Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ze 2 meseca bolečine v grlu

Ze 2 meseca bolečine v grlu

Pozdravljeni.

Stara sem 38 let, nekadilka. Ze nelaj casa imam tezave z zelodcem, pred slabim letom sem imela opravljeno gastroskopijo. Potrjena je bila bakterija helicobacter pylori in kronicni gastritis. Se na prejsnji gastroskopiji pred leti pa so mi ugotovili GERD, hiatalno hernijo in refluks.
Po zadnji gastroskopiji sem jemala terapijo za helicobacter pylori in potem je bilo nekaj casa bolje.
Zdaj pa so se mi pojavile tezave z grlom, ne zelodcem. Ze 2 meseca me boli grlo in bolecina je vedno hujsa. Zadnje dni me boli ze samo ko govorim. Boli me priblizno na sredini vratu in malo visje na levi strani. Bolecina mi rahlo seva ze v levo uho. Imam tudi slab zadah, bele smrdece obloge na jeziku, zadaj pa se mi iz nosu nabira gost izcedek. Obcasno imam na sredini prsnice tudi tak cuden obcutek, kot da ne morem zadihati, kot da me nekaj stiska in ponavadi zacnem potem kasljati. Imam tudi obcutek cmoka v grlu.
Moja zdravnica vztraja, da je to od zelodca (pri njej sem bila ze 3x). Jemljem tablete ze en mesec in ni nic boljse, temvec se slabse.
Sicer mi je dala tudi napotnico za ORL, ampak imam datum sele novembra.
Zelo me skrbi in tudi vedno bolj boli.
Brala sem namrec, da so ljudje, ki imajo refluks, bolj izpostavljeni raku grla.
Nobenih sprememb na grlu itd.
Hvala za vas cas in lep pozdrav.

Spoštovani Jasmina,

refluks želodčne vsebine ni dokazan, da bi bil dejavnik tveganja za raka grla. Je pa dejavnik tveganja za raka požiralnika in prehoda želodca v požiralnik.

Vsekakor priporočam zaradi bolečin pri govoru čim prej pri ORL specialsitu endoskopijo grla in spodnjega žrela. Vzemite pa tudi analgetik.

Možen vzrok vaših težav je

    draženje živčnih končičev X. možganskega živca v sluznici požiralnika, kar se odraža s težavami v vratu, vago-vagalni refleks
    napetost vratnih mišic in ramenskega obroča, pomaga gretje, masaža, razgibavanje vratu

Svetujem vam tudi ponovno ezofago-gastroskopijo zaradi pregleda požiralnika, refluks želodčne vsebine namreč lahko na prehodu požiralnika v želodec povzroča raka.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.
Najprej hvala za odgovor. Moram povedati, da ste me zelo prestrasili, ker sem zelo anksiozne sorte.
Grlo me se vedno boli, ampak tako, da me za nekaj dni preneha, pa me potem spet za nekaj dni pricne itd. Zgleda odvisno od tega, ce se mi ponoci dviguje kislina v grlo.
Boli me pa bolj spodnji del grla oz. poziralnika.
A pa je sploh mozno, da bi se tako hitro razvil rak, ce sem bila eno leto nazaj na gastroskopiji in je bilo s poziralnikom in grlom vse bp? Imela sem ugotovljen kronicni gastritis in HP. Nimam niti barettovega poziralnika, kar naj bi pomenilo, da imas (lahko) predrakave celice in vecje tveganje za razvoj raka, ce sem prav razumela.
Moja zdravnica je namrec mnenja, da ponovne gastroskopije se ne potrebujem.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

žal mi je , da ste se prestrašili. Prehodna narava težav in vmesna izboljšanja verjetno res pomenijo mišično – funkcionalno naravo težav.

V enem letu se marsikaj spremeni. ker se po enem letu stanje ni izboljšalo in vas še vedno boli, vam svetujem čim prej ORL pregled in tudi kontrolno ezofago-gastro-duodenoskopijo.

Lp in srečno 2024

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close