Zdravstveni domovi na hrvaškem
Pozdravljeni!
Zanima me ali mi lahko kdo pomaga, kako pridem do podatka, kateri so javni zdravstveni domovi na Hrvaškem. Predvsem blizu Pule.
Gremo z otroki namreč na morje v Barbarigo- pa me zanima v primeru nesreče, kje najdemo zdravnika, h kateremu lahko gremo z našo zdravstveno oz. evropsko zdravstveno izkaznico in kakšen je postopek. Je potrebno to zdravstveno izkaznico kje potrditi????
Gledala sem že podatke pod ZZZS in njihova priporočila, (da si ogledamo strani s hrvaškimi podatki o zadravstvu) pa se ravnone znajdem najbolje glede tega!
Vsem, ki mi boste posredovali informacije se že vnaprej iskreno zahvaljujem!
Ne delaj panike!
Svakinjina sestra je lani omedlela na plaži in so jo peljali v Pulo v bolnico. Tam so ugotovili, da je vso OK, pa so jo za vsak slučaj poslali še naprej na ginekologijo, da še tam vse preverijo, ker je bila precej visoko noseča.
S sabo je imela samo kartico zavarovanja za tujino, brez spremnega dopisa in ni plačala nič.
Drugače pa Tani – najbližja zdravniška ordinacija in lekarna sta v Fažani, v Puli pa je bolnica.
http://www.obpula.hr/
najdeš jo pa tule http://www.karte.hr/pula/bolnice/opca-bolnica-pula
Lahko vam povem iz prve roke. Pravkar sem se vrnila iz otoka Hvara. Moja triletna hči je teden nazaj dobila hudo vnetje ušesa. Šli smo v Zdravstveni dom v Hvar. Sprejela nas je zelo prijazna sestra in nas vprašala kakšno zdravstveno kartico imamo Slovensko ali Evropsko. Če imaš Slovensko storitev plačaš, pri Evropski pa ne.
Takoj jo je pregledala pediatrinja in ji predpisala antibiotik, dala vsa navodila in rekla, da če bo kaj narobe lahko kadarkoli pridemo, ker imajo ponoči urgentno službo.
Jaz osebno sem bila zelo presenečena in zadovoljna, ker so bili res prijazni in so lepo poskrbeli za nas, kljub temu, da smo tujci.
Res je pa da za antibiotik dobiš “Beli recept”, torej ga plačaš v lekarni.
Sama storitev pregleda pa bi stala 204 KUNE, če nebi imeli EU kartice. Pa tudi tu ni problem, ker pri nas ta račun neseš na ZZZS in ti potem refundirajo.
Tako da brez panike. Pula je precej veliko mesto in ima sigurno urgenco.
Lp Anja
Tole o plačilu pa ne drži. Je imel sin eno leto vnetje ušes na morju in smo ga peljali v ZD, pa so ga pregledali, mu predpisali antibiotike (nismo nič doplačali) in smo šli.
Eno leto je pomoč potrebovala kolegica, saj ji je na barki stisnilo prst. Tudi njo so v ZD-ju oskrbeli, zdravil pa ni potrebovala, le na preglede in previjanje je morala vsak drugi dan, pa še to je hodila vsakič na drugem otoku. Nikjer niso komplicirali niti ni nikjer plačala.
Vedno smo imeli tudi dodatno zavarovanje Coris, vendar nas nikoli niso spraševali po kakršnemkoli dodatnem zavarovanju.
Fažanski zdravstveni dom dela določene dni v tednu in samo določene ure. Sicer je zdravnik tudi v perojskem kampu Pineta (bivši 13.maj), a prav tako ni zagotovljenega 24-urnega dežurstva.
V nujnem primeru lahko pokličeš rešilca (pride hitro, če niso vsa vozila na nujni vožnji), ali pa greš v bolnišnico v Pulo na urgenco: http://www.karte.hr/pula/bolnice/opca-bolnica-pula-hitna-pomoc
Če se zgodi, da na poti v bolnišnico zaradi turistične gneče obtičiš v prometnem zamašku, pokliči policiste, ki te bodo počakali pri prvem izvozu in te z utripajočimi lučmi mimo kolone pospremili do bolnice.
Brez skrbi torej!