Zdrs medvretenčne ploščice
Spoštovani,
Januarja 2017 sem bila urgentno operirana, takratni izvid je bil:”Velika (15 mm) sekvestrirana diskus hernija L5 S1, ki se je pomaknila proksimalno in pritiska na korenino L5 desno, Izrazita pareza desnega stopala, hipestezije po desni goleni.”
Po operaciji je bilo stanje dobro.
Avgusta 2017 so se ponovno pojavile hude bolečine (moja napaka, saj sem dvigala pretežke predmete …), izvid pa:”V višini L5 – S1 desno je jasna desnostranska dorzalna bolj paramedialna herniacija diska, ki utesnjuje terminalno vrečo, izrazito utesnjuje korenino v recusu.” Tokrat operacija ni bila potrebna, po ca 3 mesecih je bolečina izzvenela.
Pred ca 4 meseci pa so se ponovno pojavila bolečine (pekoče), a le v ledvenem delu, v nogo se na srečo (še) ne širijo oziroma se občasno pojavijo, a so zmerne in hitro minejo. Izvid tokratnega MR je:”Večja desnostranska paracentralna in lateralna protruzija izsušenega i.v. diska L5-S1, ki izrazito utesnjuje korenino S1 v začetnem delu lateralnega recesusa, blago pa z desne strani odriva tudi duralno vrečo. Spodilofit disk kompleksi ob spondiloartrozi zmerno utesnjuje živce L4-L5 v i.v. foramnih L4-S1 obojestransko. Majhna centralna protruzija diska L1-L2 blago odriva duralno vrečo. Konus medularis ima normalen signal. Degenerativni signal edema kostnine sosednjih korpusov L5-S1 ob diskopatiji. V ostalem ima skelet normalen signal.”
Stara sem 50 let, aktivna športnica, pri čemer sem seveda po prvi operaciji omejila, delno tudi spremenila, predvsem pa zmanjšala obremenitve, ki danes dosegajo morda 10% prejšnje količine le te. Redno delam vaje za stabilizacijo hrbtenice, za gibljivost, skratka vse, kar je možno, da se operacija ne bi ponovila in da bi lahko kolikor toliko normalno (aktivno?) živela naprej.
Zanima me, ali obstaja kakršna koli možnost, da bi se stanje popravilo brez operacije, ali je glede na zgoraj napisano verjetnost ponovne operacije tako rekoč na dlani???
Že vnaprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Vesna
Pozdravljeni,
operativni poseg rešuje lokalni pojav sistemske težave. Ponovna operacija lahko seveda lokalno zopet vpliva na novonastale težave in je v vsakem primeru možna, vendar na podlagi zapisa izvida s precejšnjo gotovostjo predvidevam, da je v vašem primeru še možnost konzervativnega zdravljenja za stabilizacijo stanja. Vsekakor je postoperativno zdravljenje bolj zahtevno in počasneje prinaša želene rezultate, na dolgi rok pa praviloma dovolj učinkovito, da se simptomi, ki jih spremembe povzročajo omilijo ali celo odpravijo.
Stanje vaše hrbtenice je resno, vendar ni kritično. Na vašem primeru bi pred ponovno odločitvijo za poseg poskusil možnost konzervativnega zdravljenja.
Za natančen nasvet glede zdravljenja s tehnikami manualne medicine, bi morali opraviti klinični pregled s slikami. S tehnikami manualne medicine sicer uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,