v dimljah in se odpravil k zdravniku. Najprej na infekcijsko kliniko, kjer so me testirali za spolno prenosljive bolezni(vse je bilo negativno) in nato na ultrazvok, kjer me je zdravnica napotila na onkološki inštitut zaradi povečanih bezgavk v dimljah in trebuhu. Tam so opravili dve punkciji in mi rekli- “sum na limfom” stvar je šla tako daleč, da mi je zdravnica na onkološkem rekla, da imam najverjetneje limfom, in hitro sem bil že napovedan za operecijo (mozeg, in bezgavko vn), vendar je druga punckija pokazala spet drugačne izvide.. nakar so mi rekli, da sploh ni nujno, da je limfom in da gre mogoče le za vnetje bezgavk, ter tudi pri tem ostali.. sledile so kontrole, ultrazvok na onkološkem.. kjer so bezgavke še naprej ostajale zelo reaktivne, vendar so se zmanjšale.. in tako mesece..
dokler nisem sam odšel dermatovenerologu in se testiral za SIFILIS. Test je bil pozitiven in začelo se je zdravljenje zaradi sifilisa (lobalna punckija, penicilin).Polklical sem na OI in sporočil, da imam siflis, nakar so odvgrli sum na limfom in zaključili kontrole. Bezgavke so po zdravljenju šle dol, nakar sem sem dobil še GONOREJO in se ponovno zdravlil, takrat so šle bezgavke ponovno gor.. in do današnjega dne tudi ostale povečane.
Dermatolog. mi je povedal, da bezgavke ne bi smele biti povečane, ker sem se zdravil.. jaz pa se sprašujem, in bojim se, da imam mogoče res raka.. ne morem se otresti teh misli. Posvsod, v razni literat. sem prebral,da je že pri najmanjšem sumu na limfom potrebno narediti cel kup preiskav, katerih sam nisem bil deležen, in da samo punkcija niti slučajno ni dovolj.(jaz sem imel samo punkciji-citološ.preiksave,in slikal pljuča,ter laboratorij-kri in vodo)
ŽE VEČKRAT SEM SE TESTIRAL ZA HIV, IN OSTALE SPOLNO PRENOSLJ.BOLEZNI- KONTORLE PRI DERMAT., VSI TESTI SO NEGATIVNI..DO ZDAJ SO BILE BEZGAVKE NAJBOLJ POVEČANE V DIMLJAH- TOREJ ŽE LETO IN POL., ZDAJ PA SO SE POVEČALE ŠE POD PAZDUH.-NAJPREJ LEVI (TAM SO SE KAR PRECEJ POVEČALE V ZADJIH 6IH MESECIH),ZDAJ PA OPAŽAM IN ČUTIM MAJNO ŠE NA DESNI 🙁
TOREJ STANJE NE MIRUJE, BEZG.SO SE POVEČALI ŠE NA DRUGIH MESTIH. NAJPREJ SEM SE TOLAŽIL.. IN SI GOVORIL, DA GRE VERJETNO ZA VNETNO SPREMENJENE BEZG., IN SO TAKŠNE OSTALE ZARADI OKUŽBE (SIFIL. IN GONOR.) VENDAR NEKAJ MI PA NIKAKOR NI JASNO.. ČE BI TO BIL RAK, TOREJ LIMFOM- MAR NE BI BIL ŽE POD RUŠAMI V LETU IN POL BREZ ZDRAVLJ??? NAMREČ POČUTIM SE DOBRO- TEČEM, DVIGUJEM VTEŽI NA FITNESU, FINO JEM, NIMAM NOBENIH TEŽAV.. EDINO BEZGAVE POVEČ.SO TU, IN MI NE DAJO MIRU, IN ME JE KR STRAH.. SPLOH ODKAR SEM BRAL O INDOLENTNEM LIMFOMU…, BOJIM SE TEGA NAJHUJŠEGA SCENARIJA
JE TU MOGOČE KDO IZ ONKOLOGIJE? LAHKO KDO POMAGA IN STROK.SVETUJE? ALI JE MOŽNO, DA IMAM RAKA NA BEZGAVKAH, IN DA SE V LETO IN POL NI POJAVIL NITI EDEN DRUG SIMP.POVEZAN Z BOLEZNIJO.. IN SEM ŠE VEDNO ZDRAV. IN KAJ NAJ ŠE NAPRAVIM, RAD BI VEDEL KAJ JE NAROBE Z MANO.. ŽE VNAPREJ- NAJLEPŠA HVALA VSEM ZA ODGOV.
Spoštovani,
Svetujem vam da najprej obiščete vašega izbranega zdravnika, ki bo potipal vaše bezgavke in presodil ali so res in kje so povečane. V kolikor so res povečane in sumljive, vas bo napotil na citološko punkcijo bezgavk na Onkološki inštitut in vsi nadaljni postopki bodo odvisni od citološkega izvida punkcije (biopsija bezgavke?, ultrazvok sumljivih bezgavk v določenem področju, s katerim ultrazvočist lahko loči med vnetnimi in limfomskimi bezgavkami).
Hitro rastoči limfom bi vam v letu in pol verjetno že delal težave, kar pa ni nujno za počasi rastoče nizko maligne limfome.
LP Tanja Južnič Šetina
Pozdravljen!!! Res je, da so indolentni limfomi redkeje ozdravljivi, so v večini kronične bolezni, je pa njihov potek veliko počasnejši kot pri visokomalignih limfomih. Naj ti še povem, da sem na zadnjem obisku na OI srečal gospo, ki se za nizkomalignim limfomom zdravi že 25 let, doživela je kar nekaj ponovitev, vendar je še povsem vitalna in pri močeh. Je že tako, da se velik del stvari v življenju dogaja v glavi, tudi limfomi. Nove možnosti zdravljenja z biološkimi zdravili, ki so dostopne tudi pri nas, k sreči zmeraj bolj, pa obljubljajo največ uspeha prav pri indolentnih limfomih. Je pa po mojih informacijah pojavljanje nizkomalignih limfomov pogosteje pri starejših, medtem ko mladi večinoma zbolijo za visokomalignim NHL ali Hodgkinovim limfomov, prognoze slednjih pa so zelo vzpodbudne. Le pogumno naprej in veliko sončnih mislih ti želim, z ali brez limfoma. L.p, marko