Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija ZDRAVSTVENE TEŽAVE

ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Vsi tisti, ki pišete na tem Forumu!

Če imate kakršne koli težave, lahko tudi sami naredite nekaj, da se vam stanje izboljša. Niso vse zdravila. Treba je delati na sebi. Treba si je vzeti nekaj časa vsak dan in delati, zjutraj, zvečer in tudi vmes, če imate čas. Ne boste verjeli, kaj se lahko vse spremeni. Veliko je metod, treba se je samo odločiti.

Na primer:

Avtogeni trening:

izposodite si knjigo v knjižnici, tisto, ki ima zadaj CD s 4 primeri vaj. Lahko poiščete nekoga, ki ima AT za skupine, obiskujete tečaj, kjer vas dobro natrenira, kako se to dela. Izmislite avtosugesijo medtem, ko izvajate AT in si to govorite, ko ste v alfa stanju. Ne boste verjeli, kako deluje.

Tehnika EFT:

Če vam ni jasno, kako to izgleda, poiščite skupino v vašem kraju, ali blizu, takoj boste ugotovili, da zadeva deluje, tudi, če prav nič ne verjamete. Tega je ogromno na internetu, treba je samo malo pogledati. Treba je samo začeti.

Pa še kup drugih metod.

To je forum društva za Fibromialgijo, ki je namenjeno bolnikom z FM in SKU, za medsebojno izmenjavo izkušenj in pomoč.

Najlaže je stokati, svojo negativno energijo prenesti na drugega, pa ti malo odleže. Temu drugemu pa se vsi tvoji problemi, ki jih res ne potrebuje, kopičijo v podzavesti, kar mu povzroča slabo počutje.

Tudi Veronika, ki tako pridno dodgovarja na vaša pisma, je samo bolnica, le, da na to nihče ne pomisli, ko piše na forum, pričakuje odgovor, pa niti slučajno nima kronične utrujenosti ali fibromialgije.

Preberite si malo članke v Vivi, ki jih piše Sabina Šilc. Prepričana sem, da vam bodo koristili. Če vas EFT ne zanima, pa betite tisto, kar piše na splošno, ne o EFT-ju. O pozitivnem odnosu do življenja,…

Breda

Spoštovana Breda,

že kar nekaj časa prebiram vaše poste in ne reagiram na njih, že zaradi spoštovanja do vašega truda, da pomagate in vašega časa, ki ga naklonite ostalim bralcem tega foruma. Vendar pa menim, da je sedaj pravi čas, da povem tudi svoje skromno mnenje.

Prvič, seveda smo vsi hvaležni za vaše prispevke v zvezi z našo diagnozo in z načini s katerimi si lahko pomagamo.
***
Citat: »Tehnika EFT:
Če vam ni jasno, kako to izgleda, poiščite skupino v vašem kraju, ali blizu, takoj boste ugotovili, da zadeva deluje, tudi, če prav nič ne verjamete. Tega je ogromno na internetu, treba je samo malo pogledati. Treba je samo začeti.«
***

Toda, vedeti je treba, da tehnika, ki pomaga vam, ni nujno tehnika, ki bo pomagala tudi drugim. Velja za EFT, enako tako, kot za vse druge metode.
Nadalje, vedeti je treba, da bolniki, ki pišejo na ta forum, pogosto ravno v tem forumu vidijo priložnost, da jim nekdo končno prisluhne, da ih »posluša« (prebere), brez obsojanja in brez teženja »Saj tebi itak nič ni«. Pogosto so to ljudje, ki jih nihče ne razume. Ne njihov zdravnik, ne sodelavci, ne nadrejeni in kar je najhuje, tudi njihovi domači ne. Končno začutijo, da so našli en košček pod soncem, kjer se lahko pogovorijo o svojih težavah, tudi potožijo o tem, da jih ne razumejo in potarnajo kako jih boli.
***
Citat: »Najlaže je stokati, svojo negativno energijo prenesti na drugega, pa ti malo odleže. Temu drugemu pa se vsi tvoji problemi, ki jih res ne potrebuje, kopičijo v podzavesti, kar mu povzroča slabo počutje.«
***
Zlasti tukaj se ne strinjam z vami. Zakaj?

Dolga leta smo že natreniratni, da nikomur ne govorimo o tem, kako se počutimo, ravno zaradi tega, da jih ne obremenjujemo. Že dolga leta smo tiho in se smejimo, tudi takrat, ko nam ni do smeha, ravno zaradi tega, da svojo »slabo voljo« ne prenašamo na druge. Dolga leta 24 ur na dan balansiramo na tenki vrvici in pazimo na to, da se tehtnica našega obnašanja ne prevesi na negativno stran, ravno zaradi tega, ker nam je mar za tiste, ki jih imamo radi. Če pa še tukaj, na tem forumu, moramo paziti, da ne potarnamo in ne povemo kako se dejansko počutimo, po tem res ne vem, čemu sploh ta forum? Je že res, da je namenjen za medsebojno izmenjavo izkušenj in pomoč. Je pa tudi res, da je predvsem namenjen temu, da eni druge podpiramo tudi takrat, ko smo popolnoma na tleh, ko ni nikogar drugega, ki bi nam podal roke in nam znova pomagal na noge.

In, ne na nazadnje, kako vi veste, koliko nas je, ki redno prakticiramo kakšno tehniko in si tako lajšamo življenje? To, da so ljudje preveč utrujeni in bolni, da pišejo dolge poste, še vedno ne pomeni, da ne delajo na sebi, da ne iščejo rešitve, da se ne trudijo na vse kriplje živeti bolj zdravo življenje?
***
Citat: »Tudi Veronika, ki tako pridno dodgovarja na vaša pisma, je samo bolnica, le, da na to nihče ne pomisli, ko piše na forum, pričakuje odgovor, pa niti slučajno nima kronične utrujenosti ali fibromialgije.«
***
To tudi ne drži. Mnogi od nas smo zelo hvaležni Veroniki, da kljub svoji bolezni premore toliko energije in sočutja, da pomaga tistim, ki so na isti ladji. Je že res, da mogoče mnogi, ki pišejo na ta forum sploh nimajo kronične utrujenosti ali fibromialgije. Vendar pa, prvič: ta forum je namenjen tudi drugim, ki so »le« utrujeni in iščejo rešitev iz svoje utrujenosti in drugič: ali ste pomislili, da mnogi med tistimi, ki jim je pomagalo le tapkanje ali avtosugestija, da so spet zdravi, SPLOH NISO IMELI, ne kronične utrujenosti in ne fibromialgije?
Vsako zdravilo ne more pomagati vsem in vsaka tehnika ne more pomagati vsem. Prav zaprav, so tudi takšni, ki jim ni boljše, kljub vsem tehnikam, s katerimi se vsak dan ukvarjajo že vrsto let. Med njimi sem tudi jaz. Ne bi zdaj dolgovezila s popisom duhovnih in drugih tehnik s katerimi se ukvarjam že vrsto let, in katere zame sploh niso več le tehnike, temveč bolj način življenja. Ni pomembno. Pomembno je to, da se tu ne poznamo med seboj, da bi tako zlahka sklepali, da eni samo tarnajo in nič ne delajo na sebi. Pomembno pa je preprosto zaradi tega, ker to NE DRŽI.

Pred kratkim sem prebrala izjavo enega »duhovnjaka«, ki je napisal slednje:

»Ljudje, ki imajo čisto dušo, sploh ne morejo zboleti.«

Pa kaj še!

Naj to razloži vsem tistim, ki so jedli hrano polno pesticida in hormona, tistim, ki so rodili že bolnega otroka, tistim, ki so bili pod vplivom sevanja in drugih škodljivih substanc, tistim, ki so pili vodo, ki je vse prej kot neoporečna, tistim, ki so zboleli za virusom, itn…

Podobno je tudi z različnimi tehnikami. Lahko delujejo, lahko tudi ne. Sklepati, da nekdo ne dela na sebi, samo zaradi tega, ker mu ni boljše, je neresno in nekritično in navsezadnje, tudi škodljivo. Kako za nas bolnike, tako tudi za tiste, ki o naši bolezni še vedno ne vedo nič, ali vedo zelo malo.

In sklepati, kako mnogi izmed nas tukaj nimaju pozitiven odnos do življenja, je enako tako, po mojem mnenju, popolnoma narobe. Kajti, če ne bi imeli pozitiven odnos do življenja, mnogi izmed nas, sploh več ne bi bili tukaj ter prebirali in pisali na tem forumu.

Dejansko je večina nas zelo pogumnih. Nismo vrgli puške v koruzo in ne odnehamo, kljub temu da je včasih tako težko.

S spoštovanjem in lep dan želim,

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Draga Gordana,

Ni bil moj namen kogarkoli užaliti ali razjeziti.

Mislila sem na tiste, ki nimajo FM, ali SKU, kar sem tudi napisala.

Res neumno od mene, da sem se potegnila za Veroniko, saj me ni prosila.

EFT ima podlago v akupresuri, kognitivnovedenjski terapiji, nevrolingvističnem programiranju, nevrologiji, fiziologiji. Uporabljajo medicinsko, psihološko, pedagoško izobraženi strokovnjaki.

Tudi sama se nisem pozdravila. Izboljšala sem si pa spanje, koncentracijo, odpravila vrtoglaico, bolečine in utrujenost sta pa ostali. Vsekakor pa težave lažje prenašam. Pišem zato, da bi morda pomagalo tudi komu drugemu, ne pa da bi koga spravljala v slabo voljo.

S pozitivnim odnosom do življenja sem mislila nekaj drugega.

Moj namen ni bil grajati, temveča spodbujati.

Od vas, ki to berete, pa je odvisno, kako to razumete.

Breda

Draga Breda in Gordana, zlati sta ena in druga, na forumu sta prispevali ničkoliko krasnih nasvetov, prosim, pomagajta naprej!
( Žal je res, vse teže sedim za računalnikom in na tipkovnico pišem z naporom. Odgovorim, ko zmorem in si pomagam s starejšimi odgovori – uporabnikom se opravičujem za časovno zamudo.)

O poslanstvu foruma, kot ga razumem, smo pisali tukaj:
Vse vabim k aktivnemu sodelovanju, saj je vsaka osebna izkušnja lahko dragocena.

Ljubi moji, vsi, ki nas berete, želim vam lep sobotni večer in čimmanj bolečin! Pa eno mirno noč in eno bolhco za pomoč!

Veronika

Ko sem bila pri zdravnici v Laškem na pregledu in sem ji povedala, da se ukvarjam z avtogenim treningom, me je prav z navdušenjem pohvalila. Sama sem spoznala, da se s to metodo se zelo dobro lahko sprostijo mišice celega telesa.

Tudi z Eftanjem se lahko sprosti mišice. Pred mojimi očmi so po mojih nasvetih kar nekaj ljudem težave, ki so jih imeli po nekaj krogih tapkanja takoj izginile. Treba je imeti samo malo domišljije, pa si velikokrat lahko takoj pomagaš. Fibromialgija ni edina težava, ki jo lahko imaš. Eft pomaga tudi pri nešteto drugih težavah in čustvenih problemih, ki jih lahko rešuješ sproti. Izboljšaš si trenutno počutje, hitreje si pozdraviš gripo, virozo, glavobol, depresijo, pa tudi, če te nekdo užali, se tega čustva hitro znebiš. Lahko preprogramiraš svoje misli. Lažje prenašaš vsakdanje težave in strese. Človek se tudi malo spremeni, začne malo drugače razmišljati. Če nekomu pomaga akupunktura, zakaj mu ne bi tapkanje. Zase vem, da sem dobila fibromialgijo zaradi dolgotrajnega stresa, v takšnem primeru pa tapkanje lahko pomaga.

Breda

New Report

Close