Najdi forum

zdrs medvretenčne ploščice

Pozdravljeni,

Mož je star 47. let, že 20 let pa ima občasne močne bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Zadnje čase so bolečine vse pogostejše, na CT preiskavi je bil ugotovljen močan zdrs medvretenčne ploščice. Zdravnik je omenil, da bo pač potrebna operacija, če se stanje ne bo izboljšalo, ni pa predpisal nikakeršne fizioterapije oz. vaj za hrbtenico, samo tablete.
Zanima me, če je možno to stanje na kakeršen koli način (manualna medicina, vaje za pravilno držo – Aleksandrova tehnika oz. Feldenkraisova metoda) trajno izboljšati ali pa vsaj toliko, da operativen poseg ne bi bil nujen? Operacije se oba bojiva, ker rezultati mnogokrat niso ugodni, daljše je okrevanje in v tem času bi mož najbž izgubil zaposlitev. Zanima me tudi, kako je s to ploščico takrat, ko mož nekaj mesecev nima prevelikih težav-se povrne v normalno stanje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Nada

Draga Nada,

Imeli smo že primere, ko so prišli k nam pacienti, ki so bili predvideni za operacijo hernije. Nekaterim smo lahko pomagali, nekaterim tudi ne. To lahko ocenimo le na pregledu (glede na stopnjo zdrsa medvretenčne ploščice, karakterja bolečin, gibljivosti v obolelem segmentu hrbtenice) in takrat bomo lahko dokaj natančno ocenili možnost korekcije ali celotne pozdravitve obolelega mesta. Manj v prid tega govori to, da je težava stara že dvajset let, več upanja pa daje podatek, da bolečina ni stalna in ostra.

Ne verjamem, da se ploščica občasno povrne v osnovno (pravilno) stanje. Pri dolgotrajnih kroničnih bolečinah povezanih z zdrsom medvretenčne ploščice so možna posamezna obdobja, ko bolečina skoraj popolnoma preneha.
Vsekakor mislim, da bi bilo bistveno bolj pametno obiskati eno od naših ordinacij, kot pa jemati analgetike.

Lep pozdrav,

New Report

Close